Privacy

‘Tientallen websites van de overheid kwetsbaar voor hackaanval’

Tientallen websites van de overheid zijn niet goed beveiligd. Ze bieden de buitenwereld toegang tot de inlogpagina’s voor het beheer ervan, waardoor ze een gemakkelijker doelwit zijn voor kwaadwillenden, meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert om dergelijke inlogpagina’s níet publiek toegankelijk te maken.

Foto ter illustratie. Beeld ANP XTRA
Foto ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Naast allerlei websites van de Rijksoverheid gaat het om een tiental gemeenten, vijf veiligheidsregio’s, vier regionale GGD’s, acht omgevingsdiensten en enkele waterschappen. Zij bieden volgens de krant een publieke webpagina aan, waarin je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen om de website over te nemen. Die pagina is zo te vinden. Hackers hebben technische middelen om een gebruikersnaam te achterhalen en geautomatiseerd wachtwoorden uit te proberen, totdat ze beethebben.

Op die manier kwamen hackers eind vorig jaar ook bij de Overijsselse gemeente Hof van Twente binnen. Daar werden de systemen beheerd vanaf het account ‘testadmin’, dat als wachtwoord ‘Welkom2020' had. De schade van de hack liep in de miljoenen euro’s.

Volgens de krant zijn de kwetsbare websites allemaal gemaakt met het populaire softwarepakket WordPress, waarvan een openbaar inlogscherm een bekend veiligheidsrisico is. De NCSC heeft sinds 2014 voor 36 ernstige veiligheidsproblemen in WordPress gewaarschuwd.

Internetspecialist Jules Ernst onderzoekt welke software overheden gebruiken. Van de 1148 websites van de Rijksoverheid die hij op afstand kan uitlezen, gebruiken er 165 WordPress, laat hij aan Trouw weten. “Vaak zijn het externe ict-bedrijven of communicatiebureaus die websites maken voor de overheid”, legt hij uit. “Die kunnen goed met WordPress uit de voeten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden