‘Trump betaalde in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting’

Het heeft bijna zijn hele eerste termijn geduurd, maar ze lijken nu echt boven water: de belastingaangiftes van Donald Trump. Het is een inkijk in een behendige boekhouding, maar schaden hoeft die hem niet.

David Van Unen
President Donald Trump  Beeld AP
President Donald TrumpBeeld AP

Het heeft bijna zijn hele eerste termijn geduurd, maar ze lijken nu echt boven water: de belastingaangiftes van Donald Trump. Het is een inkijk in een behendige boekhouding, maar schaden hoeft die hem niet.

President Trump zwaait naar het publiek bij een campagne-bijeenkomst, zaterdag in Pennsylvania.

In het jaar dat hij werd gekozen tot president van de Verenigde Staten betaalde Donald Trump 750 dollar aan inkomstenbelasting. In zijn eerste dienstjaar 2017 ook. Dat is dan in elk geval nog iets, want in tien van de vijftien jaar daarvoor droeg de president geen cent af.

Volgens The New York Times – dat Trumps aangiftes van achttien jaar in handen zegt te hebben – heeft de president jarenlang enorme verliezen geboekt met zijn bedrijven, van golf­resorts tot hotels. Die zouden de winsten elders zodanig hebben overstegen dat hij per saldo geen inkomstenbelasting hoefde te betalen.

De verliezen compenseerde hij jarenlang met de inkomsten uit het tv-programma The Apprentice, waarin Amerikaanse beroemdheden leerden zaken te doen zoals Trump. De 427,4 miljoen dollar die hij met het programma verdiende, werd direct doorgesluisd naar verlieslijdende golfclubs.

70.000 dollar aan kappers

Over die golfclubs: de vestiging in Bedminster, New Jersey gaf in 2016 en 2017 vanuit het niets en zonder opgaaf van reden vijf keer zoveel uit als in de jaren ervoor. Dat had zonder meer invloed op het belastbaar inkomen van de eigenaar, aldus de krant, die zegt vaker te zijn gestuit op uitgaven die de belastingafdracht deden zakken. Dochter Ivanka kreeg bijvoorbeeld ‘consultancyvergoedingen’ voor werk dat ze voor het familiebedrijf deed en ook werden kosten voor privévliegtuigen en -woningen geboekt. Ook werd voor meer dan 70.000 dollar aan kapperskosten voor televisieoptredens gedeclareerd. ‘Dit laat de leegheid en de tovenarij zien achter het door Trump geschetste imago van selfmade miljardair.’

Justitie in de staat New York, journalisten en (politiek) tegenstanders van Trump zijn al sinds zijn beëdiging uit op de belastingaangiftes van de president, die ze als eerste president sinds Richard Nixon weigert vrij te geven. De hoop was dat zijn belastingdossier antwoord zou geven op prangende vragen rond Trumps presidentschap: wat kreeg hij van wie en bij wie staat hij in het krijt? Had hij Russische schuldeisers en hoeveel was hij kwijt aan de twee vrouwen die zeggen een affaire met hem te hebben gehad?

Op die vragen zijn geen nieuwe antwoorden gekomen, hoewel The New York Times deze week met nog meer verhalen zegt te zullen komen. Van betalingen door eventueel aan Moskou gelieerde partijen is geen bewijs en over het zwijggeld dat zijn advocaat Michael Cohen aan een pornoster en een Playboymodel betaalde, zijn we niets wijzer geworden.

Een rollenspel

Wat wel glashelder wordt: Trump is niet zozeer een begenadigd zakenman, hij spéélt er vooral een. In 2012 nam hij een extra hypotheek op Trump Tower, het boegbeeld van zijn imperium op de hoek van Fifth Avenue in Manhattan. De komende jaren lopen leningen af waarvoor hij persoonlijk garant staat, van in totaal 421 miljoen euro. Er blijft kortom weinig over van wat de arbeidersklasse op hem heeft doen stemmen: met dat vermogen valt het wel mee en door list en bedrog betaalt hun president veel minder belasting dan veel van zijn burgers.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden, die dinsdag voor het eerst met Trump in debat gaat, zal vermoedelijk nog moeten praten als Brugman om electoraal zijn voordeel met de stukken te doen. Trump heeft hem, de Democratische Partij en ‘liberale media’ de afgelopen jaren tot volksvijand nummer één bestempeld. Het wantrouwen in die richting is daardoor zo groot dat ook deze beschuldigingen zomaar van Trumps schouders af kunnen glijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden