Tientallen gewonden bij nieuwe ongeregeldheden in Jeruzalem

Na een gewelddadige vrijdagavond in Jeruzalem, waarbij ruim 200 Palestijnen en bijna 20 Israëlische politiemannen gewond raakten, braken zaterdag opnieuw rellen uit. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven. Opnieuw raakten zo'n 90 mensen gewond. Volgens reddingswerkers liepen de meeste slachtoffers verwondingen op door rubberen kogels en verdovingsgranaten.

ANP
Een gewonde Palestijnse vrouw wordt weggevoerd. Beeld EPA
Een gewonde Palestijnse vrouw wordt weggevoerd.Beeld EPA

De autoriteiten probeerden zaterdagavond nieuwe ongeregeldheden te voorkomen na de gewelddadige confrontatie een dag eerder tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie bij de Al-Aqsa-moskee in de stad.

De rellen braken uit nadat duizenden Palestijnse moslims het avondgebed hadden gehouden. In een reactie op het optreden van de Israëlische politie noemde de Turkse president Erdogan, zelf moslim, Israël een “wrede terroristische staat”.

Een oorzaak van het jongste geweld zijn de spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien.

Israëlische agenten met getrokken wapens tijdens de botsingen met Palestijnse moslims in Jeruzalem. Beeld REUTERS
Israëlische agenten met getrokken wapens tijdens de botsingen met Palestijnse moslims in Jeruzalem.Beeld REUTERS

Uitzetting

De spanningen rond de aanstaande uitzetting van Palestijnse gezinnen uit Oost-Jeruzalem is de laatste dagen hoog opgelopen. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen dat het moet voorkomen dat Palestijnse families uit hun huis worden gezet ten gunste van Joodse kolonisten.

“We zijn zeer bezorgd over de verhoogde spanningen in Jeruzalem”, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Ook de dreigende uitzetting van Palestijnse families in wijken in Oost-Jeruzalem “van wie er meerderen al generaties in hun huis wonen” baart zorgen. Het is van groot belang dat de spanning afneemt en stappen worden vermeden die de toestand kunnen verergeren, zoals uitzettingen, activiteiten van kolonisten en vernieling van huizen, aldus de woordvoerster.

Het Israëlische hooggerechtshof houdt maandag een hoorzitting over de kwestie. De VN-commissaris voor mensenrechten heeft al gezegd dat de uitzettingen onrechtmatig zouden zijn.

Sinds de ramadan is het geweld tussen de Palestijnen en Israël opgelaaid. Het belooft voorlopig nog niet voorbij te zijn met de onrust: volgende week herdenken de Palestijnen de ‘nakba’ (ramp), zoals zij de verdrijving van honderdduizenden Arabieren ten tijde van de oprichting van de staat Israël noemen.

De Israëlische politie maakte onder meer gebruik van een waterkanon om de Palestijnse betogers in toom te houden. Beeld AP
De Israëlische politie maakte onder meer gebruik van een waterkanon om de Palestijnse betogers in toom te houden.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden