Achtergrond

Terwijl Nederland versoepelt, trekken andere landen de teugels aan

In het buitenland nemen de zorgen toe over de opmars van de deltavariant. Terwijl in Nederland de coronamaatregelen zijn versoepeld, gebeurt in andere landen juist het tegenovergestelde.

Ellen van Gaalen en Tom Kieft
Tunis, de hoofdstad van Tunesië is vanwege een nieuwe golf weer in lockdown gegaan. Beeld AFP
Tunis, de hoofdstad van Tunesië is vanwege een nieuwe golf weer in lockdown gegaan.Beeld AFP

Met het verdwijnen van de mondkapjesplicht, het vervallen van het thuiswerkadvies en alle feestjes en festivals die we plots weer in het verschiet hebben, begint in Nederland steeds sterker het gevoel te heersen dat we de corona-epidemie er dan nu toch echt onder hebben gekregen. Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames is gering (momenteel negen per dag), en ook de ic’s zijn al enige tijd niet meer overbelast, en dat wordt vooral toegeschreven aan het vaccinatieprogramma.

Maar waar we hier versoepelen, trekken veel andere landen – met in sommige gevallen een al veel hoger percentage volledig gevaccineerden – juist de teugels weer aan. Dat gebeurt vanwege oplevingen van de besmettingen door de vermoedelijk veel besmettelijkere deltavariant, die voor het eerst in India werd ontdekt.

In Israël – dat wereldwijd lang werd gezien als de golden boy op vaccinatiegebied – zijn mondkapjes weer verplicht gesteld en zijn buitenlandse toeristen tijdelijk niet meer welkom, uit vrees voor een nieuwe golf. Toch is in dat land bijna 60 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, tegenover 35,7 procent hier.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, koploper in Europa met vaccineren, besloot premier Boris Johnson op het laatste moment Freedom Day met een maand uit te stellen vanwege de piek in het aantal besmettingen. Hoewel Johnson maar al te graag als eerste land van Europa de coronamaatregelen had opgeheven, durfde zijn regering het niet aan clubs al te openen en theaters en bioscopen op volle capaciteit te laten draaien.

Hervaccinatieprogramma

Dan zijn er landen waar het ondanks een trage vaccinatiestart lang goed leek te gaan, maar waar het virus nu juist weer flink huishoudt. In delen van Portugal nam het aantal besmettingen zo snel toe, dat afgelopen weekend is besloten Lissabon en de Algarve weer in een gedeeltelijke lockdown te plaatsen. Zo moet de horeca er weer vroeger op de dag sluiten.

Rigoureuzer gaat het eraan toe in bijvoorbeeld Tunesië, waar om de derde golf het hoofd te bieden weer een strenge lockdown is ingevoerd voor hoofdstad Tunis.

In Rusland is zelfs als eerste land ter wereld een hervaccinatieprogramma begonnen. Om de piek in het aantal nieuwe besmettingen de kop in te drukken, bieden gezondheidsklinieken in Moskou nu aan om mensen die langer dan zes maanden geleden geprikt zijn een nieuwe prik te geven.

Vaccinatiebereidheid

Of dat de golf in de kiem kan smoren is de vraag: in Rusland, waar vooral het op eigen bodem geproduceerde Spoetnikvaccin wordt gezet, is een tekort aan prikken nooit het probleem geweest. Al sinds begin dit jaar kun je je in Moskou bij wijze van spreken op de hoek van elke straat laten vaccineren. Maar dat betekent niet dat mensen dat ook doen: slechts 15 procent van de Russen was tot nu toe bereid zich te laten prikken.

Een herinvoering van maatregelen kan ook hier noodzakelijk worden, waarschuwen virologen. Het aantal positieve coronatests was gisteren het hoogste aantal in ongeveer twee weken. Volgens het RIVM kwamen er gisteren 845 nieuwe coronagevallen bij, 147 meer vergeleken met vorige week donderdag. Uit de laatste labonderzoeken blijkt dat de deltavariant in opmars is en dat nu ongeveer 10 procent van de coronapatiënten die variant heeft opgelopen; vooral het aantal besmette jongeren groeit.

Voor zover bekend worden mensen niet zieker van de deltavariant en bieden de vaccins goede bescherming. Deskundigen maken zich dan ook vooral zorgen over de groep niet-gevaccineerden als de deltavariant in het najaar meer uitbraken veroorzaakt. “Ja, het aantal besmettingen loopt terug en dat geeft een euforisch gevoel, maar laten we ons niet rijk rekenen,” zegt viroloog Ab Osterhaus. “We kunnen een golf krijgen als die mensen bij elkaar wonen. Veel landen zien dat risico en nemen nu preventief maatregelen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden