Nieuws

Tientallen doden door verdrukking bij bedevaart Israël

In het noorden van Israël zijn vrijdag minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de hulpdiensten en medische bronnen. Premier Benjamin Netanyahu noemt de gebeurtenis ‘een hevige ramp’.

Het Parool
Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.  Beeld REUTERS
Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.Beeld REUTERS

Volgens de eerste berichten van de tragedie zou een tribune zijn ingestort, maar de Israëlische nationale hulpdienst MDA meldde later dat bezoekers aan de herdenking in de verdrukking zijn geraakt. Daarna zou massale paniek zijn uitgebroken. Slachtoffers zouden zijn vertrapt.

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht, van wie tientallen in kritieke toestand. Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken aluminiumfolie.

Op de plaats van de tragedie is een veldhospitaal ingericht. Tientallen ambulances zijn gearriveerd om gewonden te vervoeren. Ook worden helikopters ingezet.

Bedevaart

De ramp vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultra-orthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden de gedenkdag Lag Ba’Omer. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar de vereerde rabbijn en schriftgeleerde Sjimon bar Jochai uit de tweede eeuw begraven ligt.

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.

Ultra-orthodoxe joden donderdagavond bij de gedenkplaats voor rabbijn Sjimon bar Jochai bij de berg Meron in het noorden van Israël, waar zich het drama afspeelde. Beeld AFP
Ultra-orthodoxe joden donderdagavond bij de gedenkplaats voor rabbijn Sjimon bar Jochai bij de berg Meron in het noorden van Israël, waar zich het drama afspeelde.Beeld AFP
Er waren ongeveer 30.000 mensen bijeen tijdens de viering van de gedenkdag Lag Ba’Omer. Beeld AFP
Er waren ongeveer 30.000 mensen bijeen tijdens de viering van de gedenkdag Lag Ba’Omer.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden