Tientallen doden door noodweer in Japan, meer regen verwacht

In Japan staat het dodental als gevolg van het noodweer van de afgelopen dagen op 44. Zeker tien mensen worden nog vermist. Met name het meest zuidelijke eiland van Japan, Kyushu, kampt al dagen met hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

Annabel van Gestel
Reddingswerkers zijn ingezet om Japanners die vastzitten als gevolg van het noodweer te evacueren.  Beeld AFP
Reddingswerkers zijn ingezet om Japanners die vastzitten als gevolg van het noodweer te evacueren.Beeld AFP

Sinds zaterdag hebben al meer dan 200.000 mensen op het eiland hun huis moeten verlaten. Het ziet er niet naar uit dat het noodweer binnen afzienbare tijd afneemt. Ook voor de komende dagen heeft het Japanse meteorologische instituut hevige regenval voorspeld. Er is een niveau 5 waarschuwingssignaal uitgegeven, de hoogste categorie.

Op de televisie zijn beelden te zien van straten die in rivieren veranderen. Bruggen zijn weggespoeld en wegen staan onder water. Het aanhoudende noodweer bemoeilijkt de reddingsoperaties. “Door de zware regenval hebben we noodgedwongen een aantal vluchten van helikopters boven het rampgebied moeten afblazen,” zegt een functionaris uit de regio Kumamoto. In dat gebied zouden ook veertien doden zijn gevallen in een verpleeghuis dat deels onder water liep.

Het Japanse meteorologische instituut waarschuwt bewoners op Kyushu extra waakzaam te zijn. De organisatie adviseert mensen in de getroffen gebieden om stevige gebouwen in de omgeving op te zoeken wanneer het te gevaarlijk is om naar evacuatieplekken te gaan.

Coronavirus

De regering heeft haar medeleven betoond met de getroffenen. Er zijn 40.000 reddingswerkers ingezet om mensen die vastzitten in veiligheid te brengen. Het gaat om medewerkers van de hulpdiensten, de kustwacht en het leger. Er zouden al zo’n achthonderd mensen in veiligheid zijn gebracht. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom en water.

De evacuatie wordt gehinderd door de vrees dat het coronavirus om zich heen kan grijpen in opvangcentra. Daar wordt geprobeerd gezinnen uit elkaar te houden. Ook krijgen mensen het verzoek hun handen vaak te wassen en mondkapjes te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden