Triomfantelijke terugkeer Saakasjvili in Kiev

Michail Saakasjvili is woensdag teruggekeerd in Oekraïne. De voormalige president van Georgië kreeg een warm onthaal op het vliegveld van Kiev met juichende fans en muziek. De nieuwe president Volodimir Zelenski had hem een dag eerder het staatsburgerschap van Oekraïne teruggegeven.

ANP
Michail Saakasjvili poseert voor de Erasmusbrug in 2018.  Beeld Rob Engelaar/ ANP
Michail Saakasjvili poseert voor de Erasmusbrug in 2018.Beeld Rob Engelaar/ ANP

Saakasjvili was zijn paspoort in de zomer van 2017 kwijtgeraakt na een politiek conflict met president Petro Porosjenko. Hij had de voorganger van Zelenski beticht van corruptie. Sindsdien vertoefde hij vooral in Nederland, waar zijn echtgenote Sandra Roelofs vandaan komt. Wat de precieze plannen zijn van de 51-jarige Saakasjvili, die in 2015 door Porosjenko naar Oekraïne was gehaald om gouverneur van Odessa te worden, bleef nog onduidelijk.

Hij zei niet uit te zijn op een baantje. “Ik ga gewoon wat rondkijken.” Saakasjvili toonde wel bereidheid voormalig tv-komiek Zelenski, een zielsverwant die Porosjenko onlangs bij de Oekraïense presidentsverkiezing verpletterend versloeg, te helpen als diens team dat gewenst vindt.

Corruptie

Zelenski beloofde zijn aanhang de corruptie in het land aan te pakken. Saakasjvili streefde dat indertijd ook na in Georgië, na de Rozenrevolutie eind 2003. Hetzelfde was de bedoeling na zijn verhuizing naar Oekraïne, totdat hij gebrouilleerd raakte met Porosjenko.

“Ik ben niet gekomen om wraak te nemen, iemand te straffen of iets kapot te maken. Afbreken is niet mijn stijl,” aldus Saakasjvili. Met vervroegde parlementsverkiezingen in het vooruitzicht kan hij Zelenski, die in juli naar de stembus wil, wel adviseren bij de opbouw van een nieuw Oekraïne.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden