Trump blijft Republikeinse Partij trouw: ‘Onze fantastische reis is nog lang niet voorbij’

Donald Trump heeft zondag zijn eerste toespraak gegeven sinds zijn verkiezingsnederlaag. De oud-president is niet van plan een nieuwe partij te starten, iets waar eerder over werd gespeculeerd.

Sam de Graaff
Donald Trump Beeld AP
Donald TrumpBeeld AP

“We hebben de Republikeinse Partij. Die zullen we verenigen en sterker maken dan ooit,” zei Trump in een toespraak bij CPAC, een jaarlijks politiek congres van conservatieven. “Onze fantastische reis is nog lang niet voorbij.”

Speculaties dat Trump een eigen ‘patriot party’ zou optuigen, deed hij af als fake news. Het zou de stemmen alleen maar verdelen over gelijksoortige partijen, wat gunstig zou uitpakken voor de Democraten.

Ook een ander gerucht, dat de 74-­jarige Trump zich meteen kan­didaat zou stellen voor de Republikeinse ­nominatie, bleek onwaar. Wel hintte hij duidelijk op een nieuwe gooi naar het Witte Huis. “Wie weet, beslis ik wel om hen een derde keer te verslaan,” zei Trump, die nog altijd volhoudt dat hij in november de Democraten heeft verslagen.

Een ramp

Die ontkenning van zijn nederlaag – Trump heeft de Democraten maar één keer verslagen – stond symbool voor de rest van de 90 minuten durende speech. De vertrouwde thema’s kwamen stuk voor stuk voorbij, van het belang van strenge grenscontroles tot het terughalen van ‘Amerikaanse’ banen uit China.

Kortom, de Verenigde Staten voorop. Volgens Trump is zijn opvolger Joe Biden juist op dat vlak al ernstig ­tekortgeschoten. “We zijn in een maand van America First, naar America Last gegaan,” zei Trump.

Biden kreeg meer kritiek. Trump, die als enige president ooit twee ­impeachments aan zijn broek kreeg, neemt het Biden kwalijk dat die de VS bij de Wereldgezondheidsorganisatie wil houden, en dat hij het land weer bij het Klimaat­akkoord van Parijs aansloot. Hij zei bovendien dat Biden de vruchten plukt van zijn inspan­ningen om snel vaccins te krijgen. “We zagen allemaal aankomen dat zijn presidentschap een ramp zou worden, maar dat het zo erg zou zijn en dat we zo zouden opschuiven naar links; Biden had de meest desastreuze eerste maand ooit.”

Thuiswedstrijd

Voor Trump was het optreden bij CPAC een thuiswedstrijd. Het congres werd voor de verandering ge­houden in Florida, waar Trump sinds het einde van zijn presidentschap zijn tijd doorbrengt. Bij de gebruikelijke locatie in Maryland waren vanwege covidrestricties geen toeschouwers welkom. In het minder strenge Flo­rida lag dat anders.

Niet alleen de locatie zal Trump zijn bevallen: het hele congres was één grote viering van de oud-president. Republikeinse critici als Mitt Romney waren niet uitgenodigd, terwijl uit­gesproken aanhangers van de oud-president wel toespraken gaven.

Het toppunt van de Trumpverering was een gouden standbeeld van de oud-president dat stond opgesteld. Saillant genoeg is het beeld gemaakt in Mexico.

Uit een peiling, vaste prik op CPAC, bleek nog maar eens dat Trump ­mateloos populair is onder conservatieven. Meer dan de helft van de aanwezigen zou nu op hem stemmen. Gouverneur Ron DeSantis kwam met 21 procent het dichtst in de buurt. Trumps dochter Ivanka kreeg 3 procent van de stemmen, oud-vice­president Mike Pence kwam niet verder dan 1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden