Trudeau blijft premier van Canada, maar moet weer steun zoeken bij andere partijen

Justin Trudeau mag zich opmaken voor zijn derde termijn als premier van Canada. Volgens een vroege prognose verslaat zijn liberale partij opnieuw de conservatieven, maar een meerderheid in het parlement lijkt hij niet te halen.

Het Parool
De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen. Beeld AFP
De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen.Beeld AFP

Na 36 dagen campagne lijkt Trudeau met de vervroegde verkiezingen geen steek verder te zijn gekomen. Het behalen van een absolute meerderheid was juist de inzet van de 49-jarige premier in de verkiezingen die hij zelf had uitgeroepen.

De in 2019 herkozen Trudeau had ook tot 2024 kunnen wachten met nieuwe verkiezingen, maar vanwege de gunstige peilingen – mede vanwege zijn aanpak van de coronapandemie – had hij gedacht nu een groter gat met de achterhoede te kunnen slaan. Dat lijkt dus tegen te vallen.

Kritiek op verkiezingen

“Ik begrijp het wanneer jullie zeggen dat je weer bezig wil zijn met de dingen waar jullie van houden, en jullie je geen zorgen hoeven te maken over de pandemie of verkiezingen,” zei Trudeau vanochtend. De premier is zwaar bekritiseerd om het uitroepen van de verkiezingen, die als onnodig werden beschouwd. “Jullie hebben duidelijk gemaakt wat jullie van deze regering en dit parlement willen.”

Trudeau kwam in 2015 aan de macht met een ruime overwinning, maar regeert sinds 2019 met een parlementaire minderheid. Nu zal hij dus vermoedelijk weer de samenwerking met oppositiepartijen moeten aangaan om zijn wetgeving erdoorheen te krijgen.

Gedoogpartner

CTV News meldt dat de Liberalen van Trudeau volgens de tussentijdse telling kunnen rekenen op 156 van de 338 zetels – één meer dan ze sinds 2019 hadden. De Conservatieve Partij van Erin O’Toole lijkt af te stevenen op 121 zetels, tegenover 119 twee jaar geleden.

Daar kunnen hier en daar nog wat zetels bijkomen of afgaan. Elections Canada, dat toezicht houdt op de stemming, had eerder gewaarschuwd dat het enkele dagen zou duren voordat de definitieve uitslag er is, aangezien een deel van de Canadezen per post stemt.

Formele coalities zijn in Canada, anders dan hier, niet gebruikelijk. Het ligt voor de hand dat Trudeau opnieuw naar de NDP, die op 27 zetels lijkt uit te komen, zal kijken als gedoogpartner in het lagerhuis. Voor een meerderheid zijn daar 170 zetels nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden