Plus

Troepen Assad trekken opnieuw op richting opstandelingen

Vluchtelingen vinden onderdak in een kamp in Binnish in de Syrische provincie Idlib. Beeld AFP
Vluchtelingen vinden onderdak in een kamp in Binnish in de Syrische provincie Idlib.Beeld AFP

Ondanks een wapenstilstand bereidt het Syrische regeringsleger zich voor op een groot slotoffensief. De aanval moet straks van twee kanten komen.

Ghassan Dahhan

Officieel is er een staakt-het-vuren van kracht in Noord-Syrië, maar voor de strijdende partijen – en daarmee ook de burgers in het gebied – betekent dit slechts een korte adempauze. Het Syrische en Russische leger maken zich op voor een nieuw offensief in Idlib, de laatste provincie die nog grotendeels in handen is van jihadisten en rebellen.

Dat er een groot offensief op handen is, blijkt uit de oproep van Rusland aan burgers in het gebied om gebruik te maken van ‘vluchtcorridors’. Het Syrische leger strooit boven Idlib pamfletten uit met de waarschuwing: ‘Het besluit om alle gebieden te zuiveren van terroristische moordenaars is onomkeerbaar, dus schaar je achter het leger in deze overwinning.’

Rebellen zijn krediet kwijt

Rusland en Syrië staakten zondag de luchtaanvallen op Idlib na onderhandelingen met Turkije, maar op sociale media zijn wel beelden te zien van het Syrische leger dat zwaar materieel richting de ‘de-escalatiezone’ vervoert. De verwachting is dat binnen enkele dagen de wapenstilstand instort en dat het Syrische leger verder zal oprukken in de provincie, met luchtsteun van Rusland.

Voor de Syrische opstandelingen ziet de situatie er slecht uit. De tijd dat zij op wapensteun konden rekenen uit het Westen en de Arabische Golfstaten is voorbij.

Idlib wordt grotendeels gecontroleerd door het uit Al Qaida voortgekomen HTS. Vrijwel geen enkel land steunt de jihadisten en rebellen in Syrië nog. De opstandelingen kunnen alleen nog rekenen op de hulp van Turkije. In ruil daarvoor eist Ankara totale gehoorzaamheid. Zo heeft Turkije zelfs Syrische rebellen naar Libië gezonden om te strijden voor de pro-Turkse regering in Tripoli.

Voor Assad blijft de internationale steun onverminderd. Rusland, Iran en de Libanese militie Hezbollah ondersteunen het Syrische leger nog steeds met grondtroepen. Ook bombarderen de Russen samen met de Syrische luchtmacht doelwitten in Idlib. De Russen hebben onderdelen van het Syrische leger getraind, onder meer in nachtelijke aanvallen. Bijkomend voordeel voor het regeringsleger is dat het niet meer zijn handen vol heeft aan IS en zich dus volledig kan concentreren op de strijd in Idlib.

Opstandelingen geïsoleerd

Het Syrische leger lijkt de opstandelingen van twee kanten te willen aanvallen. Het leger heeft militairen gestationeerd bij de stad Maarat al-Numan, die al sinds 2012 in handen is van de opstandelingen. Tegelijkertijd wil Assad de buitenwijken rond de stad Aleppo weer volledig onder zijn controle brengen.

Ook probeert Assad de belangrijke snelwegen in handen te krijgen. Als hij daarin slaagt, snijdt hij niet alleen de verschillende rebellenbolwerken van elkaar af – waardoor de opstandelingen moeilijker versterkingen kunnen sturen – maar krijgt hij ook de controle over al het goederenverkeer en de toegangswegen naar Idlib. Daarmee heeft hij opnieuw een van de machtigste wapens in handen: de voedseltoevoer.

null Beeld Laura Van Der Bijl
Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden