Troepenmacht naar Minneapolis voor uitspraak in Floyd-proces

De Amerikaanse autoriteiten hebben in de stad Minneapolis een enorme veiligheidsoperatie opgetuigd. Ze willen grootschalig geweld en plunderingen voorkomen als uitspraak is gedaan in de zaak tegen Derek Chauvin, de voormalige agent die wordt vervolgd voor de dood van George Floyd.

Het Parool
Een demonstratie in Minneapolis. Beeld Getty
Een demonstratie in Minneapolis.Beeld Getty

Er lopen in de stad inmiddels zo’n 3000 militairen van de Nationale Garde rond en nog eens 1100 manschappen van andere veiligheidsdiensten, schrijft The Washington Post. De operatie heet Operation Safety Net (Operatie Veiligheidsnet) en moet voorkomen dat de situatie in Minneapolis weer escaleert.

Grote onrust

De dood van Floyd zorgde vorig jaar voor grote onrust in de stad. Agent Chauvin had voor het oog van de camera bijna negen minuten op de nek geknield van de zwarte arrestant, die geboeid op de grond lag en herhaaldelijk duidelijk maakte niet te kunnen ademen. Die beelden gingen de wereld over.

In Minneapolis volgden destijds vreedzame protesten, maar ook grootschalige rellen en plunderingen. Dat leidde tot zo’n 350 miljoen dollar (292 miljoen euro) aan schade. De autoriteiten in de staat Minnesota willen herhaling voorkomen en stuurden vorige week al duizenden manschappen naar de stad. Die positioneerden zich in winkelgebieden en woonwijken.

Kritiek op massale inzet

De lokale autoriteiten zijn kritisch over de massale inzet van veiligheidstroepen. Burgemeester Mike Elliott heeft gevraagd of de inzet kan worden teruggeschroefd. De gemeenteraad stemde vrijdag voor een resolutie waarin de politie werd opgeroepen geen traangas en rubberen kogels te gebruiken tegen betogers.

“We moeten politiewerk op een andere manier aanpakken. Op een humanere manier,” zei burgemeester Elliott. Zijn opstelling plaatste hem op ramkoers met de sheriff van Hennepin County, een van de leiders van Operatie Veiligheidsnet. Die verweet de burgemeester verwarring te zaaien en vroeg of de stad eigenlijk wel behoefte heeft aan de extra ondersteuning.

De inmiddels ontslagen politieman Chauvin wordt vervolgd voor de dood van Floyd. Die zaak loopt inmiddels ten einde. De slotpleidooien van aanklagers en zijn advocaat worden maandag verwacht. Daarna moet een jury zich buigen over de schuldvraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden