Plus

Theresa May 'prutst' gewoon door

Nog altijd zint premier May op een manier om haar tot twee keer toe bij het oud vuil geparkeerde brexitdeal te redden. Premier Rutte is het 'gepruts' zat.

Bas Soetenhorst
Er viel voor premier May (midden, eerste rij) donderdag zowaar iets te lachen in het Lagerhuis. Beeld Reuters
Er viel voor premier May (midden, eerste rij) donderdag zowaar iets te lachen in het Lagerhuis.Beeld Reuters

Een nieuw avondje brexitstemmingen in het Lagerhuis heeft volgens Britse media mogelijk de kansen doen keren voor Theresa May, de premier wier politieke einde al zo eindeloos vaak is afgekondigd dat het niet meer is bij te houden.

'Downing Street optimistisch over kansen deal,' schrijft The Financial Times vrijdag. May hoopt volgende week in derde instantie haar brexitdeal met Brussel door het Lagerhuis te loodsen. "Ik denk dat het haar lukt," citeert de krant een eurosceptische oud-minister die niet geldt als vriend van May. "Zelfs als het volgende week niet lukt, dan misschien bij de vierde poging."

Voor het zover is moet May nog wel heel veel Lagerhuisleden zien te overtuigen. Als dat op wonderbaarlijke wijze zou lukken, zal haar omstreden strategie - waarin het tevredenstellen van de meest fanate brexiteers in haar partij en de Noord-Ierse DUP centraal staat - zich alsnog uitbetalen.

Donderdag nog verweet Labourleider Jeremy Corbyn haar niet bereid te zijn tot samenwerking met de oppositie, die een softere brexit nastreeft, waarbij de Britten op economisch en sociaal terrein nauw gelieerd blijven aan Europa.

Geen nieuw referendum
May zelf verkondigde de afgelopen twee jaar keer op keer dat uitstel van de vertrekdatum uit de EU, 29 maart 2019, geen optie was. Maar nu ze meer tijd nodig denkt te hebben om haar deal alsnog aanvaard te krijgen, was ze tevreden dat het Lagerhuis gisteravond met ruime meerderheid stemde voor uitstel tot in ieder geval 30 juni en mogelijk nog langer.

Ook werd met zeer grote meerderheid een voorstel voor een nieuw brexitreferendum verworpen en met miniem verschil een motie die beoogde het initiatief van de regering te verleggen naar het parlement. Of er daadwerkelijk uitstel van de brexit komt, is nog maar de vraag.

Het kan alleen als de overige 27 EU-lidstaten akkoord gaan. Premier Rutte denkt dat het zinloos is, omdat de Britten niet weten wat ze willen. "Wat heeft het voor zin om maanden te blijven doorjengelen met elkaar, terwijl je al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait?"

Het alternatief, een brexit zonder deal met naar wordt gevreesd zware economische gevolgen voor zowel de Britten als de rest van Europa, vindt Rutte niet aanlokkelijk. Maar: "Om nog maanden door te blijven tollen in dat gepruts van: ja, we willen geen harde grens in de Ierse Zee, we willen geen lidmaatschap van de douane­unie maar we willen ook geen backstop, dat heeft geen zin."

EU-raadsvoorzitter Donald Tusk wil Londen lang uitstel geven, mogelijk zelfs tot eind volgend jaar. Dat zou de Britten de kans bieden hun brexitstrategie compleet te herzien, eventueel na een tweede brexitreferendum of nieuwe verkiezingen.

Trump hekelt May
Duitsland lijkt genegen de Britten meer tijd te geven, terwijl in Frankrijk het geduld van president Macron aan het opraken is. May kreeg er donderdag van langs van de Amerikaanse president Trump, die zei verrast te zijn door haar slechte onderhandelingsstrategie en dat ze adviezen van hem in de wind had geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden