Video

Trump claimt overwinning: ‘Stemmen tellen moet stoppen’

Hoewel er nog miljoenen stemmen moeten worden geteld, heeft Donald Trump de overwinning alvast geclaimd. Volgens hem is er ook sprake van fraude. Om die reden stapt hij naar het Hooggerechtshof. ‘Het stemmen moet stoppen.’

Het Parool

Tijdens de speech zei Trump: “We maakten ons op voor een groot feest, we waren aan het winnen. De resultaten zijn fenomenaal. We waren klaar om te gaan feesten. Mensen zijn massaal gaan stemmen, er zijn records gebroken. We hebben in staten gewonnen waar we niet verwacht hadden te winnen, zoals Florida. We wonnen Ohio, Texas, Georgia, North-Carolina, Pennsylvania. Ze konden ons niet meer inhalen. En we hebben ze niet eens allemaal nodig.”

De feestvreugde werd volgens Trump echter wreed verstoord: “Ineens stopte alles. Dit is fraude ten opzichte van het Amerikaanse volk. Dit is een schande. Want eerlijk, wij hebben deze verkiezingen gewonnen. Dus ons doel is om nu de integriteit te garanderen. Wij willen dat de wet op de juiste manier wordt gebruikt, dus we gaan naar het Hooggerechtshof.”

Trump lijkt een eind te willen aan het tellen van stemmen: “Ik wil niet een stembiljet vinden om vier uur in de nacht en die op de lijst zetten. Het stemmen moet stoppen.” De stembureaus zijn overal al gesloten. Of hij bedoelde dat hij wil dat het tellen van stemmen wordt gestopt, bleef onduidelijk in zijn verklaring.

Hoewel Trump de overwinning claimde in zijn speech, is de uitslag nog verre van bekend. In diverse belangrijke staten moeten namelijk nog miljoenen stemmen worden geteld.

Biden: ‘Te vroeg’

Een uur eerder vroeg de Democratische kandidaat Joe Biden geduldig te zijn en dat het te vroeg is om een winnaar uit te roepen in de verkiezingen. Hoewel Biden vertrouwen houdt dat hij de verkiezingen gaat winnen, riep hij zijn achterban op geduld te hebben. Doordat wetgeving in onder andere Pennsylvania, die de lokale kiescommissies belette al te beginnen met het tellen en verwerken, kan het nog dagen duren totdat de definitieve uitslag daarvan bekend is. Biden sprak in een eerste reactie op de tussenstand, die aangeeft dat het verschil tussen Biden en president Donald Trump klein is.

Biden bedankt zijn aanhangers voor hun geduld. “We wisten dat vanwege het ongekende grote aantal vroege stemmers, dit een tijdje zou duren. We zullen geduld moeten hebben. Het is pas voorbij als elke stem is geteld. Het is niet aan mij of aan Trump om de uitslag te bepalen, dat is aan het Amerikaanse volk.”

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden