Plus

Tot 14 maanden cel voor protestleiders Hongkong

De democratische beweging in Hongkong loopt nieuwe klappen op met de veroordeling van een aantal belangrijke voorvechters.

Advocaat Martin Lee (82) verlaat de rechtbank na zijn veroordeling tot 11 maanden cel.   Beeld REUTERS
Advocaat Martin Lee (82) verlaat de rechtbank na zijn veroordeling tot 11 maanden cel.Beeld REUTERS

Negen eminente pleitbezorgers van de democratie in Hongkong zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht tot achttien maanden. De bekendsten van hen zijn media-uitgever Jimmy Lai en de 82-jarige advocaat Martin Lee. De veroordeling is opnieuw een klap voor de prodemocratische beweging in de Chinese stad, die tot vorig jaar een vorm van zelfbestuur kende.

Strijdbaar

De negen waren aangeklaagd omdat ze in augustus 2019 een mars hadden georganiseerd tegen de toenemende invloed van de Chinese overheid in hun stad. De mars was onderdeel van een grote demonstratie waarbij meer dan een miljoen van de in totaal 7,5 miljoen Hongkongers in de stromende regen de straat op gingen. De organisatoren liepen zelf mee in de mars, die niet was toegestaan door de politie.

Enkele veroordeelden toonden zich strijdbaar voor de rechter. Advocaat Margaret Ng (73) gebruikte, met een kleine aanpassing, een uitspraak van de Engelse humanist Thomas More, die onder koning Hendrik VIII ter dood werd veroordeeld. “Ik sta hier als trouwe dienaar van de wet, maar in de eerste plaats van het volk. Want de wet moet het volk dienen, niet het volk de wet.”

Voor de zitting zei de voormalige parlementariër Lee Cheuk-yan: “Ik sta klaar om mijn straf te ondergaan en ik ben trots dat ik met de mensen van Hongkong kon meelopen voor onze democratie. Ook in de duisternis blijven we samen lopen, met hoop in onze harten.”

Jimmy Lai, uitgever van onder meer de oppositiekrant Apple Daily, deed eerder deze week een oproep aan de journalisten in Hongkong zich te blijven inzetten voor democratie en mensenrechten. ‘Het is onze taak als journalisten om rechtvaardigheid na te streven,’ schreef hij in een open brief. Kort voor de veroordeling gaf hij nog een interview aan de BBC.

De celstraf van twaalf maanden voor Margaret Ng is voorlopig opgeschort in verband met haar leeftijd. Dat gebeurde ook met de straf van elf maanden voor Martin Lee, die zich al decennia inzet voor mensenrechten en democratie, en nog twee aangeklaagden. Jimmy Lai (73) moet wel direct veertien maanden de cel in. Er hangen hem en enkele anderen bovendien nog nieuwe veroordelingen boven het hoofd.

Veiligheidswet

Zo is Lai onder meer aangeklaagd wegens ‘het samenspannen met buitenlandse krachten’, op basis van een nieuwe veiligheidswet die de regering in Peking vorig jaar in Hongkong heeft ingevoerd. Die aanklacht kan Lai levenslang opleveren.

Hongkong werd in 1997 door de voormalige kolonisator Groot-Brittannië overgedragen aan China. Onder de destijds gemaakte afspraken zou de stad ten minste vijftig jaar lang eigen wetten en regels houden, die meer vrijheid en democratie verzekeren dan de rest van China kent.

Maar Peking heeft de vrijheid van Hongkong de afgelopen jaren steeds verder ingeperkt, met de invoering van de nationale veiligheidswet als klap op de vuurpijl.

In november vorig jaar werd een aantal prodemocratische volksvertegenwoordigers uit het lokale parlement gezet, waarop hun overgebleven medestanders opstapten. Eerder dit jaar is al een groot deel van deze groep veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden