PlusAchtergrond

Trump bereidt zich voor op impeachmentstrijd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staat op het punt de impeachmentverklaring tegen voormalig president Trump in te dienen bij de Senaat.

Bas den Hond
Voormalig president Donald Trump bereidt zich voor om zich voor de tweede keer tegen impeachment te verdedigen.  Beeld AFP
Voormalig president Donald Trump bereidt zich voor om zich voor de tweede keer tegen impeachment te verdedigen.Beeld AFP

Ex-president Donald Trump keert over twee weken terug in het centrum van de politieke aandacht. Vanaf 9 februari zal de Senaat zich buigen over de vraag of hij ooit nog president mag worden.

Maandag levert het Huis van Afgevaardigden de impeachmentaanklacht – die het aannam na de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers op 6 januari – in bij de Senaat.

Voor zijn verdediging heeft Trump advocaat Butch Bowers aangetrokken, die in 2009 in South Carolina met succes gouverneur Mark Sanford verdedigde in een afzettingsprocedure.

Om Republikeinse senatoren die neigen in te stemmen met een veroordeling onder druk te zetten, schermt Trump met het idee een eigen partij op te zetten, de Patriot Party.

‘Verraders’ gestraft

Bovendien is hij van plan voor de congresverkiezingen in 2022 Trump­gezinde tegenkandidaten te steunen in de Republikeinse voorverkiezingen. Die zouden afgevaardigden en senatoren moeten vervangen van wie hij vindt dat ze hem verraden hebben.

Het aantal ‘verraders’ in de Senaat zal vermoedelijk niet groot zijn. Volgens een telling van The Washington Post hebben 28 van de 50 Republikeinse senatoren zich al tegen een veroordeling van Trump uitgesproken. Als er daar nog 6 bij komen, zijn ze met 34. De voor een veroordeling benodigde tweederdemeerderheid van de 100 leden van de Senaat is in dat geval niet meer haalbaar.

Sommige Republikeinse senatoren zeggen dat het eerste doel van im­peachment, het afzetten van de president, per definitie onmogelijk is geworden toen Joe Biden op 20 januari president werd, maar in een open brief spraken meer dan 170 staatsrechtjuristen dat tegen. Volgens de Grondwet mag de Senaat een afgezette president ook uitsluiten van hoge functies bij de federale overheid, en dat blijft ook bij een ex-president relevant.

Gesteggel om Georgia

De Republikeinse senator John Cornyn uit Texas draaide dat om: ‘Als het een goed idee is om voormalige presidenten te impeachen en te berechten, zullen we dat dan ook maar doen met voormalige Democratische presidenten, als de Republikeinen in 2022 de meerderheid krijgen?’ twitterde hij.

Anderen wijzen op de verdeeldheid in het land. “Je gooit olie op een al hoog oplaaiend vuur”, zei senator Marco Rubio uit Florida tegen tv-zender Fox News. Het verliezen van de verkiezingen vindt hij voor Trump al straf genoeg – ook al kwam de bestorming van het Capitool pas nadat die verkiezingen al achter de rug waren en Trump bleef volhouden dat die frauduleus waren verlopen.

Maar volgens Rubio’s collega en partijgenoot Mitt Romney, de enige Republikein die bij de vorige impeachment van Trump voor afzetting stemde, heeft Trump het ernaar gemaakt. “Als dit geen impeachment-waardig gedrag was, wat dan wel?” zei hij tegen CNN.

Degenen die Trump willen veroordelen, kregen vrijdag een extra argument in handen. The New York Times onthulde dat hij eerder deze maand, toen hij nog president was, zijn interim-minister van justitie wilde vervangen door iemand die helemaal meeging in zijn ideeën over verkiezingsfraude. Deze hoge justitieambtenaar, Jeffrey Clark, was bereid daarna de volksvertegenwoordiging van de staat Georgia te adviseren de uitslag daar – winst voor Biden – ongeldig te verklaren.

Trump haalde bakzeil toen de volledige top van het ministerie van justitie dreigde met aftreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden