Nieuws

‘Tientallen’ migranten kwamen al via Belarusroute naar Nederland

Tot nu toe zijn ‘tientallen’ migranten via de omstreden Belarusroute naar Nederland gekomen. De Koninklijke Marechaussee houdt er rekening mee dat het aantal de komende tijd oploopt.

Hanneke Keultjes
Poolse militaire politieagenten controleren auto’s bij de grens met Belarus. Daar zitten duizenden migranten klem die illegaal de EU proberen binnen te komen.  Beeld AP
Poolse militaire politieagenten controleren auto’s bij de grens met Belarus. Daar zitten duizenden migranten klem die illegaal de EU proberen binnen te komen.Beeld AP

“Kort geleden hebben we geïnventariseerd wie via Belarus naar Nederland is gekomen. We kwamen toen op 56 personen uit,” zegt een woordvoerder van de marechaussee. Bij steekproefsgewijze controles aan de binnengrenzen, met name bij de Duitse grens, kwamen marechaussees de mensen die via Belarus waren gereisd tegen. “We vragen dan: wat was je reisroute?”

Aan de grens van Belarus met Polen is er sprake van een vluchtelingencrisis. Het regime in Belarus van dictator Aleksandr Loekasjenko laat mensen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak naar hoofdstad Minsk vliegen, om hen daarna zo snel mogelijk over de grens met Polen te sturen, de Europese Unie in. Loekasjenko doet dat uit woede over de EU-sancties wegens mensenrechtenschendingen. Eenmaal in Polen vragen de vluchtelingen geen asiel aan, maar reizen ze vooral naar Duitsland. Daar vragen inmiddels zo’n duizend mensen asiel aan.

Winkelen

Omdat ze via Duitsland ook relatief eenvoudig door mensensmokkelaars naar andere landen gebracht kunnen worden, controleert de marechaussee bijvoorbeeld auto’s met een Duits kenteken waaraan is af te lezen dat de wagen uit het zuiden van Duitsland komt. “Als iemand dan zegt dat-ie een dagje in Nederland komt winkelen, is dat reden om eens verder te vragen.”

Ook krijgen Nederlandse marechaussees soms seintjes van Duitse collega’s om alert te zijn op bepaalde voertuigen, zegt de woordvoerder. “Wij proberen de mensensmokkelbendes die achter deze migratiestromen zitten, aan te pakken.”

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is er nog geen toename te zien van asielzoekers die via Minsk reizen. “We hebben er geen zicht op,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Hoe mensen in Nederland zijn terechtgekomen speelt geen rol bij een asielaanvraag. Daarbij is van belang hoe de situatie is in het land van herkomst, niet hoe ze hier zijn gekomen.”

Asielprocedure

Volgens de woordvoerder wordt later in de asielprocedure wel gesproken over de manier waarop iemand in Nederland is gekomen. “Dat wordt dan wel gevraagd. Maar dat is niet de eerste vraag die wordt gesteld als iemand zich aanmeldt in Ter Apel. Dus het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

De Europese Unie beraadt zich momenteel op aanvullende sancties tegen Belarus. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vroeg de Russische president Vladimir Poetin gisteren om zijn invloed op Belarus aan te wenden om de migrantenstroom te stoppen. Maandag bespreken de EU-buitenlandministers de situatie. Ook Nederland zet in op extra sancties die Loekasjenko en andere prominenten treffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden