Teruglezen

Teruglezen | 42.500 euro opgehaald tijdens benefietevenement in Paradiso

Dit liveblog over de aardbevingen in Turkije en Syrië is afgesloten. Volg verdere berichtgeving via parool.nl.

Live
 1. 14:49 17-2-2023

  42.500 euro opgehaald tijdens benefietevenement in Paradiso

  Gisteravond vond het Benefiet Turkije & Syrië plaats in de Grote Zaal van Paradiso. De totale opbrengst van het evenement is €42.500 euro. Dit bedrag wordt gedoneerd aan Giro555.

  Diverse Nederlandse artiesten met Turkse, Koerdische en Syrische roots, waaronder zangeres Naaz, schrijfster en actrice Nazmiye Oral en de Amsterdamse band Altın Gün, droegen bij aan het evenement. In het avondvullende programma werd muziek en dans afgewisseld met voordrachten en aangrijpende verhalen. 

  Alle artiesten hebben belangeloos meegewerkt aan het evenement; veel van hen zijn persoonlijk geraakt door de verwoestende aardbeving en hebben vrienden, familie, kennissen en collega's die slachtoffer zijn geworden. 

  ANP - Nazmiye Oral tijdens het benefietconcert in Paradiso.
 2. 12:47 17-2-2023

  Halsema bij dienst in Nicolaasbasiliek voor Syrië, Turkije en Oekraïne

  Burgemeester Femke Halsema spreekt zondag in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam aan het eind van een dienst, die is opgedragen aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Tijdens de mis wordt ook aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne, die al een jaar voortduurt, aldus het bisdom Haarlem-Amsterdam. De Turkse en de Oekraïense ambassadeur zijn uitgenodigd.

  De heilige Nicolaas is de stadspatroon van Amsterdam. Hij verbindt volgens het bisdom de kerken in Oost- en West-Europa, omdat hij in beide tradities wordt vereerd. Nicolaas was bisschop van het Turkse Myra. De Amsterdamse basiliek heeft een relikwie van de heilige.

  Deken Eric Fennis van Amsterdam gaat voor in de viering, aangezien hij tevens pastoor van de basiliek is. De viering begint om 10.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 2.

 3. 10:14 17-2-2023

  Mustafa (34) belt familie: hij is na 11 dagen gered uit het puin

  "God heeft me voor de tweede keer mijn zoon gegeven," verzucht een zeer geëmotioneerde vader in de Turkse regio Hatay. Na bijna elf volledige dagen sinds de aardbevingen in Turkije en Syrië is de 34-jarige Mustafa Avci onder het puin vandaan gehaald. Verzwakt maar in leven belt Mustafa vlak daarna zijn familie, die het nauwelijks kan geloven.

  Mustafa leek de enige van de familie die de aardbeving niet had overleefd. Hij kwam onder het puin te liggen van een privéziekenhuis, waar zijn vrouw even voor de ramp beviel van een gezonde baby. De ruimte waarin zij waren bleef gespaard, maar Mustafa was net een luchtje scheppen in een andere kamer toen de boel begon te schudden, beschrijft zijn broer Kadir tegen het Turkse persbureau Anadolu. Dat deel stortte in.

  "We hadden de hoop al volledig opgegeven. We hoopten dat we hem zouden vinden, zodat we op zijn minst een graf voor hem konden graven," aldus Kadir, die dagenlang bij de ingestorte resten waakte. "Totdat ze ons riepen. Ik heb heel vaak om bevestiging gevraagd, maar het was waar. Godzijdank, we zijn heel erg blij.”

  Ook reddingswerkers konden het amper geloven toen ze na al die dagen nog geluiden hoorden onder de brokstukken. Avci zat er samen met de 26-jarige Mehmet Sakiroglu, die eveneens nog leefde. Reddingswerkers probeerden Sakiroglu aan het praten te houden, die nog maar net bij was.

  "Ik werd wakker, daarna gaven ze me wat te eten. Vervolgens viel ik weer in slaap. Toen ik wakker werd, had ik weer honger," vertelt Sakiroglu over het moment dat hij onder het puin vandaan werd gehaald. Reddingswerkers verklaarden achteraf dat ze helemaal geen voedsel voor hem hadden, maar dat hij waarschijnlijk hallucineerde of droomde van eten. Zo'n 261 uur na de eerste beving, vorige week maandagochtend, werden de twee naar het ziekenhuis gereden.

  De redding van de twee mannen is ook in Turkije groot nieuws. Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca ging bij ze op bezoek. Hij is ook degene die op social media de beelden deelde van Mustafa Avci die zijn familie spreekt. 'Hij belde het eerste telefoonnummer dat hij zich kon herinneren. We zijn erg blij om onze broer Mustafa zo te zien,' schrijft hij erbij.

  De man is dan nog maar net aangekomen in het ziekenhuis, waar hij een warmtedeken en nekbrace heeft gekregen. Wie Avci precies aan de lijn heeft is niet bekendgemaakt, maar de opluchting bij de vrouw aan de andere kant van de lijn is enorm. Ook voor mensen die geen Turks spreken is de emotie voelbaar. "Alles is goed. We wachten allemaal op je," zegt ze. Als Avci laat weten dat hij het ook goed maakt, barst de vrouw in tranen uit.

  'Ze hebben mijn zoon teruggegeven,' zei Avci's vader later dankbaar in een statement dat via het ziekenhuis naar buiten is gebracht. 'Moge God de mensen die hieraan hebben bijgedragen duizenden, miljoenen keren bedanken. Nadat ik de ingestorte resten zag, had ik nooit gedacht dat mijn zoon daar levend uit zou komen. Ik was voorbereid op het ergste, dit is echt een wonder.'

  Twitter / Minister Fahrettin Koca - Mustafa Avci belt zijn familie, meteen als hij in het ziekenhuis aankomt.
 4. 09:48 17-2-2023

  Weer gevechten in aardbevingsgebied Syrië

  Voor het eerst sinds de aardbevingen van 6 februari in Turkije en Syrië is in het getroffen gebied in Syrië weer gevochten tussen het regeringsleger en rebellen. Circa 25 kilometer ten westen van Aleppo raakten rebellen en militairen in een vuurgevecht aan het front. Het leger heeft daarop de nabijgelegen plaats Atarib gebombardeerd. Die plaats is in handen van rebellen.

  Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 4400 mensen om het leven gekomen door de aardbevingen in noordwestelijk Syrië in de gebieden van jihadisten en andere rebellen. Zij strijden niet alleen tegen de regering van president Bashar al-Assad, maar raken ook wel onderling slaags. Veel jihadisten en rebellen konden zich tijdens de burgeroorlog na onderhandelingen met betrokken partijen, met name de regering van Assad, Rusland en Turkije, terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib.

 5. 21:25 16-2-2023

  Turkse reddingswerkers halen jongen na 260 uur onder puin vandaan

  Turkse reddingswerkers hebben in het aardbevingsgebied een 12-jarige jongen levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het kind zat 260 uur vast onder een ingestort gebouw, oftewel bijna elf dagen.

  De redding vond plaats in de provincie Hatay. Het persbureau maakte eerder bekend dat noordelijker, in de provincie Kahramanmaras, een 42-jarige vrouw 257 uur na de eerste aardbeving van onder het puin vandaan was gehaald. Ook zij leeft nog. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

 6. 20:44 16-2-2023

  Syrische president Assad houdt eerste speech sinds aardbevingen

  De Syrische president Bashar al-Assad heeft voor het eerst sinds de aardbevingen zijn land toegesproken. Hij zei op de Syrische televisie dat de omvang van de ramp om meer middelen vraagt dan de staat tot zijn beschikking heeft.

  Assad noemde de aardbevingen desondanks een kans’ om de problemen van Syrië aan te pakken, zoals de diepe economische crisis. Bovendien dankte de president alle reddingsteams en staten die zijn land hebben geholpen tijdens de nasleep van de ramp, inclusief de Arabische broers en vrienden.

  Volgens Assad was Syrië al 250 jaar niet meer getroffen door een aardbeving en was het land daarom niet voorbereid op zo'n ramp. Wel wees hij op de burgeroorlog, die ervoor gezorgd zou hebben dat de samenleving genoeg ervaring heeft om met rampspoed om te gaan.

  Het grootste gedeelte van de Syrische doden viel in gebieden die in handen zijn van de rebellen met wie Assad al jaren in oorlog is. Daar zijn tot nu toe meer dan 4000 doden geteld, in het regeringsgebied 1414. De hulp aan het rebellengebied komt moeizaam op gang.

  via REUTERS
 7. 17:06 16-2-2023

  VN wil 1 miljard voor hulp aan aardbevingsslachtoffers Turkije

  De Verenigde Naties roepen op tot de inzameling van 1 miljard dollar (bijna 940 miljoen euro) voor humanitaire hulp aan de aardbevingsslachtoffers in Turkije. Daarmee kan drie maanden hulp worden geleverd aan 5,2 miljoen mensen, aldus het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA).

  De VN kwam dinsdag met een soortgelijke oproep voor de slachtoffers in Syrië. Toen ging het om een bedrag van 400 miljoen dollar (circa 370 miljoen euro).

 8. 16:40 16-2-2023

  Minister Yeşilgöz dankbaar voor ‘indrukwekkend’ werk USAR

  Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR bedankt voor zijn inzet in Turkije. Het team was vlak daarvoor geland op vliegbasis Eindhoven.

  Ik weet zeker dat ik namens alle mensen in Turkije en namens alle mensen in Nederland spreek als ik zeg dat ik ontzettend onder de indruk ben van jullie prestatie, begon Yeşilgöz.

  Volgens haar mag het team trots op zichzelf zijn. Ik probeer me voor te stellen wat het met jullie doet om te zien dat een land zo verwoest is en zoveel mensen niet gered konden worden. Maar wat jullie hebben gedaan had geen seconde beter of meer gekund. Jullie hebben zoveel verschil kunnen maken in mensenlevens.

  Ook de ambassadeur van Turkije, Selçuk Ünal, sprak een kort woord van dank richting de teamleden. Hij prees de moed van het team en de eindeloze welwillendheid.


  ANP - Minister Dilan Yeşilgöz.
 9. 15:43 16-2-2023

  Ouderen veilen zelfgemaakte Van Gogh voor Giro 555

  De bewoners van verpleeghuis De Makroon in het centrum hebben Van Gogh's schilderij 'De Slaapkamer' nageschilderd op een groot doek. Het schilderij is te zien in de Brasserie bij Internationaal Theater Amsterdam en wordt geveild. De opbrengsten gaan naar Giro 555.

  Bewoner Zalmijn (78) heeft meegewerkt aan het schilderij: "Met elkaar een topstuk van Van Gogh uit 1888 zo goed mogelijk namaken, dat was heerlijk om te doen. Maar nu willen we ons schilderij veilen. Ook wij zijn enorm geschrokken van de ramp en het ontelbare aantal slachtoffers. Wij willen helpen. Daarom veilen we het schilderij. De opbrengst gaat in z’n geheel naar Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving."

  Het schilderij is tot 14 maart te zien in de Brasserie aan het Leidseplein en wordt daarna verkocht aan de hoogste bieder. Het hoogste bod staat nu op 150 euro. 

  Amstelring - Ouderen van De Makroon poseren trots bij hun versie van 'De Slaapkamer'.
 10. 14:25 16-2-2023

  Oba verkoopt boeken voor aardbevingsslachtoffers

  De Oba gaat vanaf zaterdag 18 februari boeken verkopen om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. In dertien vestigingen van de openbare bibliotheek worden boeken verkocht, waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan Giro 555.

 11. 14:18 16-2-2023

  Nederlands reddingsteam Usar terug uit Turkije

  Het Nederlandse reddingsteam Usar is geland op vliegbasis Eindhoven. Het team reisde vorige week af naar Turkije om te zoeken naar overlevenden van de zware aardbevingen. In totaal heeft het team twaalf mensen en een hond gered.

  Op de vliegbasis worden de 65 leden en acht hulphonden van het team ontvangen door Minister Yeşilgöz-Zegerius, de ambassadeur van Turkije en familie en vrienden van de teamleden.

  Het team verbleef de afgelopen dagen in Spanje. Daar kregen ze psychische nazorg door een psycholoog en een arts. USAR-commandant Arjen Littooij sprak eerder van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar’.

  ANP - Leden van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR bij terugkeer in Nederland op Vliegbasis Eindhoven.
 12. 12:33 16-2-2023

  17-jarig meisje 248 uur na aardbeving in Turkije gered

  In Turkije is 248 uur na de aardbeving een 17-jarig meisje levend onder het puin vandaan gehaald. Reddingswerkers vonden haar onder de puinhopen van een gebouw in het zuidoosten van de provincie Kahramanmaras.

  Op beelden van lokale media is te zien hoe het meisje, Aleyna Olmez genaamd, op een stretcher wordt weggehaald uit de puinhopen en naar een ambulance wordt gebracht. Ze lijkt in goede gezondheid te verkeren. Ze opende en sloot haar ogen, zegt een van de reddingswerkers.

  Het aantal doden als gevolg van de aardbevingen van vorige week maandag is inmiddels opgelopen tot boven de 42.000 in Turkije en Syrië. De Turkse rampendienst AFAD meldt dat er sinds de bevingen meer dan 4300 naschokken zijn geweest.

  AFP
 13. 12:17 16-2-2023

  Baby Aya die werd geboren onder het puin verplaatst om dreiging ontvoering

  De paar dagen oude baby Aya is uit het ziekenhuis verplaatst en ondergebracht op een veilige locatie, nadat meerdere keren geprobeerd is om haar te ontvoeren. De baby werd geboren onder het puin en werd vorige week door reddingswerkers bevrijd. Toen ze haar vonden zat Aya nog aan de navelstreng. Haar ouders overleefden de aardbeving niet.

  Deze week hebben meerdere mensen geprobeerd om dicht bij het inmiddels wereldberoemde kindje te komen, mogelijk om haar te ontvoeren. Andere onbekenden meldden zich ook en beweerden familie te zijn van het pasgeboren meisje.

  Duizenden mensen van over de hele wereld hebben aangeboden om Aya te adopteren. Maar dat zit er voorlopig niet in. De baby krijgt borstvoeding van de vrouw van de ziekenhuismanager en wordt verzorgd totdat ze sterk genoeg is om geadopteerd te worden. Mogelijk gaat ze naar haar oudoom. Hij wist met zijn gezin te ontsnappen toen hun woning instortte.

  AP
 14. 11:07 16-2-2023

  Navobaas Jens Stoltenberg bezoekt rampgebied: 'Navo blijft Turkije steunen'

  De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, ontmoette donderdag de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in Turkije. Daarna bezocht Stoltenberg de gebieden die hard getroffen zijn door de ramp. 

  Stoltenberg noemde de aardbevingen 'de dodelijkste natuurramp op het terrein van een bondgenoot, sinds de oprichting van de Navo'.

  Stoltenberg toonde zijn medeleven met het Turkse volk en benadrukte dat de Navo Turkije blijft ondersteunen. Ook beloofde hij de levering van duizenden tenten in de komende weken.

  ANP / EPA
 15. 08:38 16-2-2023

  Televisie-uitzending actiedag Giro555 trekt 1 miljoen kijkers

  Ruim een miljoen mensen hebben woensdag gekeken naar de televisie-uitzending van de actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië op NPO1. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Ongeveer 3 miljoen mensen zagen een deel van het twee uur durende programma.

  Het zijn minder kijkers dan bij de inzamelingsactie voor Oekraïne, die in maart 2022 plaatsvond. Toen keken er in totaal 2,2 miljoen mensen. Deze uitzending werd echter uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6. De show van woensdag was alleen op NPO1 te zien. RTL4 en SBS6 besteedden wel in hun eigen programma's en reclameblokken veel aandacht aan de actie.

  ANP - Het eindbedrag wordt bekend gemaakt tijdens de gezamenlijke televisie-uitzending van diverse omroepen. Giro555 houdt een landelijke actie op radio en televisie om geld in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraine.
 16. 04:00 16-2-2023

  Artiesten in Paradiso in actie voor slachtoffers aardbevingen

  Nederlandse artiesten met een Turkse, Koerdische en Syrische achtergrond komen donderdagavond in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De artiesten treden op in poppodium Paradiso om geld op te halen.

  Onder anderen zangeres Naaz en de Amsterdamse band Altın Gün staan op het podium tijdens het concert Benefiet Turkije & Syrië. De presentatie van de avond is in handen van Yesim Candan. Ook schrijvers als Özcan Akyol en Nazmiye Oral leveren een bijdrage.

  De volledige opbrengst van het evenement in Amsterdam, dus ook de opbrengst van drankjes en de garderobe, gaat naar Giro555. De landelijke actiedag van Giro555 haalde woensdag bijna 89 miljoen euro op voor de slachtoffers in het aardbevingsgebied. 

 17. 22:20 15-2-2023

  Voorlopige eindstand actiedag Giro555 voor Turkije en Syrië bijna 89 miljoen euro

  Giro555 heeft 88,9 miljoen euro opgeleverd voor de slachtoffers van de aardbevingen Turkije en Syrië. Het is een voorlopige eindstand. Tot 23.30 uur kan er nog gedoneerd worden.

  Verschillende radio- en televisiezenders deden woensdag aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.


  ANP - Zangeres Karsu Donmez en presentatrice Wendy van Dyk tijdens de bekendmaking van de eindstand van de Giro 555 actiedag.
 18. 22:01 15-2-2023

  Meer dan 65 miljoen euro naar Giro555 voor Turkije en Syrië

  Tot nu toe is er zo'n 65,3 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat werd rond 21.45 uur bekendgemaakt in het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum op de landelijke actiedag.

  De teller stond even na 19.00 uur al op ruim 54,7 miljoen euro en liep in de avond verder op. Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro en de actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 miljoen euro. Rond 22.15 uur, na de live-uitzending op NPO 1, wordt de voorlopige eindstand verwacht.

 19. 20:42 15-2-2023

  Religieuze leiders houden gebed in actiecentrum voor Giro555

  Vijf religieuze leiders van diverse kerken en moskeeën hebben in het actiecentrum van Giro555 in Beeld & Geluid een voordracht gehouden. Ze lazen bemoedigende teksten uit de bijbel en de koran, deden een gebed en een oproep aan hun achterban om te doneren voor noodhulp aan Turkije en Syrië.

  "Dit gaat over hoe kunnen we elkaar steunen en helpen," zei de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Polycarpus. Hij werd vergezeld door de bisschop van Den Bosch Gerard de Korte, algemeen secretaris van de protestantse kerk in Nederland René de Reuver, imam van de Fatih-moskee in Amsterdam Kemal Gözütok en imam van Milli Görüs Sefa Bagci. Later sluit ook nog rabbijn Marianne van Praag aan.

 20. 20:04 15-2-2023

  Vliegtuig defensie vervoerde in Turkije 28 gewonden aardbeving

  Het transportvliegtuig van defensie dat in Turkije wordt ingezet om slachtoffers uit het rampgebied naar elders in het land te brengen, heeft inmiddels 28 gewonden en 119 familieleden vervoerd. Ook heeft de C-130 Hercules vracht zoals tenten vervoerd, meldt vliegbasis Eindhoven.

  Het toestel wordt sinds zaterdag ingezet. Op de eerste twee vluchten vervoerde de Hercules twaalf gewonden en 69 familieleden naar ziekenhuizen in Antalya en Ankara. Het is de bedoeling dat het vliegtuig twee weken lang mensen uit het rampgebied haalt. Aan boord zijn twee artsen en zes verpleegkundigen.

 21. 19:15 15-2-2023

  Tussenstand Giro555 loopt op tot bijna 55 miljoen euro

  Tot nu toe is ruim 54,7 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat werd bekendgemaakt in het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum op de landelijke actiedag.

  De teller stond even na 19.00 uur op 54.711.276 euro. Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro en de actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 miljoen euro. Rond 22.15 uur, na de live-uitzending op NPO 1, wordt de voorlopige eindstand verwacht.

  Zangeres Karsu, die zelf meerdere familieleden heeft verloren in Turkije, onthulde de tussenstand. Ze zat ook in het belpanel en treedt woensdagavond op tijdens de gezamenlijke tv-uitzending van NPO, Talpa en RTL.

  In Beeld & Geluid begon om 05.55 uur de nationale actiedag van Giro555 voor aardbevingsslachtoffers. Zo'n tweehonderd bekende Nederlanders en vertegenwoordigers van de Turkse en Syrische gemeenschap helpen mee in het belpanel of op sociale media.

 22. 18:00 15-2-2023

  Amsterdammers zamelen geld in voor Giro555

  Van schoolmarkten tot radio-uitzendingen: op veel plekken in Amsterdam werd woensdag, op de landelijke actiedag van Giro555, geld ingezameld voor slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. ‘Dit verbindt mensen.’

  Lees hier de hele reportage. 

 23. 16:24 15-2-2023

  Gemeenten doneren samen 8,6 miljoen euro aan Giro555

  Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft namens 109 Nederlandse gemeenten een cheque overhandigd aan Giro555 van ruim 8,6 miljoen euro voor Turkije en Syrië. Hij deed dat in een uitzending van de NOS vanuit het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum, waar hij eerder deelnam aan het belpanel.

  De meeste gemeenten hebben 1 euro per inwoner gedoneerd voor hulp aan de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Eerder op de dag werd bekend dat ook provincies geld overmaken voor hulpverlening na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

 24. 15:41 15-2-2023

  Nog steeds mensen gered, op tiende dag na bevingen

  Reddingswerkers slagen er nog steeds in mensen levend onder het puin vandaan te halen na de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied, ook op de tiende dag na de aardbevingen. Een vrouw en twee kinderen werden na 228 uur gered in het zwaar verwoeste Antakya, melden Turkse media.

  In de stad Kahramanmaras kon na 222 uur een vrouw worden bevrijd.

  Anadolu Agency via Getty Images
 25. 15:30 15-2-2023

  Ook provincies doneren geld aan Giro555

   In navolging van de gemeenten besluiten ook provincies om geld over te maken voor hulpverlening na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

  Drenthe doneert 250.000 euro aan Giro555. Dat geld is niet alleen bedoeld voor noodhulp, maar ook voor de wederopbouw. In een verklaring zegt commissaris van de Koning Jetta Klijnsma: ‘Als zich een ramp van zo’n omvang voordoet, dan moet de hele wereld in beweging komen om de getroffen gebieden te steunen. Ik hoop dat iedereen er vandaag aan bijdraagt om de mensen daar overeind te helpen.’

  Noord-Holland schenkt 157.921 euro. Dat geld is over van de fractiebudgetten voor dit jaar. Eerder besloot Zuid-Holland om 156.803 te doneren aan Giro555.

 26. 15:07 15-2-2023

  Radio Mart in actie: ‘Dit initiatief verbindt mensen’

  Radio Mart in Zuidoost verzorgt woensdag met Omroep X, Zuidoost TV en de Jonge Reporters een live-uitzending die geheel in het teken staat van de aardbevingen Syrië en Turkije. De actie werd opgezet samen met de Johan Cruijff Arena en organisatie Zuidoost City.

  “Geweldig dat we dit voor elkaar hebben gekregen,” zegt vrijwilliger Riek Karg van radio Mart. “We hebben dit op korte termijn geregeld, het was een heel karwei.” Tijdens de uitzending zijn er optredens, interviews en reportages. Buurtbewoners kunnen de hele dag aanschuiven om hun ideeën en gedachten over de ramp te delen.

  Aan de tafel in de zogeheten ‘green room’ – de ruimte waar bezoekers samenkomen – zet buurtbewoner Talita Keerveld een lied in: “God zij met u, dat is de bede.” Ze is hier om mensen een hart onder de riem te steken, vertelt ze. Ze wijst naar haar glitterhoedje in de kleuren van de Nederlandse vlag, haar schoenen in die van de Surinaamse en naar haar jas, waarop de Turkse vlag is geprint. “Dit initiatief verbindt mensen. Kijk maar naar mijn kleren: dat is waar ik voor sta.”

  Tanja Dik, algemeen directeur van de Johan Cruijff Arena, schuift ’s middags ook aan voor een interview. “We wilden heel graag wat doen rondom de landelijke actiedag,” zegt ze. “Maar mediaplatforms als de NPO hebben al zo’n groot podium. Heel leuk dat we dit met lokale media hebben kunnen doen.”

  Saskia Bosnie van Zuidoost City kan dat alleen maar beamen. “Dit is heel typerend voor Zuidoost,” zegt ze. “Er is saamhorigheid, mensen willen elkaar helpen.”

  Karg: “De verhalen van de buurtbewoners laten zien dat er zoveel verbintenis is met de slachtoffers. We willen alle mensen in Zuidoost bewegen om te doneren.”

 27. 13:36 15-2-2023

  Teller Giro555 halverwege actiedag op ruim 41,9 miljoen euro

  Ruim 41,9 miljoen euro is inmiddels ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, maakte de laatste tussenstand bekend in Beeld & Geluid in Hilversum, dat woensdag dient als actiecentrum.

  Aan het begin van de dag, even na 06.00 uur, stond de teller op ruim 28,6 miljoen euro. De landelijke actie, een initiatief van de samenwerkende hulporganisaties, is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

  In Beeld & Geluid begon om 05.55 uur de nationale actiedag van Giro555 voor aardbevingsslachtoffers. Zo'n tweehonderd bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders helpen mee in het belpanel of op sociale media.

  ANP
 28. 12:35 15-2-2023

  Bakkerij De Drie Graefjes in Zuid doneert dagomzet aan Giro555

  Bakkerij De Drie Graefjes op het Stadionplein in Zuid doneert woensdag de dagomzet aan Giro555. “Goed hè,” zegt een medewerker trots. Het café zit woensdag aan het begin van de middag stampensvol. Eigenaar Aylin Oguz komt zelf uit Turkije en organiseert vaker acties. “Vorig jaar hebben we cupcakes verkocht voor Oekraïne. Maar dat nu de hele dagomzet wordt gedoneerd, is wel bijzonder.”

  Twee vliegen in één klap, vinden veel bezoekers. “Ik had geen idee dat ze dit deden, maar ik vind dit echt goed,” zegt er een, prikkend in haar red velvettaart. “Nu smaakt dit taartje extra lekker.”

 29. 12:29 15-2-2023

  Basisschoolleerlingen zamelen geld in voor slachtoffers aardbevingen: 'Juf, wil je We are the World opzetten?'

  Op veel plekken in Amsterdam wordt woensdag, op de landelijke actiedag van Giro555, geld opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije.

  Leerlingen van groep 8B op OBS De Vlaamse Reus in Nieuw-West zijn woensdag druk bezig met de voorbereidingen voor de markt, die ze organiseren tijdens de landelijke actiedag voor Giro555. Ze verkopen onder meer ingezamelde kleding, zelfgebakken cupcakes, boeken en Pokémonkaarten. Bezoekers kunnen daarnaast ook portrettekeningen laten maken en hennatattoos laten zetten.

  “Juf, wil je We are the world opzetten?” Even later zingen Chimène (12), Isis (11) en Madelon (11) luidkeels mee met het lied, waarmee Amerikaanse artiesten in 1985 geld inzamelden voor de hongersnood in Ethiopië. Chimène: “Het lied heeft veel betekenis. Het gaat over vrede en opkomen voor mensen die het moeilijker hebben. Net zoals de slachtoffers van de aardbeving.” Met USA for Africa als achtergrondsoundtrack, leggen de scholieren de laatste hand aan de voorbereidingen. #HelpTurkijeenSyrië, schrijven ze op elkaars witte shirts.

  Het idee voor de markt kwam van Mert (12). “Op TikTok zag ik veel video’s van de ramp,” zegt hij. “Het greep me heel erg aan.” Bij de hele klas leeft de ramp: de vader van klasgenoot Cinan (11) heeft dierbaren verloren, en ook juf Berna Korkut (32) kent mensen die zijn omgekomen. “Andere collega’s op school hebben directe familieleden verloren,” zegt Korkut. “Je merkt dat de kinderen er door zijn aangedaan. Dit is een mooie manier om erbij stil te staan.”

  Jennifer Gijrath
 30. 12:27 15-2-2023

  Honderden Turken uit aardbevingsgebied melden zich voor visum met voorrang

  Enkele honderden mensen uit het aardbevingsgebied in Turkije hebben zich tot nu toe bij de Nederlandse ambassade in Ankara aangemeld met een verzoek voor een visum om tijdelijk naar familie in Nederland te gaan. Hun aanvragen krijgen voorrang, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Het departement had de versnelling van het begin van de visumprocedure vorige week al op de site gezet. De maatregel geldt alleen voor mensen met de Turkse nationaliteit die een partner of familie in Nederland hebben.

  De voorrang betekent niet dat de regels en voorwaarden voor een visum zijn versoepeld, benadrukt de woordvoerder. Het kabinet heeft daar nog geen besluit over genomen, zo gaven minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) eerder aan. Zij wilden eerst onderzoeken hoe zo'n maatregel zou uitpakken en overleggen met andere landen. Duitsland en België hebben al wel geregeld dat slachtoffers vanuit het aardbevingsgebied sneller naar familie of vrienden kunnen gaan.

  Door de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn zeker anderhalf miljoen mensen dakloos geraakt.

  ANP
 31. 11:24 15-2-2023

  Nederlands team haalt 4 mensen levend onder puin vandaan in Turkije

  Een Nederlands team heeft dinsdagavond in de Turkse stad Antakya in de regio Hatay drie mannen en een kind levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldt het Nederlandse reddingshondenteam RHWW woensdag vanuit de Turkse stad. Volgens RHWW zouden de vier slachtoffers sinds de aardbevingen vorige week maandag onder het puin hebben gelegen. Het zou gaan om een vader en zijn zoon en twee mannen.

  Het reddingsteam met 28 hulpverleners en 9 honden werkt dag en nacht door in shifts van zes uur. Volgens een woordvoerder van RHWW werd er dinsdagavond druk gezocht, maar verloopt de zoekactie woensdag relatief rustig. "Het gebied is immens groot. We zijn afhankelijk van meldingen die binnenkomen van mensen die iets gezien of gehoord hebben."

  Afgelopen maandag heeft het reddingsteam in dezelfde regio al een 13-jarige meisje levend onder het puin vandaan gehaald na een aanwijzing van de honden. Een lokale bergersploeg, waar het RHWW nauw samen mee werkt, had het meisje gered. Volgens RHWW zijn de reddingen te danken aan de 'supersamenwerking' met het Turkse reddingsteam.

 32. 10:52 15-2-2023

  Vluchtelingen uit Turkije terug naar Syrië om familie te helpen

  Bij de grens tussen Syrië en Turkije melden zich volgens nieuwszender al-Jazeera steeds meer Syriërs die terug willen naar hun land. Ze zouden bij familieleden willen kijken hoe het met hen en hun huizen gaat. De Syriërs willen helpen met het opruimen van de puinhopen na de verwoestende aardbevingen van vorige week.

  In Turkije wonen miljoenen Syrische vluchtelingen door de burgeroorlog die al jaren in hun land aan de gang is. Ze keren nu terug naar Syrië via de grensovergang bij Bab al-Hawa. Ook de humanitaire hulp voor het gebied, dat door rebellen wordt gecontroleerd, moet via die belangrijke grenspost.

 33. 09:51 15-2-2023

  Vrouw levend uit puin na aardbeving Turkije van 222 uur geleden

  Reddingswerkers hebben in de puinhopen van een appartementsgebouw in de stad Kahramanmaras een vrouw levend uit het puin gehaald. Turkse media melden dat de 42-jarige Melike Imamoglu is gered uit wat er over was van een flatgebouw van zeven verdiepingen in het zuiden van de stad. Het pand stond in een zwaar getroffen nieuwbouwwijk met meerdere flats die de Gülbike appartementsgebouwen worden genoemd. Ze zijn niet allemaal ingestort.

  Kahramanmaras, circa 40 kilometer ten noorden van het epicentrum van de eerste zwaarste aardbeving op maandag 6 februari, behoort tot de zwaarst getroffen steden in het aardbevingsgebied.

  Anadolu Agency via Getty Images
 34. 09:15 15-2-2023

  Het geld voor Giro555 is mooi, maar het concert in de Meervaart biedt ook nog iets anders: troost

  Een benefietconcert, zoals dinsdagavond in de Meervaart, is meer dan een moment om geld op te halen voor hulp. ‘Dit gaat om heling en verwerking.’ Lees hier verder. 

  Paul Bergen
 35. 09:13 15-2-2023

  Dit gebeurt er met de miljoenen die woensdag worden opgehaald op Giro555

  Woensdag is er een landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. In Giro 555 werken elf Nederlandse hulporganisaties samen. Waar gaan zij het opgehaalde geld voor gebruiken? ‘Denk aan schoon drinkwater, eten, medische hulp, hygiënekits, warme kleding, brandstof zoals hout en tenten voor onderdak.’ Lees hier verder.

 36. 07:28 15-2-2023

  Kabinet geeft 10 miljoen euro extra voor hulp na aardbevingen

  Het kabinet maakt 10 miljoen euro extra vrij voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag aangekondigd in het tv-programma Goedemorgen Nederland, dat in het teken staat van de landelijke actiedag voor Giro555.

  ANP
 37. 00:00 15-2-2023

  Dodental aardbevingen Turkije en Syrië nu boven de 40.000

  Ruim een week na de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is het dodental opgelopen tot meer dan 40.000, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

  In Turkije kwamen 35.418 mensen om het leven, volgens de jongste tussenstand door president Recep Tayyip Erdogan. Uit Syrië worden inmiddels ongeveer 5900 doden gemeld.

 38. 17:56 14-2-2023

  VN: bijna 370 miljoen euro nodig voor aardbevingsslachtoffers Syrië

  De Verenigde Naties roepen op circa 370 miljoen euro in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers in Syrië. Daarmee kunnen humanitaire organisaties 5 miljoen getroffenen drie maanden van de meest dringende behoeften voorzien, meldt het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA).

  De VN komen later ook met een soortgelijke oproep voor Turkije, dat eveneens zwaar getroffen is door de aardbevingen van vorige week maandag. In de twee landen zijn in totaal meer dan 37.000 doden gevallen. In Syrië zijn bijna 9 miljoen mensen getroffen, voornamelijk inwoners in het noordwesten. Meer dan 7400 gebouwen zijn deels of volledig verwoest.

  Syrië werd volgens OCHA getroffen op een moment waarop de humanitaire behoeften in het land op het hoogste niveau zijn sinds de burgeroorlog in 2011 begon. De uitdagingen bij het leveren van hulp waren bovendien al groter geworden door het winterse weer en logistische beperkingen, aldus de VN. De organisatie kon alleen via één grensovergang vanuit Turkije humanitaire hulp leveren.

  Die grenspost was vanwege schade door de aardbevingen tijdelijk dicht, maar is weer in gebruik. Syrië maakte maandag bekend tijdelijk twee andere grensovergangen open te stellen. Elf vrachtwagens die onder meer dekens en matrassen vervoerden, hebben dinsdag een van de nieuwe routes gebruikt. In totaal zijn vanuit Turkije bijna zeventig VN-vrachtwagens het noordwesten van Syrië in gereden.

  EPA - Een VN-vrachtwagen wordt gecontroleerd na het passeren van de Bab-al Hawa grens in Syrie.
 39. 16:16 14-2-2023

  Hulpmissie VN na bevingen eindelijk in rebellengebied Syrië

  Een eerste ploeg hulpverleners van de Verenigde Naties is het door rebellen beheerste deel van Syrië binnengegaan na de aardbevingen van afgelopen week. Het is volgens de VN vooral een verkenningsmissie om te kijken wat voor hulp waar nodig is. De VN worden verwijten gemaakt over de trage reactie in Syrië.

  De VN-ploeg trok Syrië in bij de grenspost Bab al-Hawa die de toegangspoort vormt voor het bolwerk van rebellen die tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten. Veel van de rebellen zijn jihadisten die zich in de loop van de in 2011 begonnen burgeroorlog konden terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib. Dat kon mede dankzij onderhandelingen met het Syrische bewind en andere betrokken partijen, met name Rusland en Turkije. De missie heeft contact gehad met mensen van een centrum van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Sarmada.

  De hulpverlening is lastig doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. De hulp aan het gebied van de rebellen dat vooral in de provincie Idlib ligt, wordt bemoeilijkt door de houding van de centrale regering in Damascus en door extremistische rebellen.

  Het is nog niet bekend hoeveel mensen er in Syrië zijn omgekomen als gevolg van de erg zware aardbevingen. Vooralsnog wordt officieel uitgegaan van minstens 3600 doden. Andere cijfers spraken van 4300 doden alleen al in het gebied van de rebellen.

  AFP - De VN-ploeg trok Syrië in bij de grenspost Bab al-Hawa 14 februari 2023.
 40. 16:11 14-2-2023

  Gemeente Zaanstad doneert 157.167 euro aan Giro555

  In navolging van onder meer Amsterdam en Rotterdam doneert de gemeente Zaanstad één euro per inwoner aan Giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 

  Burgemeester Jan Hamming en wethouder Gerard Slegers laten weten dat 'de ongekende schaal van de ramp [...] de reden is om een bijdrage te leveren namens alle Zaankanters'. Namens het gemeentebestuur betuigen ze hun medeleven met de slachtoffers. 

  De bestuurders benadrukken dat de gemeente een grote Turkse gemeenschap heeft en dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië ook veel Syriërs in de gemeente wonen. 'Zoveel inwoners hebben familie en vrienden in die regio en dagelijks horen wij, ook via hen, de verhalen die doordrenkt zijn van diep verdriet.' 

 41. 14:54 14-2-2023

  VN-organisatie noemt aardbeving ergste natuurramp Europa in eeuw

  De aardbeving in Turkije en het aangrenzende noorden van Syrië is de ergste natuurramp in Europa de laatste honderd jaar. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een organisatie van de Verenigde Naties, die het getroffen Turkse gebied tot haar Europese regio rekent.

  "We zijn getuige van de ergste natuurramp in onze regio in een eeuw tijd en de precieze omvang staat nog steeds niet vast," aldus de regionaal directeur voor Europa, de Belg Hans Kluge. Ongeveer 26 miljoen mensen hebben hulp nodig. "De behoeften zijn enorm en worden met het uur groter."

  De WHO heeft er bij alle partijen op aangedrongen samen te werken om de grensoverschrijdende levering van hulp tussen Turkije en Syrië en binnen Syrië zelf te garanderen, zei Kluge verder. Bij de aardbeving kwamen zeker ruim 35.000 mensen om het leven.


  ANP / EPA - Zo'n 209 uur na de aardbeving wordt Seher Ghanam gered uit het puin van een ingestort gebouw in Hatay, Turkije, 14 februari 2023.
 42. 13:34 14-2-2023

  Kamer wil fonds en taskforce voor hulp aan Turkije en Syrië

  De Tweede Kamer wil een fonds oprichten voor de wederopbouw in Turkije en Syrië. Nederland moet een 'stevige helpende hand' bieden bij de reconstructie na de aardbevingen die volgens de Verenigde Naties aan meer dan 50.000 mensen het leven hebben gekost en grootschalige ravage hebben aangerecht. Initiatiefnemer Alexander Hammelburg (D66) stelt voor om er in ieder geval 100 miljoen euro vrij te maken.

  De partijen vragen minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om een 'Reconstructie Taskforce' op te zetten. "Je hebt niet alleen een taskforce nodig om te zorgen dat het geld op de juiste plaats terecht komt, maar ook dat er een coördinatieteam is dat ervoor zorgt dat blokkades worden weggenomen en de juiste maatregelen genomen worden waar die nodig zijn." 

  Hij doelt daarmee ook op de organisatie van hulpinitiatieven, begeleiding bij de logistiek en diplomatieke inspanningen. "Het kan van alles betekenen." De partijen vragen de minister ook nadrukkelijk om aandacht voor de situatie van kinderen en voor psychosociale hulp in de getroffen gebieden.

  AFP
 43. 12:05 14-2-2023

  Honderden geredde kinderen Turkije nog niet herenigd met familie

  Honderden kinderen die in Turkije onder het puin vandaan zijn gehaald, zijn nog niet herenigd met hun familie. Volgens vicepresident Fuat Oktay zijn 574 kinderen gered zonder overlevende ouders. Slechts 76 van hen zijn al naar andere familieleden gebracht.

  Een opvangcentrum voor kinderen wordt naar eigen zeggen platgebeld door ouders en familieleden die hun kinderen kwijt zijn. Maar sommige kinderen zijn nog zo jong dat ze niet of nauwelijks kunnen praten. Bovendien kunnen de oudere kinderen soms ook niet meer praten door de schok, vertellen artsen aan de BBC. Het is daarom lastig hen te identificeren.

  Omdat de ziekenhuizen overvol liggen, zijn veel kinderen ook naar ziekenhuizen in andere regio's gebracht. Er is wel geregistreerd waar het kind gevonden is, maar omdat dat gebouw vaak niet meer overeind staat, is het moeilijk daar een adres aan te koppelen.

  Unicef schat dat in totaal meer dan 7 miljoen kinderen zijn getroffen door de aardbevingen: 4,6 miljoen in Turkije en 2,5 miljoen in Syrië. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vreest dat 'vele duizenden' kinderen de ramp niet hebben overleefd.

  AP
 44. 11:15 14-2-2023

  Oproep: organiseert u iets voor de landelijke actiedag van Giro555?

  Woensdag is de landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de aardbeving. Ook in Amsterdam worden tal van activiteiten opgezet om geld in te zamelen voor Turkije en Syrië.

  Heeft u ook iets georganiseerd? Laat het ons dan weten via onze tiplijn of mail naar oproep@parool.nl.

 45. 09:09 14-2-2023

  VluchtelingenWerk: sta tijdelijke terugkeer naar bevingsgebied toe

  VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om het vluchtelingen in schrijnende situaties mogelijk te maken tijdelijk terug te reizen naar hun herkomstland. Voor vluchtelingen die hun gezinsleden willen steunen die dakloos zijn geworden of familieleden willen begraven door de aardbevingen in Syrië en Turkije, zou die maatregel van groot belang zijn, vindt de vluchtelingenorganisatie.

  Normaal gesproken is terugkeer naar het land van herkomst een reden om een asielverzoek af te wijzen, of een verblijfsvergunning in te trekken.

  De vluchtelingenorganisatie laat weten dat ze dagelijks wanhopige Turken en Syriërs spreekt die geen contact krijgen met hun dierbaren, of inmiddels weten dat hun gezin is overleden of op straat rondzwerft. "De wanhoop onder deze vluchtelingen in Nederland is enorm. Niemand beslist lichtvaardig om terug te reizen, zeker niet iemand die gevlucht is voor oorlogsgeweld of vervolging."

  AFP
 46. 03:15 14-2-2023

  Al bijna honderd arrestaties om plunderingen in rampgebied Turkije

  In Turkije zijn in de afgelopen week 97 mensen gearresteerd vanwege plunderingen in het rampgebied in het zuiden van het land dat vorige week werd getroffen door zware aardbevingen. De autoriteiten doen in totaal onderzoek naar 232 mensen vanwege betrokkenheid bij plunderingen, oplichting en diefstal in de zwaar getroffen regio, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige week bij een bezoek aan het rampgebied dat de staat "mensen die betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen stevig zal aanpakken". Toen waren al tientallen arrestaties verricht.

  Afgelopen weekend werd een decreet uitgevaardigd waarmee de bevoegdheden van aanklagers worden uitgebreid. Mensen die in Turkije zijn opgepakt voor plunderingen kunnen hierdoor een week in voorarrest blijven. Voorheen mochten plunderaars maximaal vier dagen worden vastgezet.

  Een afgevaardigde van Human Rights Watch (HRW) in Turkije zegt zich zorgen te maken om de behandeling van verdachten die in het rampgebied worden opgepakt. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ooggetuigen dat de situatie er gespannen is.

  AFP
 47. 00:37 14-2-2023

  Haarlems benefietconcert levert 41.520 euro op

  Het benefietconcert dat maandagavond werd gehouden in de Philharmonie Haarlem voor de slachtoffers van de aardbevingen heeft voorlopig 41.520 euro opgeleverd. Aan het einde van de show werd de cheque met het resultaat getoond.

  In Haarlem traden onder anderen Douwe Bob, VanVelzen, Willeke Alberti, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer op. De opbrengst uit de kaartverkoop en horeca gaat volledig naar Giro555.

  De komende weken vinden er nog in verschillende steden andere benefieten plaats. Woensdag is er een Nationale Actiedag voor Giro555. 

  ANP - Wasim Arslan treedt op tijdens het benefietconcert in Philharmonie Haarlem.
 48. 22:52 13-2-2023

  Syrië opent meer grensovergangen voor hulpverlening door VN

   Het Syrische regime opent extra grensovergangen met Turkije zodat de Verenigde Naties meer hulp kunnen verlenen aan de aardbevingsslachtoffers in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië. Voor een periode van drie maanden komen er twee overgangen bij, aldus VN-baas Antonio Guterres die het besluit verwelkomt. De internationale organisatie mag momenteel slechts één grensovergang gebruiken.

  De hulpverlening voor Syrië verloopt moeizaam doordat het rampgebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt het regime van president Bashar al-Assad de levering van hulp via de Syrische grens zonder haar goedkeuring als een schending van de soevereiniteit. Pas enkele dagen geleden kwam er groen licht voor de eerste hulpleveranties.

  De Amerikaanse regering had er onlangs nog op aangedrongen alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen. De Verenigde Staten wilden met een stemming in de VN-Veiligheidsraad de levering van VN-hulp via meer grensovergangen afdwingen.

  Anadolu Agency via Getty Images
 49. 21:57 13-2-2023

  Nederlands reddingsteam vindt 13-jarig meisje levend onder puin

  Een Nederlands reddingshondenteam heeft maandagavond een 13-jarig meisje levend gevonden onder het puin in de Turkse regio Hatay. Een woordvoerder van de Stichting Reddingshonden RHWW laat weten dat een bergersploeg het meisje onder het puin vandaan haalde na een aanwijzing van de honden.

  "Wij gaan met de honden langs het puin en na een aanwijzing van een geurspoor dat de honden oppikken komen de bergers in actie," aldus de woordvoerder. Hoe lang het meisje precies onder het puin lag, kon hij niet zeggen.

  Meerdere Nederlandse reddingshondenteams kwamen zondagavond aan in de regio en zijn maandag rond het middaguur begonnen met hun zoektocht naar vermisten. "We werken in shifts van zes uur en gaan dag en nacht door," zo zei een woordvoerder van RHWW eerder.

  In totaal zijn bijna dertig mensen en achttien honden afgereisd naar het door de aardbevingen zwaar getroffen gebied in het oosten van Turkije. Ze verblijven in tenten in de buurt van een stadion. Eerder werd al bekend dat de reddingshonden van de stichting Signi tot nu toe zo'n dertig overleden personen hadden gevonden.

 50. 18:00 13-2-2023

  Wrok tegen Syrische vluchtelingen in Turkije speelt op na aardbevingen

  De spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije zijn opgelopen na de aardbevingen van vorige week. In sommige getroffen Turkse plaatsen worden Syriërs beschuldigd van het plunderen van winkels en woningen. Daarnaast zeggen meerdere Syriërs dat zij uit Turkse noodopvangcentra zijn gezet.

  Een Syrische man heeft in de Turkse plaats Mersin een opvang speciaal voor Syriërs geopend nadat hij te maken had gekregen met racistische opmerkingen. Syrische aardbevingsslachtoffers in Turkije worden soms ook specifiek uitgesloten van hulp die Turkse burgers op sociale media aanbieden. Op Twitter gaan teksten rond, zoals 'we willen geen Syriërs', 'immigranten moeten worden gedeporteerd' en 'niet langer welkom'.

  Wrok jegens Syrische vluchtelingen in Turkije is niet nieuw. Er wonen bijna 4 miljoen Syriërs die sinds 2011 zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Turkije heeft tientallen miljarden euro's uitgegeven aan de opvang van deze vluchtelingen, terwijl het zelf worstelt met financiële tegenspoed. Sommige Turken zien Syriërs als goedkope arbeidskrachten die banen inpikken. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar zullen Syrische vluchtelingen naar verwachting een groot onderwerp zijn.

 51. 16:11 13-2-2023

  1,2 miljoen mensen in Turkse noodopvang na aardbevingen

  Na de zware aardbevingen in Zuidoost-Turkije vorige week zitten 1,2 miljoen mensen in een Turkse noodopvang. Volgens de regering zijn er zo'n 176.000 tenten opgezet om hen onderdak te bieden. De noodhulpdienst AFAD heeft ook duizenden wooncontainers ingezet.

  Bijna 400.000 mensen zijn geëvacueerd uit het rampgebied. Duizenden gebouwen in Turkije zijn ingestort bij de bevingen. Na de eerste inspectie bleek bovendien dat de schade aan sommige panden zo groot is dat nog eens 33.000 panden onmiddellijk moeten worden neergehaald.

  Er is veel kritiek in Turkije op de manier waarop veel gebouwen in de regio zijn gebouwd. De regels waren niet streng genoeg en zouden ook niet altijd zijn nageleefd, waardoor veel steden niet berekend waren op een aardbeving.

  AFP
 52. 15:47 13-2-2023

  52 vrachtwagens met VN-hulp aangekomen in noordwesten Syrië

  De Verenigde Naties zeggen dat 52 vrachtwagens met VN-hulp vanuit Turkije de grens met het noordwesten van Syrië zijn overgestoken. Dat gebeurde vorige week verspreid over vier dagen. De internationale hulp aan het aardbevingsgebied in het door oorlog geteisterde land komt langzaam op gang.

  Volgens de VN is er grote behoefte aan onder meer zware machines die puin kunnen verwijderen, medische benodigdheden en onderdak. Door de aardbevingen van een week geleden zijn in Syrië zeker 3500 mensen om het leven gekomen en het dodental zal naar verwachting nog stijgen.

  VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths bracht zondag een bezoek aan het Syrisch-Turkse grensgebied, specifiek de Turkse zijde van de enige grensovergang (Bab al-Hawa) die de VN kunnen gebruiken om hulp te verlenen aan gebieden die niet in handen zijn van de regering. In het noordwesten van Syrië staan gebieden onder controle van verschillende rebellengroeperingen.

 53. 13:34 13-2-2023

  Nieuwe reddingshondenteams begonnen met zoeken in Hatay

  De Nederlandse reddingshondenteams die zondagavond zijn aangekomen in de Turkse regio Hatay, zijn maandag rond het middaguur begonnen met hun zoektocht naar vermisten. "We werken in shifts van zes uur en gaan dag en nacht door," aldus een woordvoerder van de stichting Reddingshonden RHWW. Volgens haar komen er nog altijd meldingen binnen over mensen die levend onder het puin liggen.

  In totaal zijn bijna dertig mensen en achttien honden afgereisd naar het door de aardbevingen zwaar getroffen gebied in het oosten van Turkije. Ze verblijven in tenten in de buurt van een stadion.

  Volgens de woordvoerder is de situatie op dit moment rustig. Afgelopen weekend werd de sfeer op sommige plekken grimmig, maar dat merken de reddingshondenteams nu niet.

  Anadolu Agency via Getty Images
 54. 13:31 13-2-2023

  Laatste vermiste Nederlander in rampgebied gevonden

  In het rampgebied in Turkije zijn de lichamen gevonden van de laatste twee mensen die bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag waren opgegeven als vermist. Van hen blijkt een niet over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, meldt het ministerie maandag.

  Eerder op de dag werd bekend dat een 71-jarige man uit Enschede was omgekomen door de aardbeving in de stad Antiochië. Ook zijn vriendin kwam daarbij om het leven. Zij waren opgegeven als vermist, maar het ministerie kon officieel niet bevestigen dat zij de laatste twee vermisten waren.

  AFP - Antiochië.
 55. 12:46 13-2-2023

  4-jarig meisje gered uit puin in Adiyaman

  Een 4-jarig meisje is in het Turkse Adiyaman gered uit het puin van een pand dat bij de aardbevingen van afgelopen week instortte. Ze wordt in plaatselijke media Miray genoemd. Adiyaman is zwaar beschadigd door de eerste en zwaarste beving die 178 uur geleden plaatsvond. De stad en provincie liggen ten noordoosten van het epicentrum.

  Er worden in heel het rampgebied hier en daar nog overlevenden aangetroffen. In Hatay, 140 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum werd ongeveer tegelijkertijd een 26-jarige vrouw levend uit het puin bevrijd.

  AP
 56. 12:41 13-2-2023

  Tot nu toe bijna 25 miljoen euro gedoneerd aan Giro555

  De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot bijna 25 miljoen euro, meldt de organisatie maandag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

  In totaal kwam er tot nog toe 24.731.078 euro binnen voor de slachtoffers in het getroffen gebied. 

  "Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding," zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. "Maar veel meer is nodig, want de meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie."

  ANP - De Giro555-bus bij de Jaarbeurs.
 57. 10:56 13-2-2023

  Turkije registreert meer dan 31.000 doden na aardbevingen

  In Turkije zijn zeker 31.643 mensen omgekomen door de verwoestende aardbevingen van vorige week. Zondag stond het aantal nog op iets meer dan 29.000. Het totale dodental, inclusief de slachtoffers uit Syrië, komt zeker boven de 35.000.

  In Syrië blijft het officiële dodental al ruim twee dagen staan op zo'n 3500. Maar volgens de Verenigde Naties zijn alleen in de gebieden die door de oppositie worden gecontroleerd al meer dan 4300 mensen gestorven.

  De Wereldgezondheidsorganisatie zei zondag al dat het dodental in beide landen boven de 35.000 lag. De noodhulpcoördinator van de VN verwacht dat de aardbevingen meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.

 58. 10:23 13-2-2023

  Reddingsoperaties in Turkije en Syrië volgens VN bijna ten einde

  De Verenigde Naties denken dat de fase waarin reddingswerkzaamheden verricht worden in Turkije en Syrië 'op haar einde loopt'. De focus zou nu worden verlegd naar noodhulp, zoals het bieden van onderdak, voedsel en psychologische hulp aan slachtoffers en overlevenden.

  Volgens plaatselijke media worden er nog steeds sporadisch mensen gered. De krant Milliyet schrijft over een persoon die na 176 uur levend onder het puin gehaald is in de regio Hatay en spreekt van een wonder. De kans dat er nog overlevenden gevonden worden, neemt wel steeds verder af.

  AFP
 59. 09:05 13-2-2023

  VN: meer dan 4300 doden in het noordwesten van Syrië

  In het noordwesten van Syrië zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 4300 doden gevallen als gevolg van de aardbevingen een week geleden. Er zijn daarnaast zeker 7600 gewonden. De getallen van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) hebben betrekking op het noordwesten van Syrië dat in handen is van rebellen.

  Veel van de rebellen zijn jihadisten die zich in de loop van de in 2011 begonnen burgeroorlog konden terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib. Dat kon mede dankzij onderhandelingen met het Syrische bewind en andere betrokken partijen, met name Rusland en Turkije.


  AFP - Harim.
 60. 08:56 13-2-2023

  'Man uit Enschede (71) omgekomen bij aardbevingen Turkije'

  Bij de aardbevingen in Turkije is een man uit Enschede omgekomen, meldt RTV Oost. Het gaat om de 71-jarige Orlando Neslo. Dat heeft zijn dochter Jacqueline Neslo bevestigd op Facebook. 'Aan de week die een maand leek te duren is een einde gekomen,' schrijft ze.

  Vier dagen geleden meldde Jacqueline Neslo al dat haar vader en zijn Turkse vriendin vermist werden. Het gebouw waarin ze sliepen, stortte na de aardbeving in. Afgelopen weekend werden de twee levenloos onder het puin gevonden.

 61. 08:49 13-2-2023

  Arrestaties in Malatya om mogelijke fouten bij bouw panden

  Justitie in de Turkse stad Malatya heeft een reeks arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van het onderzoek naar mogelijke ondeugdelijke constructies. De stad werd zwaar getroffen door de aardbevingen een week geleden. Er zijn volgens plaatselijke media 'in een eerste fase' 31 mensen opgepakt.

  In Turkije wordt de ineenstorting van gebouwen onderzocht en gekeken of die mogelijk niet enkel door de aardbeving zijn bezweken maar mede door fouten in het ontwerp of bij de bouw. Tal van mensen in de bouwsector zijn aangehouden. In Turkije zijn bijna 30.000 mensen om het leven gekomen volgens de laatste cijfers.

  Malatya ligt circa 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum van de eerste beving, die het zwaarst was en de meeste schade en slachtoffers heeft gemaakt.

  AP - Malatya.
 62. 07:13 13-2-2023

  Nederlands reddingsteam vertrekt met dubbel gevoel uit Turkije

  Het Nederlandse reddingsteam Usar gaat maandag met een dubbel gevoel beginnen aan de reis naar huis, laat een woordvoerder maandagochtend weten in een laatste update vanuit het basiskamp in het Turkse Hatay. "We hebben als reddingsteam veel kunnen doen, we hebben twaalf mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen," zegt hij. "Maar daar staat onbeschrijflijk veel leed en verdriet tegenover die we hier hebben ervaren."

  Als voorbeeld noemt hij de slechtnieuwsgesprekken die het team moest voeren met families. "Omdat er geen hoop meer was of omdat we niets konden betekenen omdat het te gevaarlijk of te complex was. Dat zijn ervaringen die we als team denk ik altijd met ons mee zullen blijven dragen."

  De woordvoerder noemt het 'fijn' dat het team maandag aan zijn reis naar huis begint en daarmee plek maakt voor 'eigenlijk heel veel andere hulpverleningsinstanties die nog altijd dit gebied binnenkomen en die in deze fase van de ramp veel meer kunnen betekenen dan wij met het zoeken en redden van slachtoffers'.

  Het team kwam vorige week dinsdag aan in het Turkse rampgebied. In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.

  USAR - Het Nederlandse Usar-team redt een vrouw in Hatay, in Turkije.
 63. 01:39 13-2-2023

  VS roept op tot onmiddellijke humanitaire toegang in Syrië

  De Amerikaanse regering roept alle partijen in het door oorlog verscheurde Syrië op om onmiddellijk humanitaire toegang te verlenen tot de mensen in nood. "Alle humanitaire hulp moet via alle grensovergangen kunnen passeren," stelde een woordvoerder van het Witte Huis zondag. "De distributie van hulp moet per direct worden toegestaan naar alle getroffen gebieden."

  De Amerikaanse regering riep de Syrische president Bashar al-Assad op om alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen.

  De hulpverlening voor het noordwesten van Syrië, dat zwaar werd getroffen door de aardbevingen van maandag, is moeilijk doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt de Syrische regering van Assad de levering van hulp via haar grens met het rampgebied zonder haar goedkeuring als een schending van haar soevereiniteit. Pas op vrijdag keurde zij voor het eerst hulpleveranties goed.

  Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei zondag dat de hulp vanuit de door de regering gecontroleerde delen van Syrië nu echter weer wordt opgehouden door 'goedkeuringsproblemen' van een rebellengroep van de harde lijn.

 64. 22:54 12-2-2023

  Nieuwe reddingshondenteams aangekomen in regio Hatay

  Meerdere Nederlandse reddingshondenteams zijn zondag aangekomen in de Turkse regio Hatay om te zoeken naar vermisten. Stichting Reddingshonden RHWW meldt dat er ook al gezocht is in het gebied waar nog geen hulpverleners zijn geweest sinds de zware aardbevingen van een week geleden.

  "Er komen berichten binnen dat er nog mensen in leven zijn onder het puin," aldus RHWW, dat samen met nog vijf teams naar Turkije is gereisd. In de buurt van een stadion zetten de groepen hun eigen tenten op. In totaal zijn dertig mensen en achttien honden afgereisd naar Hatay in het oosten van Turkije.

  AFP
 65. 22:50 12-2-2023

  Lijdensweg Syriërs en Turken nog lang niet ten einde

  Een week geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een zware aardbeving. Het dodental blijft maar oplopen en de schade is enorm. Hulpverleners uit binnen- en buitenland doen wat ze kunnen, terwijl kritiek op de lokale autoriteiten toeneemt.

  Lees verder. 

 66. 19:34 12-2-2023

  WHO: dodental meer dan 35.000

  Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de recente aardbevingen in Turkije en Syrië ligt volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op ruim 35.000. Eerder zondag werd op basis van cijfers van Turkse en Syrische autoriteiten nog aangenomen dat tot nog toe ruim 33.000 mensen zijn omgekomen

  Het dodental van de WHO ligt zoveel hoger omdat volgens de WHO in Syrië beduidend meer mensen zijn omgekomen dan eerder was vastgesteld. Zo zijn in de door rebellen gecontroleerde gebieden in het noordwesten minstens 4500 mensen om het leven gekomen, en ongeveer 1400 in door de regering gecontroleerde regio's.

  AFP
 67. 19:12 12-2-2023

  Ondernemersvereniging: schade Turkije kleine 80 miljard euro

  De schade die in Turkije is ontstaan als het gevolg van de aardbevingen van maandag kan oplopen tot net onder de 80 miljard euro. Die inschatting heeft de Turkse ondernemersvereniging Turkonfed gedaan. Dat bedrag zou neerkomen op zo'n tiende van de totale omvang van de Turkse economie.

  Turkonfed schat in dat ingestorte woningen een schadepost van zo'n 65,5 miljard euro opleveren. Verlies aan nationaal inkomen, doordat mensen niet kunnen werken en fabrieken en landbouwgebieden beschadigd zijn, komen uit op ongeveer 9,7 miljard euro. Daarbovenop komt ook nog schade aan infrastructuur als wegen , elektriciteits-, gas- en olieleidingen, maar ook communicatiemiddelen, scholen en ziekenhuizen.

  REUTERS - Kahramanmaras.
 68. 17:53 12-2-2023

  Nederlands reddingsteam heeft werk in aardbevingsgebied afgerond

  Het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar in het Turkse aardbevingsgebied zit erop. Op de laatste dag kon het gespecialiseerde team geen overlevenden meer vinden in het puin rond de stad Hatay. Wel hielp het team nog een bewoner van het gebied aan verwondingen.

  "De laatste reddingsgroepen zijn inmiddels terug in het kamp. Helaas zijn er geen nieuwe reddingen te melden," liet het Urban Search And Rescue Team zondag aan het eind van de middag weten. De Nederlanders gaan maandag naar de stad Adana. Van daaruit reizen ze naar een niet bekendgemaakte locatie, zodat ze enige tijd tot rust kunnen komen na het zware werk, zo maakte het team eerder al bekend.

  Bij voorbaat had Usar al geen hoge verwachtingen meer van deze laatste dag, maar toch werd een 'uiterste poging' gedaan om in buitengebieden overlevenden te vinden.

  In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.

  In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio's.

 69. 15:11 12-2-2023

  Dodental aardbevingen Turkije en Syrië stijgt tot ruim 33.000

  Het dodental door de catastrofale aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels gestegen tot ruim 33.000. Volgens de jongste Turkse cijfers gaat het om zeker 29.605 doden in Turkije. In het Syrische grensgebied met Turkije kwamen minstens 3575 personen om het leven, volgens de laatste telling.

 70. 14:40 12-2-2023

  Twaalf aardbevingsslachtoffers mee op Nederlandse Defensievluchten

  Op de eerste twee vluchten van een Nederlands defensievliegtuig zijn in totaal twaalf mensen meegenomen die gewond zijn geraakt door de aardbeving in Turkije. Het ministerie van Defensie meldt dat met hen ook 69 familieleden meevlogen. De gewonden zijn overbracht naar ziekenhuizen in badplaats Antalya en hoofdstad Ankara.

  Het C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt de komende twee weken nog om slachtoffers uit het rampgebied te halen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het toestel is aangepast zodat het geschikt is voor medische vluchten. Aan boord zijn twee artsen en zes verpleegkundigen. Er is plaats voor maximaal zeventig personen.

  Commandant van het detachement, luitenant-kolonel Maurice Schonk, vindt het een mooi resultaat. "De hulp wordt zeer gewaardeerd door de bevolking."

 71. 10:29 12-2-2023

  Nog steeds overlevenden onder het puin vandaan gehaald in Turkije

  Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije halen reddingswerkers nog steeds overlevenden onder het puin vandaan. Zo werd in Antakya, de hoofdstad van de provincie Hatay, de 35-jarige Mustafa Sarigul na 149 uur onder het puin vandaan gehaald door Turkse en Roemeense reddingsteams.

  De reddingsoperatie was live te volgen op televisie. Volgens de reddingswerkers verkeert de man in goede gezondheid. Ook melden Turkse media dat in de stad Nizip na 146 uur een jong meisje werd gered uit de puinhopen van ingestorte gebouwen.

  AP - Antakya.
 72. 09:24 12-2-2023

  Griekse minister bezoekt aardbevingsgebied Turkije

  De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias is in Turkije aangekomen voor een bezoek aan het aardbevingsgebied. Hij is daarmee de eerste Europese minister die Turkije bezoekt na de verwoestende aardbevingen van maandag.

  Dendias werd ontvangen door zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Zij reizen samen per helikopter naar de stad Antakya, waar Griekse reddingswerkers helpen met de zoektocht naar overlevenden.

  Griekenland en Turkije zijn eeuwenoude rivalen van elkaar. De twee Navo-bondgenoten zijn onder meer met elkaar in conflict over enkele Griekse eilanden en aardgasvoorraden in de zeebodem. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen. Griekenland was maandag een van de eerste Europese landen die hulptroepen naar Turkije stuurde na de aardbeving.

 73. 08:19 12-2-2023

  Nederlandse reddingswerkers zoeken nog een laatste keer in Hatay

  Het is de laatste dag van het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar in het Turkse Hatay. Maandag wordt het basiskamp afgebroken en dragen ze de werkzaamheden over aan andere teams.

  Sinds ze in Turkije zijn, hebben de Nederlanders twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen.

  De reddingswerkers reizen maandag eerst naar het militair vliegveld in Adana. Vanaf daar vliegen ze naar een onbekende locatie om te herstellen van deze emotionele achtbaan en de vele dagen bijna onafgebroken zoek- en reddingsacties met weinig rustmomenten. Donderdag landt het team op Vliegbasis Eindhoven.


  AFP - Hatay.
 74. 04:15 12-2-2023

  VN verwachten dat dodental oploopt tot ruim 50.000

  Het dodental door de aardbevingen in Turkije en Syrië zal zeker verdubbelen ten opzichte van de huidige 28.000. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zaterdag gezegd in een interview met Sky NewsIk denk dat het moeilijk is om een exacte schatting te maken, omdat we onder het puin moeten komen, maar ik weet zeker dat het zal verdubbelen of meer. We zijn nog niet echt begonnen met het tellen van het aantal doden.

  De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat ten minste 870.000 mensen in Turkije en Syrië dringend warme maaltijden nodig hebben. Alleen al in Syrië zijn mogelijk 5,3 miljoen mensen dakloos geworden.

 75. 01:18 12-2-2023

  Dodental stijgt tot boven de 28.000

  Het aantal doden door de aardbevingen in Turkije en Syrië is gestegen tot ruim 28.000. Volgens de Turkse autoriteiten is het dodental in Turkije opgelopen naar 24.617. In Syrië zijn er voorlopig nog geen updates gegeven over het aantal dodelijke slachtoffers en staat de teller nog steeds op 3574.

  In Turkije zijn ook ruim 80.000 gewonden geteld. Zeker 1,5 miljoen mensen gelden als dakloos. Ruim 1,1 miljoen mensen zijn in tentenkampen of in een andere tijdelijke opvang ondergebracht, aldus de Turkse president Erdogan. Anderen vonden elders onderdak, bijvoorbeeld in hotels. Dik 12.000 gebouwen in het Turkse deel van het rampgebied zijn verwoest of zwaar beschadigd.

  In totaal zijn meer dan 26 miljoen mensen geraakt door de aardbevingen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zaterdag gemeld.

  ANP / AFP
 76. 21:55 11-2-2023

  Zondag laatste zoekdag van Nederlands reddingsteam in Hatay

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar zal zondag in het Turkse Hatay nog een laatste keer zoeken naar overlevenden van de aardbevingen. Dat meldt landelijk commandant Arjen Littooij van Usar op Twitter.

  Zes dagen na de aardbeving komen we in een andere fase. De kans op overleven is zeer gering, meldt Littooij. Dat betekent dat er andere hulp nodig is. Zondag gaat @USARNL nog één dag in en buiten Hatay zoeken. Daarna zit ons werk er na zeer intensieve dagen op. We dragen het over aan andere teams.

 77. 19:53 11-2-2023

  PvdA wil versneld visum voor aardbevingsslachtoffers

  De PvdA wil dat Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbevingen afgelopen week sneller een visum kunnen krijgen, zodat zij tijdelijk terechtkunnen bij familie in Nederland. De partij vraagt of staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hierin België en Duitsland wil volgen.

  PvdA-Kamerlid Kati Piri wijst erop dat veel Nederlanders familie hebben in de zwaar getroffen gebieden. Zij wil samen met partijgenoten Attje Kuiken en Songül Mutluer van de staatssecretaris weten welk contact hij met andere landen heeft om het visumbeleid te coördineren en of andere landen ook al stappen zetten.

 78. 18:00 11-2-2023

  Nederlands reddingsteam stopt voor de nacht, zoekt zondag verder

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Uar heeft zaterdag in het Turkse Hatay geen overlevenden van de aardbevingen meer gevonden. Zondag gaat de zoekactie verder, waarbij meer buiten de stad zal worden gezocht. Onze intentie is morgen weer het gebied in te gaan, maar de kans wordt wel heel klein, zegt teamlid Jop Heinen.

  Inmiddels zijn het stadscentrum van Hatay en het omliggende gebied bijna geheel doorzocht.

 79. 16:06 11-2-2023

  Arrestaties in Turkije om instorten gebouwen na aardbevingen

  De Turkse politie arresteert steeds meer aannemers en andere betrokkenen in verband met het instorten van gebouwen door de aardbevingen maandag. Twaalf mensen zijn aangehouden voor in elkaar gezakte constructies in de provincies Gaziantep en Sanliurfa, melden Turkse media.

  Door de krachtige bevingen stortten duizenden gebouwen in, wat woede heeft opgewekt over de slechte kwaliteit van de bouwwerken. In de eveneens getroffen provincie Diyarbakir zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 29 mensen. Het Turkse ministerie van Justitie gaf aanklagers opdracht speciale onderzoeksbureaus voor misdrijven in verband met de aardbevingen op te richten.

  Vrijdag hield de Turkse politie een aannemer aan van een omgevallen complex luxe hoogbouwflats in Hatay. Hij werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul toen hij naar verluidt het land wilde ontvluchten.

 80. 15:13 11-2-2023

  Dodental aardbevingen Turkije en Syrië boven de 25.000

  Het aantal doden door de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië is gestegen tot ruim 25.000. Volgens de Turkse president Erdogan vielen er alleen in Turkije 21.848 doden. In Syrië staat het dodental op ruim 3500.

 81. 15:01 11-2-2023

  Sfeer verandert in Turkije, maar Nederlandse redders werken door

  Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije wordt de sfeer in het getroffen gebied grimmiger, merkt ook het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar. Oostenrijk en Duitsland kondigden zaterdag aan hun reddingsoperaties te onderbreken wegens de toegenomen onveiligheid. Het Nederlandse team blijft zoeken naar overlevenden.

  Uit het rampgebied komen meldingen over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie, waarbij ook geschoten is. De Duitsers constateren steeds meer woede bij mensen over het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.

  "We merken wel dat de sfeer op straat verandert," laat Jop Heinen van het Nederlandse team weten. De Nederlanders zijn net als de Duitsers en Oostenrijkers actief in het zwaar getroffen Hatay. "We houden er rekening mee in onze werklocaties en tijden. We merken ook dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep echt van grote meerwaarde is om de situatie te duiden," zegt hij.

 82. 14:11 11-2-2023

  Landen staken reddingsoperatie Turkije vanwege Turks geweld

   Landen staken hun reddingsoperaties in het aardbevingsgebied in Turkije door onderling geweld tussen Turken. Na Oostenrijk besloot ook Duitsland de inzet te onderbreken.

  Het team van het Oostenrijkse leger spreekt van een steeds moeilijkere veiligheidssituatie, melden Oostenrijkse media. "Het verwachte succes van een levensredding staat niet in een redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico," aldus de strijdkrachten. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije. Er zou zelfs zijn geschoten, echter niet op de Oostenrijkse hulpverleners. 

  De Duitsers zullen alleen nog uitrukken als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand levend kan worden gered. Zij constateren steeds meer woede bij Turken door het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.

  AFP - ‘Het verwachte succes van een levensredding staat niet in een redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico’
 83. 12:03 11-2-2023

  Tussenstand opbrengst Giro555 voor Turkije en Syrië ruim 16 miljoen euro

  De voorlopige tussenstand van de opbrengst van Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 16 miljoen euro, meldt de organisatie zaterdag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp, zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

  Afgelopen donderdag werd ook al een tussenstand bekendgemaakt door Giro555. Toen stond de teller op ruim 9 miljoen euro.

 84. 07:42 11-2-2023

  Nederlands reddingsteam: kans nog iemand te vinden extreem klein

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR gaat zaterdag in Turkije opnieuw op zoek naar overlevenden van de aardbevingen. Maar ‘de kans dat we nog iemand vinden, die is extreem klein te noemen,’ zegt teamlid Jop Heinen op de zesde dag sinds de aardbevingen in Turkije en Syrië.

  Vrijdag wist het team een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Heinen zegt dat minuten later een andere reddingsgroep juist een overleden kindje had aangetroffen. "Dat maakt dat we heen en weer geslingerd worden qua gevoelens en ervaringen die we hier als team beleven in het verlenen van hulp aan al die getroffen mensen."

  In de afgelopen dagen heeft het Nederlandse reddingsteam elf mensen gered. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.

 85. 07:38 11-2-2023

  Meer dan 24.000 doden in Syrië en Turkije

  Het dodental van de aardbevingen is gestegen tot boven de 24.000. Turkije meldt zaterdagochtend 20.665 doden, ruim 450 meer dan het aantal dat vrijdag was vastgesteld. In Syrië waren vrijdag volgens plaatselijke media 3384 doden gemeld.

  Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn er 93.000 mensen uit het rampgebied geëvacueerd. Zo'n 166.000 reddingswerkers bieden daar noodhulp aan slachtoffers. Sinds de twee zware aardbevingen maandagochtend vroeg zijn er volgens AFAD bijna 1900 naschokken geteld.

  AFP - Het dodental liep zaterdag op tot boven de 24.000.
 86. 04:41 11-2-2023

  Zwangere vrouw na 115 uur gered

  In Turkije zijn de afgelopen 24 uur nog 67 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay vrijdagavond.

  In Kahramanmaras werd een 46-jarige man door de reddingsdiensten onder het puin van een zeven verdiepingen tellend gebouw gevonden, 112 uur na de beving. In de provincie Gaziantep werd een zwangere vrouw gered na 115 uur. In dezelfde provincie werd ook een 9-jarig meisje na 108 uur levend uit het puin gehaald, al konden haar ouders en zus niet meer gered worden.

 87. 20:32 10-2-2023

  Dodental aardbevingen stijgt naar ruim 23.500

  Het dodental van de aardbevingen in Turkije is verhoogd naar 20.213. In Syrië zijn tot dusver 3384 doden gemeld, melden plaatselijke media. In Turkije zijn er rond de 80.000 gewonden gemeld. 

  Er wordt nog steeds in de puinhopen gezocht naar overlevenden. Honderdduizenden zijn dakloos. President Erdogan heeft ze herhaaldelijk onderdak en langdurige financiële steun toegezegd.

  Overlevenden worden hier en daar en ondanks de kou nog wel aangetroffen. In de Turkse provincie Hatay bijvoorbeeld zijn meer dan honderd uur na de grote aardbevingen zes leden van dezelfde familie gered. De kans dat iemand levend wordt teruggevonden, neemt na 72 uur flink af.

  ANP / EPA - Begraafplaats in Kahramanmaras Turkije.
 88. 20:05 10-2-2023

  Amsterdam in actie: benefietconcerten voor Turkije en Syrië

  Op verschillende plekken in Amsterdam worden aankomende tijd benefietconcerten georganiseerd om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers en de getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Hier vind je een overzicht.

  Sophie Terluin - Zangeres Meral Polat.
 89. 18:37 10-2-2023

  Vrijdaggebed in Blauwe Moskee in teken van aardbeving: ‘Het zijn onze broeders en zusters’

  Het middaggebed in de Blauwe Moskee in Amsterdam-Nieuw-West stond vrijdag in het teken van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Er werd geld ingezameld en stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp. ‘Er is bijna niemand van mijn Syrische broeders en zusters die geen overledene kent.’ Lees hier de hele reportage.

 90. 18:01 10-2-2023

  Minder strenge grenscontrole voor Europese hulpgoederen Turkije

  Hulpgoederen voor Turkije en Syrië zoals kleding en medicijnen hoeven tijdelijk een minder strenge controle bij de grens te ondergaan. Dit hebben Europese en Turkse autoriteiten vrijdag afgesproken.

  Vanuit verschillende plaatsen in Nederland reden vrijwilligers de afgelopen dagen hulpgoederen naar Turkije. Bij een van die konvooien vond de politie donderdag drugs in een vrachtwagen. Dat gebeurde na een tip.

  Behalve met vrachtwagens gaan er ook veel goederen met vliegtuigen naar het rampgebied. Onder meer reisorganisatie Corendon biedt mogelijkheden om goederen als luchtvracht te versturen.

  ANP
 91. 16:36 10-2-2023

  Berlijn overweegt snelle visa voor aardbevingsslachtoffers

  De Duitse overheid overweegt slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië snel visa te verstrekken zodat zij tijdelijk bij familie in Duitsland kunnen blijven. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er samen met Binnenlandse Zaken hard wordt gewerkt aan een procedure om dit mogelijk te maken.

  Tal van Turks-Duitse organisaties willen dat Turkse Duitsers familieleden uit de getroffen gebieden zo spoedig mogelijk kunnen opnemen. 

  De Duitse ministeries zoeken naar eigen zeggen een onbureaucratische oplossing, omdat veel slachtoffers ook hun paspoorten kwijt zijn en het erg moeilijk is om bij een Duits consulaat te komen. Het bureau voor visumaanvragen voor Duitsland in Gaziantep is bovendien ook door de aardbeving getroffen. De Duitse ambassade in Damascus is al geruime tijd gesloten.

  REUTERS
 92. 16:14 10-2-2023

  Ook Amsterdam UMC stuurt mensen en geld naar rampgebied Turkije

  Ook Nederlandse ziekenhuizen kijken hoe ze kunnen helpen na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. 

  Drie verpleegkundigen en een arts van de spoedeisende hulp van Amsterdam UMC, waar de academische ziekenhuizen VUmc en AMC onder vallen, zijn vrijdag naar Turkije gereisd. Ze gaan vijf dagen lang rond de stad Gaziantep helpen. Daarnaast maakt de ziekenhuisgroep 1 euro per medewerker over aan Giro 555, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 18.000 euro.

  Ook een arts van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is naar Turkije gereisd om gewonden in het aardbevingsgebied te helpen. "Haar collega’s op de spoedeisende hulp boden direct aan haar diensten over te nemen," aldus het ziekenhuis.

 93. 15:32 10-2-2023

  Nederlands reddingsteam redt na 106 uur jongen (8) in rampgebied

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar heeft 106 uur na de aardbeving een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan gehaald in Turkije. Het jongetje was aanspreekbaar en is meegenomen door een ambulance, meldt Usar.

  Het team ging vrijdagmorgen weer vroeg op pad om overlevenden op te sporen in het Turkse rampgebied. De afgelopen dagen redde het team al elf mensen.

  ANP
 94. 14:51 10-2-2023

  Donaties gemeenten na bevingen stijgen tot ruim 5 miljoen euro

   Het bedrag dat Nederlandse gemeenten geven aan noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië is vrijdag opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro. De meeste gemeenten maken het geld over op Giro 555.

  Meer dan veertig gemeenten hebben tot op heden toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren. Onder de gevende gemeenten zijn Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). 

  Den Haag, de derde stad van het land, sluit zich niet aan bij het initiatief. "Dat was een lastig besluit, maar we kunnen als college het geld dat we hebben maar één keer besteden. Dat geld is niet van ons, maar van de inwoners van Den Haag", aldus de gemeente.

 95. 14:17 10-2-2023

  Erdogan geeft toe: reactie op aardbevingen niet snel genoeg

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de reactie van de autoriteiten op de aardbevingen in het land niet zo snel is als de regering zou willen. Hij gaf dat vrijdag voor het eerst toe tijdens een bezoek aan de zwaar getroffen stad Adiyaman.

  Critici vinden dat in de eerste dagen na de bevingen niet genoeg reddingswerkers zijn ingezet en er ook niet voldoende humanitaire hulp is geleverd. De president herhaalde in Adiyaman dat er 'tekortkomingen' zijn in de reactie van zijn regering, maar ging nu met zijn kritiek op de snelheid een stap verder.

  Erdogan beloofde tijdens het bezoek, dat onder meer bestond uit ontmoetingen met overlevenden, dat de regering een jaar lang de huur zal betalen van ontheemden die niet in tenten willen blijven. Daarnaast kunnen getroffen families bij hun verplaatsingen rekenen op hulp van de overheid, aldus de president.

  Hij sprak ook van overvallen op markten en aanvallen op ondernemingen. Daar voegde hij aan toe dat de noodtoestand die voor drie maanden is afgekondigd, de staat zal helpen om de daders de nodige straffen op te leggen.

  via REUTERS
 96. 13:57 10-2-2023

  Dodental in Syrië en Turkije stijgt tot boven de 22.000

  De zware aardbevingen van maandag hebben meer dan 22.000 mensen het leven gekost. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat het dodental in zijn land inmiddels op 18.991. In Syrië hebben volgens autoriteiten en hulpdiensten ten minste 3384 mensen het niet overleefd, met 1347 doden in regeringsgebieden en 2037 in gebieden die onder controle staan van de rebellen.

  De Turkse rampendienst Afad gaf eerder al aan dat in Turkije bijna 75.000 gewonden zijn en dat ongeveer net zoveel mensen uit het rampgebied zijn geëvacueerd.

 97. 13:09 10-2-2023

  Familieleden kunnen voor info omgekomen personen terecht bij speciale database, aldus BuZa

  Familieleden die op zoek zijn naar informatie over personen die zijn omgekomen door de aardbevingen in Turkije en Syrië, kunnen daarvoor terecht bij een speciale database van de Turkse rampenbestrijdingsdienst Afad. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Ouders en kinderen kunnen via het digitale gezondheidsportaal van de Turkse overheid controleren of een gezinslid voorkomt in de database van Afad. Buitenlandse Zaken heeft in het liveblog over de aardbevingen een URL geplaatst die doorverwijst naar het portaal.

  Alleen ouders en kinderen van een vermist persoon kunnen informatie inwinnen op basis van hun nationale identificatienummer, schrijft het ministerie. Broers, zussen en andere familieleden hebben geen toegang tot het portaal.

 98. 12:24 10-2-2023

  Meer hulp naar Noord-Syrië, 14 vrachtwagens grens overgestoken

  Inmiddels zijn veertien vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgestoken van Turkije naar Syrië, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In het transport zitten elektrische kachels, tenten, dekens en levensmiddelen om de getroffen mensen te ondersteunen. Hiermee zouden zeker zo’n 5000 mensen geholpen kunnen worden, schrijft het IOM op haar site.

  De enige grensovergang naar Syrië is in Turkije, bij Bab al-Hawa. Gisteren kwam daar een eerste hulpkonvooi aan met zes vrachtwagens. Turkije overweegt om de grens naar Syrisch regeringsgebied te openen. Het land heeft al jaren geen diplomatieke banden meer met het regime van de Syrische president Assad.

  Ook komt er mogelijk een extra grensovergang vanuit Turkije naar oppositiegebied. Daar wonen zo'n 2 miljoen vluchtelingen, die door de oorlog ontheemd zijn geraakt.

  REUTERS - Humanitaire noodhulp van Koerdische hulporganisaties wordt vervoerd naar Noord-Syrië.
 99. 10:30 10-2-2023

  Syrische asielzoekers mogen tijdelijk terug naar Turkije

  Syriërs die in Nederland asiel hebben aangevraagd of toegewezen gekregen, krijgen voorlopig toestemming om terug te gaan naar Turkije. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat ‘coulanter’ om met zulke aanvragen vanwege de verwoestende aardbevingen.

  Normaal gesproken kunnen asielzoekers het recht op asiel verspelen als ze gaan reizen, maar vanwege de humanitaire ramp die zich afspeelt in Turkije en Syrië heeft de IND in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid besloten om hier in sommige gevallen wel toestemming voor te verlenen. 

  De IND kreeg deze week vragen binnen van asielzoekers die terug willen naar Turkije, bijvoorbeeld om familie te helpen. Deze groep asielzoekers en statushouders kunnen door de IND middels een terugkeervisum worden gefaciliteerd voor wat betreft hun reis naar Turkije. Er worden voor deze groep tijdelijk geen leges gevraagd voor de afgifte van een terugkeervisum. De regeling geldt voorlopig tot 9 maart.

 100. 10:26 10-2-2023

  Assad brengt eerste bezoek aan aardbevingsgebied

  De Syrische president Bashar al-Assad heeft samen met zijn vrouw een ziekenhuis in Aleppo bezocht. Dat melden de Syrische autoriteiten op Twitter.

  Op foto's is te zien hoe het echtpaar Assad met slachtoffers en hun familieleden praat. Het is het eerste bezoek van de president aan het gebied dat maandag door zware aardbevingen werd getroffen. In Syrië zijn volgens de meest recente tellingen 3377 mensen omgekomen. Ook zijn er vele duizenden gewonden.

 101. 08:57 10-2-2023

  Turkse overlevende na 101 uur onder puin vandaan gehaald

  In Turkije is een aardbevingsslachtoffer na 101 uur levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het gaat om een 30-jarige man in de provincie Hatay.

  In Hatay is volgens Turkse media ook een familie van vijf personen gered. Een 1,5 jaar oud meisje, haar ouders, haar broer en haar oom zaten 96 uur vast onder het puin van een ingestort gebouw. De tijd begint te dringen. De kans dat iemand levend wordt teruggevonden, neemt na 72 uur flink af.

  AP
 102. 08:07 10-2-2023

  Professor Ihsan Bal over aardbevingsbestendig bouwen: ‘Turkije heeft alles in huis om veilige woningen te bouwen’

  Met tot nu toe meer dan 21.000 dodelijke slachtoffers, tienduizenden gewonden en duizenden ingestorte woningen, behoren de aardbevingen van begin deze week in Turkije en Syrië tot de dodelijkste ooit. Professor Ihsan Bal legt uit hoe zo'n ramp kan worden voorkomen in de toekomst.

 103. 07:13 10-2-2023

  Nederlands reddingsteam weer op pad in Turks rampgebied

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar is vrijdagmorgen vroeg weer op pad gegaan om overlevenden op te sporen in het rampgebied in Turkije. "We gaan kijken of we vandaag nog overlevenden kunnen vinden en bereiken," meldt Usar. De vier reddingsgroepen zijn afgelopen nacht niet in actie geweest en vanaf nu wordt er alleen nog bij daglicht gezocht.

  "De kans dat we nog mensen in leven vinden neemt echt af nu," aldus Usar. Toch blijven de Nederlandse reddingswerkers in Hatay hoopvol, omdat donderdag ook daar nog mensen levend teruggevonden zijn. Tot nu toe heeft Usar de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

  Usar vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.

 104. 06:01 10-2-2023

  Dodental aardbeving Turkije en Syrië 21.000 voorbij

  Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 21.000. In Turkije zijn volgens de meest recente cijfers van de autoriteiten zeker 17.674 mensen omgekomen. Syrië heeft tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers geteld.

  Ook zijn er tienduizenden gewonden. In Turkije zijn volgens de regering 6479 hulpverleners uit 56 landen aan het werk. Binnen 24 uur zouden bijkomende reddingswerkers arriveren uit nog negentien andere landen. Volgens de Turkse staatszender TRT zijn al 8000 mensen onder het puin vandaan gehaald.

 105. 05:47 10-2-2023

  Vrijdaggebed moskeeën in teken van slachtoffers

  In zo'n 148 moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zal de vrijdagpreek in het teken staan van solidariteit met de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook wordt er een begrafenisgebed gehouden voor de overledenen.

  Daarnaast wordt er in de moskeeën op vrijdag opgeroepen om geld te doneren. De ISN begon op 6 februari, de dag van de aardbevingen, een inzamelingsactie. Op donderdagmiddag was al 2,8 miljoen euro opgehaald.

  Ook luiden katholieke kerken door heel Nederland als teken van solidariteit de klokken om 13.00 uur, dan begint het vrijdagmiddaggebed in moskeeën.

 106. 02:11 10-2-2023

  Koning Willem-Alexander: 'Aardbevingen verschrikkelijk drama'

  Koning Willem-Alexander heeft tijdens het afsluitende gesprek met de pers na afloop van de Caribenreis van het koningspaar en prinses Amalia nogmaals stilgestaan bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hij noemde het een "verschrikkelijk drama".

  "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden, gewonden en ook bij de families van de Syriërs en Turken in Nederland die mensen missen en ook zeker in grote onzekerheid zitten," stelde de koning. Hij had daarbij ook een woord van dank voor alle hulpverleners en noemde daarbij in het bijzonder het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar 'dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen'.

  Eerder deze week liet het koningspaar ook al via sociale media weten zwaar geraakt te zijn door het natuurgeweld.

  Willem-Alexander legde de link met orkaan Irma, die in het najaar van 2017 voor grote schade zorgde op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Volgens de koning is 'nog lang niet alles opgeruimd' maar zijn de inwoners na Irma 'vol energie aan de wederopbouw begonnen. Dan zie je ook waar mensen toe in staat zijn: als alles tegen de vlakte is, kunnen ze toch weer opstaan'.

  De koning vond dat extra bijzonder omdat de eilanden daarna ook nog geraakt werden door de coronacrisis. "Wat wij deze reis gemerkt hebben is dat alle eilanden dankbaar zijn dat ze lid zijn van het koninkrijk. Samen hebben we de coronacrisis aangepakt. Op het gebied van gezondheidszorg, medicijnen en economische steun zijn ze er doorheen gekomen en terug op het oude niveau. Dat is een dankbaarheid die we overal gevoeld hebben." 

  ANP - Koning Willem-Alexander, prinses Amalia en koningin Máxima tijdens het persgesprek na hun reis naar de Antillen.
 107. 22:26 9-2-2023

  Aantal slachtoffers loopt op naar minstens 15.000

  Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 15.000. In Turkije zijn volgens tellingen van de autoriteiten en hulpverleners zeker 12.391 mensen omgekomen. In Syrië staat het dodental op 2992. Daarmee komt het totale aantal slachtoffers op 15.383 te liggen.

  In Turkije zijn ook 52.979 gewonden geteld, maakte president Recep Tayyip Erdogan woensdag bekend. In Syrië raakten minstens 5000 mensen gewond. 

  AFP
 108. 22:13 9-2-2023

  VS geven 80 miljoen euro aan slachtoffers beving Syrië en Turkije

  De Verenigde Staten hebben bijna 80 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het geld wordt aan partners in het rampgebied overgemaakt om dringende noodhulp te bieden aan miljoenen mensen, meldt het Amerikaanse agentschap Usaid.

  De regering in Washington had eerder al duidelijk gemaakt dat ze de Syrische bevolking wil steunen, maar dat ze elke link weigert met het regime van president Bashar al-Assad.

 109. 21:41 9-2-2023

  Signi zoekhonden definitief zaterdag naar rampgebied Turkije

  Het is zeker dat een team van de Nederlandse stichting Signi zoekhonden zaterdag vertrekt naar Turkije om te helpen in door aardbevingen getroffen gebied, meldt de stichting. Vijf mensen en vijf honden gaan in het rampgebied zoeken naar vermisten.

  Eerder was het vertrek nog niet zeker, maar was het team al wel bezig met voorbereidingen. Het gaat om vier Mechelse herders en een labrador die met begeleiders naar Turkije afreizen, vertelt een woordvoerder van de stichting tegenover Omroep Brabant. De honden zijn getraind om mensen onder het puin terug te vinden.

 110. 21:13 9-2-2023

  Wereldbank stelt 1,8 miljard dollar beschikbaar voor rampgebied Turkije

  De Wereldbank stelt bijna 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro) beschikbaar voor hulpverlening en wederopbouwactiviteiten in het aardbevingsgebied in Turkije. 's Werelds grootste financier voor ontwikkelingssamenwerking is ook begonnen aan een eerste raming van de schade die de bevingen hebben veroorzaakt, om zo te bepalen waar als eerste geld naartoe moet.

  Via twee bestaande projecten in Turkije stelt de Wereldbank direct 780 miljoen dollar beschikbaar voor noodhulp. Daarnaast treft de instelling uit Washington voorbereidingen om voor nog eens 1 miljard dollar financiële hulp te verlenen aan inwoners van het getroffen gebied in het zuiden van Turkije. Het geld gaat ook naar de wederopbouw van bijvoorbeeld wegen en andere infrastructuur.

 111. 20:54 9-2-2023

  Nederlands reddingsteam zoekt vrijdag verder naar overlevenden

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar gaat vrijdagochtend vroeg verder zoeken naar overlevenden in het rampgebied in Turkije. "Na een lange dag zoeken zijn al onze teamleden binnen," meldt Usar donderdagavond. De vier reddingsgroepen van Usar worden vrijdag tegelijk ingezet in twee nieuwe gebieden in Hatay.

  De kans dat het team nog overlevenden vindt, wordt steeds kleiner, aldus Usar. Eerder meldde het al dat de reddingsgroepen steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden. Donderdag vond Usar geen overlevenden. Wel redden twee andere teams vijf mensen op basis van informatie van het Nederlandse reddingsteam. Woensdagavond werd bekend dat het Nederlandse team elf mensen levend onder het puin vandaan had gehaald.

  REUTERS - In Hatay is nog iemand levend onder het puin gehaald 80 uur na de ramp.
 112. 19:25 9-2-2023

  Inzameling voor Stichting Help Syrië in Oost levert bussen vol spullen op

  Bij de sociale ontmoetingsplek Boost in Oost zijn de afgelopen dagen bussen vol kleding, dekens, kussens en sjaals opgehaald voor Stichting Help Syrië. Initiatiefnemers Sufyan Ismail (22) en Mohammad Dabbah (30) staan versteld van de hulp, vertellen ze donderdagavond. “Woensdag gingen vijftien grote bussen vol spullen naar de centrale opslagplaats van Stichting Help Syrië,” vertelt Dabbah. “De héle straat stond hier vol.”

  Familie in Syrië
  De mannen leerden elkaar pas twee dagen geleden kennen, door hun gezamenlijke motivatie om iets voor hun geboorteland te doen. 
  Dabbah verloor meerdere familieleden aan de ramp. Eén familielid van wie iedereen dacht dat hij overleden was, bleek donderdag toch nog in leven te zijn. “De emoties gaan al drie dagen alle kanten op."

  Ismails oma, tante en oom slapen op straat in Aleppo, uit angst voor instortingsgevaar van hun woningen. “Er is veel hulp voor Turkije, maar de hulpteams bereiken Syrië niet. Hoe moet ik hier gaan slapen als mensen daar nog onder het puin liggen? Ik voel me pas wat beter als ik iets voor de mensen daar kan betekenen.”

  Pauze
  Met hulp van veel andere Syrische twintigers werd zo veel opgehaald dat er inmiddels ruimte en vervoer tekort is om de spullen te verwerken. De inzameling stopt daarom even. Ismail: “Maar vrijdag praat ik met mensen die ons hier misschien mee kunnen helpen. Hopelijk kunnen we snel weer door met de inzameling.

 113. 19:24 9-2-2023

  Twee vermiste Nederlanders levend gevonden, nog vijf vermist

  Twee van de zeven Nederlanders die na de aardbevingen in Turkije en Syrië bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist waren opgegeven, zijn donderdag levend teruggevonden. De families hebben dit laten weten aan het ministerie. Nog vijf Nederlanders staan bij het ministerie als vermist opgegeven.

  De teruggevonden Nederlanders maken het naar omstandigheden goed, aldus het ministerie.

  Het ministerie zegt eerdere berichten over drie omgekomen Nederlanders niet te kunnen bevestigen. 

 114. 19:16 9-2-2023

  Nederlands reddingsteam voert steeds meer slechtnieuwsgesprekken

  Het wordt steeds lastiger om mensen te redden in de door aardbevingen getroffen regio Hatay in Turkije. De reddingsgroepen moeten daardoor steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar.

  Donderdag zijn er door Usar tot op heden nog geen mensen gered. Volgens een woordvoerder wordt de kans steeds kleiner dat dat gebeurt. Wel hebben twee andere teams op basis van informatie van het Nederlandse reddingsteam nog vijf mensen gered.

  Volgens Usar blijven steeds meer panden over waar 'vaak niet realistisch op ingezet kan worden'. "Zorg voor elkaar en nazorg voor de uitgezonden leden is en blijft een aandachtspunt van het team en de ondersteuning vanuit Nederland."

  ANP
 115. 18:01 9-2-2023

  Meer dan 20.000 aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië

  Het aantal doden in Turkije en Syrië is gestegen tot meer dan 20.000. In Turkije zijn volgens jongste tellingen van de autoriteiten en hulpverleners zeker 17.134 mensen omgekomen. In Syrië staat het dodental op 3317.

 116. 17:21 9-2-2023

  Corendon vliegt weer hulpverleners naar Turkije

  Corendon vliegt vrijdagochtend hulpverleners naar Turkije zodat die daar in het aardbevingsgebied kunnen helpen. Aan boord zitten onder anderen artsen, verpleegkundigen en bouwvakkers. Zij hebben zich aangesloten bij een initiatief van een transportbedrijf uit Vijfhuizen.

  De groep gaat met een speciale vlucht met ook hulpgoederen aan boord. Het toestel vertrekt vanaf Schiphol en landt volgens een woordvoerder van Corendon op het vliegveld van de getroffen miljoenenstad Gaziantep. Behalve medisch personeel en mensen uit de bouw gaan ook journalisten mee.

  Over de bouwvakkers zegt Gülten Işci van Hanzade Transport dat die een bijdrage kunnen leveren aan de opruimwerkzaamheden en het redden van mensen die onder het puin vastzitten. Het vliegtuig telt 189 stoelen en die hoopt de initiatiefneemster allemaal te vullen. Corendon, dat Turkse wortels heeft, vloog maandag voor het eerst een groep reddingswerkers naar Turkije.

  Het transportbedrijf van Işci houdt zich ook bezig met de inzameling van goederen voor slachtoffers van de aardbevingen. De spullen worden nu gesorteerd door zo'n driehonderd vrijwilligers. Er zijn al 25 vrachtwagens vertrokken en er zullen meer wagens volgen, laat Işci weten. Overblijvende spullen worden mogelijk naar Turkije gevlogen.

  Getty
 117. 17:02 9-2-2023

  Buitenlandse Zaken kan Nederlandse doden nog niet bevestigen

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag nog steeds geen bevestiging van Nederlandse doden of gewonden door de zware aardbeving in Turkije en Syrië, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Woensdag werd de dood van vier Nederlanders in Turkije gemeld.

  In Antakya kwamen volgens familieleden twee Nederlandse mannen en een vrouw uit Zutphen om. Zij werden onder het puin van een ingestort appartementencomplex gevonden. In de plaats Kahramanmaraş kostte de beving een man uit Deventer het leven, aldus de Deventer Centrum Moskee.

  AP - Antakya
 118. 16:31 9-2-2023

  Turkse en Syrische artiesten houden benefiet in Paradiso voor slachtoffers aardbeving

  Diverse artiesten met Turkse, Koerdische en Syrische roots treden donderdag 16 februari op in Paradiso voor Benefiet Turkije en Syrië. De opbrengst van het evenement, waaronder de volledige horeca-, garderobe- en ticketopbrengst, gaat naar Giro555.

  De benefietavond bevat voordrachten en muziek- en dansoptredens van onder anderen Altın Gün, Naaz, Wasim Arslan, Saba Duo, Ramez Mahmoud, Nazmiye Oral, Özcan Akyol en Meltem Halaceli.

  Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Paradiso.

 119. 16:22 9-2-2023

  Na ruim 80 uur nog steeds overlevenden uit puin gehaald

  Meer dan 80 uur na de aardbevingen in Turkije en Syrië blijven hulpverleners overlevers vinden onder het puin. Vooral uit de Turkse stad Kahramanmaras, in het centrum van het rampgebied, komen verhalen van mensen die na bijna vier dagen levend worden teruggevonden.

  De Turkse televisiezender TVNET toonde beelden hoe reddingsdiensten in die stad een familie van zes onder het puin vandaan halen. Enkele uren eerder hadden hulpverleners er ook al een éénjarig meisje en haar moeder uit het puin bevrijd.

  In Hatay, waar het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (Usar) actief is, zijn drie kinderen van dezelfde familie gered. En in Diyarbakir, ten oosten van het rampgebied, verlosten hulpdiensten een 8-jarige jongen van tussen de brokstukken.

  Volgens de Turkse overheid zijn in totaal 100.000 hulpmedewerkers in de regio actief. Die hebben gezamenlijk al 8000 mensen kunnen bevrijden.

  AFP - Hatay.
 120. 16:00 9-2-2023

  Amsterdamse katholieken luiden klokken, moskeeën houden speciaal gebed voor slachtoffers aardbeving

  In de moskeeën van Amsterdam wordt vrijdag speciaal gebeden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. In verbondenheid met dit gebed, dat om 13.00 uur start, en uit medeleven met de Turkse en Syrische gemeenschap zullen dan tien minuten de kerkklokken luiden.

  Ook de katholieke kerken in Amsterdam luiden vrijdag om 13.00 uur hun klokken voor de slachtoffers in Turkije en Syrië, als in de moskeeën het vrijdagmiddaggebed begint. Eric Fennis, deken van Amsterdam en pastoor van de Nicolaasbasiliek in Amsterdam: "Deze ramp overstijgt religies. We staan hierin naast de moslimgemeenschap. Amsterdam kent ook veel Syrische christenen, die hier hun eigen kerk hebben en met wie we ons nauw verbonden voelen. Ook voor hen luiden we vrijdag de klokken."

 121. 14:56 9-2-2023

  Rozen en kaarsjes bij Turkse ambassade in Den Haag

  Voor de Turkse ambassade in de binnenstad van Den Haag liggen rode rozen en staan kaarsjes als steunbetuiging aan de slachtoffers van de aardbevingen. Ook liggen er knuffels en hangt de Turkse vlag halfstok.

  In de ambassade ligt een condoleanceregister. Dat kunnen mensen tekenen tussen 10.00 en 12.00 uur en 15.00 en 17.00 uur. Onder anderen de ambassadeurs van Spanje en van Japan kwamen dit donderdagmiddag doen.

  Volgens de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal is het register al bijna helemaal vol. "Sommige mensen hebben de hele bladzijde beschreven," vertelt hij. Ook kreeg de ambassade brieven en telefoontjes met condoleances. "We zijn heel dankbaar voor alle steun en donaties die we hebben ontvangen. Ook zijn we dankbaar voor de ondersteuning vanuit Nederland en het sturen van het zoek- en reddingsteam Usar," zegt Ünal.

  Mensen kunnen nog tot vrijdag 17.00 uur langskomen om het condoleanceregister te tekenen.

  ANP - Bloemen voor de Turkse ambassade ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
 122. 14:31 9-2-2023

  Defensie verplaatst per vliegtuig gewonden uit rampgebied Turkije

  Een C-130 transportvliegtuig van het ministerie van Defensie vertrekt vrijdag vroeg naar Turkije. Het toestel gaat gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Door de aardbeving raakten duizenden mensen gewond en zijn veel gebouwen verwoest.

  Er gaan twee artsen en zes verpleegkundigen mee om de gewonden te helpen. Aan boord zijn medische faciliteiten aanwezig. Maximaal zeventig mensen kunnen per vlucht worden vervoerd. De inzet de komende periode gebeurt op verzoek van Turkije en wordt gefinancierd vanuit het budget van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingshulp).

  Defensie is al actief in het getroffen gebied in het zuidoosten van het land. Een aantal militairen ging mee met het Nederlandse reddingsteam dat binnen 24 uur naar Turkije vertrok.

  ANP / ANP - C-130 Hercules transportvliegtuig.
 123. 14:28 9-2-2023

  Donaties van gemeenten stijgen tot boven de 3 miljoen euro

  In de afgelopen dagen hebben zo'n twintig Nederlandse gemeenten aangekondigd dat ze 1 euro per inwoner overmaken voor de hulpverlening na de aardbevingen in Turkije en Syrië.

  De teller staat nu op bijna 3,1 miljoen euro. Dat is zo'n 17 procent van de totale Nederlandse bevolking van naar schatting 17,8 miljoen mensen. Amsterdam heeft zo'n 905.000 euro toegezegd.

 124. 14:27 9-2-2023

  Hij gaat van Amsterdam naar Turkije om te helpen: ‘Ik kan niet lijdzaam toezien’

  De Turks-Nederlandse Taner Can (45), eigenaar van restaurant Caña IJburg, is afgereisd naar Turkije om hulp te bieden na de verwoestende aardbevingen. Aan Het Parool vertelt hij de komende tijd over wat hij ziet en meemaakt in het rampgebied.

 125. 14:05 9-2-2023

  Dokters van de Wereld: voorraad medische hulpmiddelen raakt op

  Dokters van de Wereld voorziet problemen nu hun voorraden van medische hulpmiddelen langzaam op beginnen te raken. De hulporganisatie is onder meer werkzaam in de Syrische provincies Idlib en Aleppo om medische hulp te bieden aan slachtoffers van de aardbevingen.

  Na deze week moet de organisatie echt weer bevoorraad worden, vertelt directeur Jasper Kuipers. Normaal gesproken koopt de organisatie materiaal in Turkije en vervoert dat naar Syrië. Dat gaat nu niet.” Kuipers maakt zich vooral zorgen over de hygiëne in de klinieken als de spullen lang op zich laten wachten. Het gevaar is dat ziektes als difterie en cholera weer de kop gaan opsteken.

  Behalve aan medische hulpmiddelen heeft de organisatie ook behoefte aan medisch specialisten, maar ook zij kunnen het gebied niet bereiken.

  AFP - Aleppo.
 126. 14:04 9-2-2023

  Tussenstand opbrengst Giro555 voor Turkije en Syrië 9 miljoen

  De voorlopige opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 9 miljoen euro. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

  In heel het land zijn mensen volop bezig met inzamelacties om Giro555 te steunen, zegt actievoorzitter Michiel Servaes. We zien grote betrokkenheid van zoveel Nederlanders, dat is heel bijzonder om te zien.

  Woensdag is een landelijke actiedag, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken.

 127. 13:17 9-2-2023

  Turkse oppositieleider beschuldigt Erdogan van fatale nalatigheid

  De leider van de grootste oppositiepartij in Turkije, Kemal Kılıcdaroglu, heeft bij een bezoek aan het rampgebied gezegd dat het bewind van president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk is voor de afgrijselijke gevolgen van de aardbeving.

  Ik zie dit niet los van de politiek, zei de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP). In zijn beleid van twintig jaar heeft hij (Erdogan) het land niet voorbereid op een aardbeving zoals deze.

  Turkije heeft volgens Kilicdaroglu een enorme ervaring met aardbevingen en die zou niet zijn gebruikt. De regeringen van Erdogan hebben een politieke in plaats van praktische houding gehad om zich voor te bereiden op een dergelijke ramp. Tal van niet-gouvernementele organisaties, lokale autoriteiten of zelfs de strijdkrachten werden niet of te laat ingeschakeld, zei de oppositieleider volgens Turkse media.

  AFP
 128. 12:02 9-2-2023

  EU-leiders beloven Turkije meer hulp voor slachtoffers aardbeving

  De EU-leiders hebben Turkije per brief aan president Recep Tayyip Erdogan volledige solidariteit beloofd nu het land puinruimt na de zware aardbeving. We staan klaar om onze steun verder op te voeren, schrijven premier Mark Rutte en zijn 26 collega's volgens EU-diplomaten.

  ‘Uw volk maakt gruwelijke rampspoed door,’ schrijven de 27 in de brief aan Erdogan. ‘We zijn diep geschokt en bedroefd door de rampzalige gevolgen van deze vreselijke catastrofe.’

  De Syrische president Bashar al-Assad krijgt van de EU-leiders geen schriftelijke steunbetuiging. Wel roepen zij op de hulpverlening toegang te verlenen tot de slachtoffers in Syrië, waar ze zich ook bevinden. Syrië is door een burgeroorlog verscheurd. De solidariteit van de EU geldt ook voor het Syrische volk. 

 129. 11:29 9-2-2023

  Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 17.000

  Het aantal doden in Turkije en Syrië door de aardbevingen is gestegen tot meer dan 17.000. In Turkije hebben zeker 14.014 mensen de ramp niet overleefd en in Syrië kwamen ten minste 3162 mensen om, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er alleen in zijn land al bijna 64.000 mensen gewond zijn geraakt door de verwoestende aardbevingen. Bovendien zijn meer dan 6000 gebouwen ingestort. In de tien getroffen regio's is de noodtoestand afgekondigd.

  Getty Images
 130. 11:22 9-2-2023

  VN: eerste vrachtwagens met hulpgoederen onderweg naar Syrië

  Het eerste konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties komt naar verwachting donderdag aan in het noordwesten van Syrië. Er zouden zes vrachtwagens onderweg zijn naar de grensovergang bij Bab al-Hawa.

  Het leveren van noodhulp in Syrië is ingewikkeld. De afgelopen negen jaar heeft de VN slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg, bij Bab al-Hawa, was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade.

  Nu de schade aan die weg is hersteld, is het voor de hulpverleners mogelijk door te reizen naar Syrië, waar de internationale hulp maar moeizaam op gang komt. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu weten.

  AP
 131. 11:19 9-2-2023

  Amsterdam hangt vlag halfstok

  Op het stadhuis en andere gemeentepanden in Amsterdam hangt donderdag de Nederlandse vlag halfstok als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving. Op veel andere plekken in Nederland hingen de afgelopen dagen ook al vlaggen halfstok.

  We leven mee met iedereen die door de aardbeving is getroffen. Met alle Turkse, Koerdische en Syrische Nederlanders die in angst en onzekerheid verkeren over het lot van hun familie en vrienden. En zij die al slecht nieuws hebben ontvangen, meldt de gemeente.

 132. 09:04 9-2-2023

  Reddingswerk in eerste Turkse provincies afgerond

  De zoek- en reddingsoperaties in de provincies Sanliurfa en Kilis, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (Afad). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

  Sanliurfa, dat iets meer dan 2 miljoen inwoners telt en grenst aan Syrië, is een van de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen. Eerder op de ochtend meldde Afad nog dat reddingswerkers in de provincie Sanliurfa iemand levend onder het puin vandaan hebben gehaald, 69 uur na de beving.

  Kilis is een veel kleinere provincie, met 140.000 inwoners. Er wonen relatief veel Syrische vluchtelingen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt donderdag een bezoek aan onder andere die getroffen regio.

 133. 08:06 9-2-2023

  NPO Radio 2 draait 555 liedjes voor slachtoffers

  NPO Radio 2 draait de komende dagen 555 liedjes voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Luisteraars kunnen sinds donderdagochtend een plaat aanvragen en doneren aan Giro555. De nummers zijn tot zaterdag 12.00 uur te horen.

 134. 07:59 9-2-2023

  Dodental in Turkije en Syrië stijgt tot meer dan 16.000

  Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 16.000. In Turkije hebben zeker 12.873 mensen de ramp niet overleefd en in Syrië kwamen ten minste 3162 mensen om, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.

  Omdat de zwaarste aardbeving inmiddels meer dan 72 uur geleden plaatsvond en het koud is in het getroffen gebied, wordt de kans steeds kleiner dat er nog overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald.

  AFP
 135. 07:54 9-2-2023

  Nederlands reddingsteam gaat in ander gebied aan de slag

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar gaat in een ander gebied bij het door aardbevingen getroffen Hatay in Turkije zoeken naar overlevenden. Dat laat het team donderdagochtend weten in een nieuwe update over de reddingsoperatie.

 136. 07:13 9-2-2023

  In getroffen Turkse havenstad Iskenderun: paniek maakt plaats voor verslagenheid

  Na drie dagen zoeken naar overlevenden in het aardbevingsgebied in Turkije begint het besef dat er vanaf nu meer doden dan levenden onder het puin vandaan zullen komen. Paniek maakt plaats voor verslagenheid in de stad Iskenderun in de provincie Hatay.

  Lees hier meer.

 137. 02:40 9-2-2023

  Meisje (5) en ouders gered na 73 uur onder puin in Turkije

  Reddingswerkers in de Turkse stad Kahramanmaraş hebben 73 uur na de aardbevingen van maandag overlevenden onder het puin van een ingestort appartementencomplex gehaald. Volgens staatspersbureau Anadolu gaat het om een vijfjarig meisje en haar ouders. Hoe ze eraan toe zijn is niet bekend.

  Ook in de stad Gaziantep wisten reddingswerkers donderdagochtend drie overlevenden te bevrijden. Zij hadden toen al 75 uur onder het puin gelegen.

  Meestal geldt 72 uur als kritieke overlevingsgrens voor mensen die begraven liggen onder puin.

 138. 22:22 8-2-2023

  Rutte: ‘Ik roep iedereen die dat kan op om een donatie te doen’

  Premier Mark Rutte stond in een Kamerdebat over de EU-top stil bij het oplopende dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië. 

  De WHO denk dat het kan oplopen tot 20.000. Dat zijn getallen waar we stil van worden. De ontreddering, het verdriet, de wanhoop op de gezichten van de mensen, dat is eigenlijk niet in woorden te vatten.” 

  Hij hoopt dat Nederland de betrokkenheid ‘de komende tijd vasthoudt’. Ook als de ramp van de voorpagina’s is verdwenen. Giro555 staat open. Ik roep iedereen die dat kan op om een donatie te doen.”

 139. 22:16 8-2-2023

  Nederlands reddingsteam redt meer mensen uit puinhopen Hatay

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar heeft tot nu toe elf mensen en een hond gered uit de puinhopen van Hatay in Turkije. Dat laat het team weten in een nieuwe update over de reddingsoperatie.

  Woensdagochtend was al bekend dat het Nederlandse team zeven mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De reddingen motiveren de teamleden, maar er komt ook een hoop leed op het team af. Niet elke redding is succesvol en soms kan vanwege de eigen veiligheid niet op worden getreden, meldt Usar. Dat heeft impact, dus er is nu en bij terugkomst uitgebreid aandacht voor nazorg.

 140. 21:33 8-2-2023

  Opbrengst inzamelingsactie rapper Murda staat op 50.000 euro

  De opbrengst van de inzamelingsactie van de Turks-Nederlandse rapper Murda op GoFundMe staat na ruim een dag op 50.000 euro. Dit is de helft van het beoogde bedrag. De rapper startte de actie dinsdagmiddag rond 13.00 uur voor hulp na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije.

  Zoals jullie weten zijn er op 6 februari 2023 hele heftige aardbevingen geweest in Turkije die heel veel schade hebben aangericht, schrijft de rapper bij de inzamelingsactieDuizenden mensen zijn overleden en in één klap alles kwijtgeraakt. Via deze weg wil ik geld inzamelen, samen met jullie, om deze mensen te helpen.

  De rapper trapte de actie af met een eigen donatie van 10.000 euro.

 141. 21:25 8-2-2023

  Dodental stijgt tot boven 7800

  In Turkije en Syrië zijn door de zware aardbevingen zeker meer dan 7800 mensen omgekomen. De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei dinsdagavond laat dat in Turkije 5894 doden zijn geteld. In buurland Syrië zijn volgens de autoriteiten en hulpverleners zeker 1932 mensen omgekomen.

  Oktay zei ook dat in Turkije meer dan 34.810 mensen gewond zijn geraakt en dat minstens 5775 gebouwen in het getroffen gebied zijn ingestort. Reddingswerkers hebben volgens hem meer dan 8000 mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

  De redding van overlevenden is inmiddels een race tegen de klok, mede door het winterweer met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw.

 142. 21:24 8-2-2023

  Hier kun je in Amsterdam spullen doneren aan de slachtoffers in Turkije en Syrië

  Op verschillende plekken in Amsterdam zijn initiatieven opgezet om de slachtoffers in het aardbevingsgebied te helpen. 

  We zetten er een aantal op een rij

 143. 20:41 8-2-2023

  Deze foto van de aardbeving in Turkije gaat de wereld over

  Er worden duizenden foto’s gemaakt van de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije, maar één specifieke – van een vader, die de hand van zijn overleden tienerdochter vasthoudt – gaat de wereld over. 

  Waarom blijven sommige foto’s ons zo bij? In dit artikel legt Eva de Vos, chef beeldredactie bij Het Parool, het uit.

  AFP
 144. 20:02 8-2-2023

  Pasgeboren baby met navelstreng uit puin gehaald in Syrië

  In de Syrische stad Aleppo is maandag een baby geboren onder het puin van een ingestort gebouw. De navelstreng was nog verbonden met de moeder toen inwoners de baby ontdekten. Het meisje is van haar gezin de enige die de aardbevingen heeft overleefd.

  Het onderkoelde kindje werd door een van haar buren in zeer slechte conditie naar het ziekenhuis gebracht. Als ze niet op tijd was gevonden, was ze binnen een uur overleden, aldus de arts, die vertelt dat de baby herstellende is. Ze is stabiel maar heeft een aantal gebroken ribben en dit zal met de tijd genezen.

 145. 19:10 8-2-2023

  WHO stuurt hulp naar Syrië nu weg vanuit Turkije hersteld is

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt medici en hulpmiddelen naar de rampgebieden die getroffen zijn door de aardbevingen van maandag. Nu de schade aan een cruciale weg vanuit Turkije is hersteld, is het voor de hulpverleners ook eindelijk mogelijk om door te reizen naar Syrië, waar de internationale hulp maar moeizaam op gang komt. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten.

  Door de versplinterde politieke situatie in Syrië is het leveren van noodhulp daar ingewikkeld. De afgelopen negen jaar hebben de Verenigde Naties slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg, bij Bab al-Hawa, was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade. Omdat de rest van de noodhulp in Syrië binnenkomt via Damascus, wat in regeringsgebied ligt, zijn vooral de gebieden die onder controle staan van de rebellen afhankelijk van de grensovergang bij Bab al-Hawa.

  Volgens de WHO zijn de problemen daar nu verholpen en kan de noodhulp echt op gang komen. Ook stuurt de Wereldgezondheidsorganisatie twee vrachtvliegtuigen naar Damascus, waarvan de eerste waarschijnlijk donderdag landt.

 146. 18:43 8-2-2023

  Tv-actie voor slachtoffers aardbeving alleen via NPO 1 te volgen

  De NPO, RTL en Talpa maken volgende week woensdag op de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije een gezamenlijk programma. Deze wordt in tegenstelling tot de vorige tv-actie alleen op NPO 1 uitgezonden, is woensdagavond bekendgemaakt. In Beeld & Geluid in Hilversum wordt een belpanel met BN'ers opgezet.

  Het gezamenlijke programma wordt gepresenteerd door presentatoren van de drie omroepen. RTL en SBS6 besteden binnen de eigen programmering ook ruim aandacht aan de actie voor Giro555. De einduitslag van de actiedag is wel live te volgen bij zowel de NPO, RTL als SBS6.

 147. 18:17 8-2-2023

  Kritiek op crisisbeleid Erdogan zwelt aan

  Volgens de Turkse overheid is alles onder controle, maar op sommige plekken is twee dagen na de ramp nog geen reddingsteam gezien. De kritiek op Erdogan wordt sterker. ‘Hij zou een degelijk aardbevingsplan moeten hebben.’ 

  Lees hier verder. 

  Getty Images
 148. 18:15 8-2-2023

  Twitter uit de lucht in Turkije

  Turkse media schrijven dat mensen in grote delen van het land geen toegang hebben tot Twitter, dat juist na de zware aardbevingen van maandag zo belangrijk is voor de nieuwsvoorziening van veel Turken.

  Sommige Turken zeggen dat ze nog wel op Twitter kunnen met een VPN-verbinding, die de locatie van de gebruiker verbergt. Ze richten zich direct op eigenaar Elon Musk en vragen hem de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Gebruikers vragen zich af of het probleem bij de organisatie van Twitter ligt of dat het komt door schade in het aardbevingsgebied. Anderen suggereren overbelasting of een tijdelijke ingreep van de Turkse regering.

  Volgens de monitorwebsite netblocks.org hebben bijna alle grote Turkse internetproviders de toegang tot Twitter geblokkeerd. De website meldt dat Turkije vaker de toegang tot websites blokkeert tijdens nationale rampen en veiligheidsincidenten.

 149. 18:08 8-2-2023

  Islamitische stichting zamelt ruim 2 miljoen euro in voor Turkije

   De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft inmiddels 2,3 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije, laat ISN woensdag weten. De koepelorganisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt, is maandag begonnen met de inzameling.

  Naast geld zamelt ISN ook goederen in voor de slachtoffers. Het doel is om de goederen binnen een week naar het getroffen gebied te kunnen sturen.

  Op vrijdag zal er in alle moskeeën aandacht worden besteed aan de slachtoffers. Ook wordt er na het middaggebed geld ingezameld.

  AFP
 150. 17:13 8-2-2023

  ‘Nog twee Nederlandse Turken omgekomen’

  In de Turkse stad Antakya in de provincie Hatay zijn nog twee Nederlandse Turken omgekomen. Het gaat om Yilmaz (53) en zijn vader Hamis Köse (87), zegt zijn familie die in Zutphen woont in de Gelderlander. Volgens de familie ligt Sal Köse (49) nog levend onder het puin. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de twee nog niet bevestigen.

  De broers en hun vader waren er op zakenreis en familiebezoek. De appartementen waar ze in verbleven zijn ingestort. Onder het puin waren nog lange tijd geluiden te horen, maar volgens de familie kwam de hulp te laat op gang en zijn de appartementen waar zij in verbleven ‘nog niet aan de beurt’. Woensdagmiddag kwam het bericht dat Hamis en Yilmaz omgekomen zijn. 

  Sal zou nog wel leven. Volgens de familie zou hij tijdens de aardbeving van het balkon van zijn appartement zijn gesprongen en in het puin ernaast terecht zijn gekomen. Familieleden zouden geluiden horen onder de brokstukken.

 151. 16:59 8-2-2023

  Vodafone stuurt telecomspecialisten naar Turkije voor hulp

  Telecomconcern Vodafone stuurt een team van specialisten vanuit Europa naar Turkije om in het rampgebied te helpen met het herstellen van communicatiediensten. Dat liet een woordvoerder van VodafoneZiggo weten. Het gaat om een team van acht mensen, van wie twee uit Nederland die snel naar Turkije zullen vertrekken, aldus de zegsman.

  De specialisten gaan daar samenwerken met het Turkse dochterbedrijf van Vodafone bij communicatiewerkzaamheden. Het gaat bijvoorbeeld om het aanleggen van zogeheten instant netwerken voor mobiele telefonie. Ook worden wifi-netwerken opgezet en gaan er onder meer telefoonopladers mee naar Turkije. De woordvoerder van Vodafone zegt dat dit ook in Oekraïne is gedaan. "Dus we hebben er ervaring mee."

  Hoelang het team daar zal blijven, is niet bekend. Vodafone is nog aan het kijken hoe meer hulp geboden kan worden. "Maar de focus ligt nu op het uitsturen van collega's naar Turkije," aldus de woordvoerder.

 152. 16:41 8-2-2023

  Ook woensdag naschokken in Turkije

   Ook woensdag vinden er in de grensregio van Turkije en Syrië naschokken plaats. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde er sinds middernacht Turkse tijd acht met een kracht van 4.5 of zwaarder.

  De zwaarste naschok die woensdag werd gemeten bereikte een kracht van 5.4. Naschokken van dit kaliber zijn ten opzichte van de verwoestende aardbevingen die maandag plaatsvonden licht, maar kunnen verdere schade aanrichten.

  AP
 153. 16:07 8-2-2023

  26-jarige Nederlander uit Deventer omgekomen

   Een Nederlandse man uit Deventer is in Turkije door de aardbevingen om het leven gekomen. Dat heeft de Deventer Centrum Moskee woensdag bevestigd na berichtgeving van RTV Oost. Het is niet bekend hoe en wanneer de 26-jarige Furkan Kazci in Turkije om het leven is gekomen.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht nog niet bevestigen. Eerder meldde het ministerie dat na de aardbevingen zeven Nederlanders worden vermist in Turkije.

 154. 14:31 8-2-2023

  Baby na 58 uur gered onder puin aardbeving Turkije

  Na de verwoestende aardbeving in het zuidoosten van Turkije hebben reddingswerkers na 58 uur een vier maanden oud meisje onder het puin vandaan gehaald in Hatay. De helpers klommen in een gat tussen ingestorte huismuren, wikkelden de baby in een deken en tilden haar eruit.

  De kleine snikte. De reddingswerkers probeerden het kind te kalmeren. Volgens Turkse media gaat de zoektocht naar de ouders door.

  In Kahramanmaras werd een 1-jarig kind na 56 uur samen met zijn zwangere moeder levend onder het puin vandaan gehaald. Het gezicht van het meisje was wit van het stof. De vader was eerder gered.

 155. 14:08 8-2-2023

  Buitenlandse Zaken: Turkije laat geen mensen meer toe in rampgebied

  De Turkse autoriteiten laten geen mensen meer toe in de door aardbevingen getroffen gebieden in het zuiden en zuidoosten van het land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een woensdag gepubliceerd reisadvies voor het land.

  Volgens het ministerie worden alleen hulpgoederen toegelaten en kan er niet gereisd worden naar de getroffen gebieden. Ook niet over de weg, benadrukt het advies. 

  De vliegvelden van de steden Gaziantep en Adana zijn alleen open voor vluchten met humanitaire goederen en er zijn alleen uitgaande commerciële vluchten. Instanties in het het getroffen gebied roepen mensen op om familie of vrienden te laten weten hoe het gaat. Het ministerie waarschuwt dat er rekening gehouden moet worden met naschokken.

  REUTERS - Een verwoest gebouw in Kirikhan (Turkije).
 156. 14:06 8-2-2023

  Erdogan belooft herbouw alle verwoeste woningen binnen een jaar

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op bezoek in de zwaar getroffen stad Kahramanmaras een toespraak gehouden en gezegd dat alle verwoeste woningen in een jaar worden vervangen. Hij zei dat inmiddels is vastgesteld dat minstens 6444 panden zijn ingestort in de tien provincies die zijn getroffen, berichtte persbureau Anadolu. 

  Volgens de Turkse autoriteiten hebben de aardbevingen een gebied van 1000 vierkante kilometer zeer zwaar getroffen. Er wonen in het gebied 13,5 miljoen mensen.

  ANP / EPA
 157. 12:19 8-2-2023

  Brandstoftekort bemoeilijkt hulpverlening Syrië

  Hulpverleners van het Rode Kruis hebben in Syrië moeite om hulpmiddelen op de juiste plek te krijgen vanwege brandstoftekort. Volgens de organisatie duurt het lang om goederen te vervoeren, terwijl er geen tijd te verliezen is.

  "We zijn al twee dagen verder, het wordt steeds moeilijker om mensen levend onder het puin vandaan te halen", zegt een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Een aantal wegen is door de aardbevingen onbegaanbaar geworden. "Groot materieel vervoeren is daardoor lastig, maar het is wel hard nodig voor de reddingsacties daar. Die komen nu zeer moeizaam op gang."

 158. 12:13 8-2-2023

  Contact met Nederlander in Turkije hersteld, nog zeven vermisten

  Een Nederlander die eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist was opgegeven in Turkije heeft het contact met familie weten te herstellen. Daardoor is aantal opgegeven vermiste Nederlanders na de aardbevingen nu zeven.

  Het ministerie laat weten nog niet veel informatie te hebben over de Nederlander die contact met zijn familie heeft gehad. Maar het ministerie staat paraat om consulaire bijstand te verlenen als dat nodig is.

  REUTERS - Reddingswerkers en inwoners van het door de aardbeving getroffen Kahramanmaras (Turkije) zoeken naar tekenen van leven.
 159. 12:03 8-2-2023

  Nederland trekt 10 miljoen uit voor noodhulp in Syrië

  Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in het noordwesten van Syrië. Het geld wordt grotendeels in fondsen van de Verenigde Naties (VN) gestoken. ‘Voor Syriërs is dit een ramp op een ramp.’

  Lees verder. 

  ANP
 160. 10:43 8-2-2023

  Zeker 11.000 doden door aardbevingen

  In Turkije en Syrië zijn zeker 11.000 mensen omgekomen door de zware aardbevingen. Volgens de nieuwste cijfers zijn in Turkije minstens 8574 doden gevallen en in Syrië 2530. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op.

  In Turkije zijn volgens de officiële cijfers meer dan 49.000 mensen gewond geraakt, zo heeft president Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. Ook maakte hij melding van bijna 6500 kapotte gebouwen. De president riep daarnaast op tot eenheid in het land.

  Volgens Erdogan hoeven burgers zich geen zorgen te maken, omdat de regering het niet zal toestaan dat zij geen dak boven hun hoofd hebben. Er worden volgens hem hotels geregeld in de badplaatsen Antalya, Alanya en Mersin. In het land klinkt echter kritiek op het regeringsbeleid, omdat mensen al twee dagen de nacht buiten hebben doorgebracht en niet overal hulp zou zijn gearriveerd.

  In zowel Turkije als Syrië wordt nog gezocht naar slachtoffers van de bevingen. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door het winterse weer. Landen sturen hulp naar vooral Turkije. De situatie in Syrië, waar bijna 5000 gewonden zijn geteld, wordt bemoeilijkt door de burgeroorlog die er al twaalf jaar woedt en door westerse sancties tegen dat land.

  AFP - Inwoners van Jableh (Syrië) zoeken naar overlevenden tussen de brokstukken van een ingestort gebouw.
 161. 10:12 8-2-2023

  President Erdogan naar zwaar getroffen provincies

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezoekt woensdag de zwaar door de aardbevingen getroffen provincies in het zuidoosten van het land. Hij gaat eerst naar het centrum van de voor het grootste deel verwoeste stad Kahramanmaras, die ook Maras wordt genoemd. De stad ligt op circa 500 meter hoogte, vlak bij het epicentrum van de grootste aardbeving van maandag. 

  Dan gaat de president naar de 30 kilometer oostelijker gelegen plaats Pazarcik waar het epicentrum was. Later op de dag gaat hij naar de 170 kilometer zuidelijker gelegen stad en provincie Hatay waar ook veel schade en slachtoffers zijn door de aardbevingen.

  Anadolu Agency via Getty Images - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt de pers toe nadat het land opgeschrikt is door een aardbeving.
 162. 10:08 8-2-2023

  Meisje in Syrië na 40 uur onder puin vandaan gered

  Reddingswerkers in Syrië hebben beelden gedeeld van de redding van een meisje in de door rebellen bezette regio Idlib. Zij heeft meer dan veertig uur onder het puin gezeten in de stad Salqin, meldt hulporganisatie Witte Helmen.

  De beelden zijn dinsdag al gemaakt, maar woensdagochtend naar buiten gebracht. 

 163. 09:56 8-2-2023

  Frustratie onder Turken over gebrekkige hulp

  Inwoners van het aardbevingsgebied in Turkije vinden dat hulp te lang op zich laat wachten. Op sommige plekken is twee dagen na de aardbevingen nog geen reddingsteam gezien, melden getuigen.

  Onder andere uit de zwaar getroffen steden Gaziantep, Kahramanmaras, Antakya en Adiyaman komen geluiden over gebrekkige hulpverlening. Mensen wier woning nog overeind staat durven die niet meer in omdat instortingsgevaar dreigt, maar het ontbreekt aan opvang vanuit de overheid. In Antakya zeggen sommige mensen dat ze voor de tweede nacht op rij op straat of in hun auto hebben moeten slapen.

  Volgens de Turkse rampendienst Afad zijn meer dan 79.000 hulpverleners actief in de getroffen provincies. De baas van het Turkse Rode Kruis zei in een interview dat er 'geen plek is waar onze reddingswerkers niet bij kunnen'.

  De barre weersomstandigheden in het getroffen gebied, met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw, maken de zoektocht naar overlevenden moeizaam. Er worden echter nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald, onder wie kinderen.

  REUTERS - Inwoners van het zwaar getroffen Kahramanmaras in Turkije.
 164. 09:44 8-2-2023

  Amsterdamse rapper Murda zet inzamelingsactie op

  De Nederlands-Turkse rapper Murda, echte naam Önder Doğan, is een inzamelingsactie gestart op GoFundMe voor hulp na de zware aardbevingen. De Amsterdamse rapper heeft zelf al 10.000 euro gestort. "Het geld zal gebruikt worden om levensmiddelen en eten aan te schaffen voor de mensen in nood," laat de manager van Murda weten aan het ANP.

  De artiest zou zaterdag zijn Europese tour aftrappen in poppodium Paradiso in Amsterdam. "Dat gaan we afzeggen wegens de bevingen." Het concert, dat al uitverkocht was, wordt verplaatst.

  Met de inzamelingsactie wil Murda 'zijn steentje bijdragen als Nederlandse Turk', zegt zijn manager. De moeder van de rapper komt uit het getroffen gebied Hatay. "Hij bracht zijn jeugd daar elke zomer door."

 165. 09:39 8-2-2023

  Oproep: Amsterdamse hulpinitiatieven

  Het Parool is op zoek naar Amsterdamse initiatieven die hulp bieden aan slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, zoals inzamelingsacties en donatiepunten. Kent u een Amsterdams initiatief? Stuur een mail naar oproep@parool.nl.

 166. 07:28 8-2-2023

  Dodental loopt verder op

  Het dodental is opgelopen tot bijna 9500. Van de meldingen komen er 6957 uit Turkije en 2530 uit Syrië. Door de bevingen zijn ook tienduizenden gewonden gevallen.

  Het aantal gewonden in Turkije ligt op meer dan 38.000, aldus de Turkse rampendienst. In Syrië zijn 1250 mensen om het leven gekomen in gebieden die onder controle van de regering staan. Ook zijn daar meer dan 2000 gewonden geregistreerd.

  De hulporganisatie Witte Helmen is actief in de door rebellen bezette gebieden in het noordwesten van Syrië en maakt melding van 1280 doden en meer dan 2600 gewonden. Volgens de organisatie zitten twee dagen na de eerste beving nog honderden families onder het puin van ingestorte gebouwen en zal het aantal slachtoffers nog 'aanzienlijk stijgen'.

  AFP - Mesut Hancer houdt de hand van zijn 15-jarige dochter Irmak vast in het Turkse Kahramanmaras. Het meisje overleed als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
 167. 03:17 8-2-2023

  Nederlands reddingsteam haalt 7 mensen levend onder puin vandaan

  Inmiddels zijn zeven mensen in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar, meldt het reddingsteam woensdagochtend. Elk van de vier reddingsgroepen van Usar (Alpha, Bravo, Charlie en Delta) heeft minstens één persoon gered, aldus een woordvoerder van het team, dat het basiskamp heeft opgezet vlak bij de stad Hatay.

  "In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk," aldus de zegsman, die zegt dat zijn team op straat veel waardering krijgt van de lokale bevolking. Volgens hem ervaren ze 'veel steun en troost'. Op sociale media en op de eigen website heeft Usar beelden getoond van reddingsacties, waarop onder meer te zien is dat een vrouw ondersteund door twee reddingswerkers uit een ingestort pand wordt gehaald.

  Usar vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. 

  Als twee reddingsgroepen erop uit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten. De honden zijn getraind om signalen op te pikken van levende mensen. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen.

 168. 00:26 8-2-2023

  Autoriteiten: dodental loopt op naar 8100

  Het aantal doden in Turkije en Syrië blijft oplopen. In totaal zijn er tot nu toe 8164 overledenen geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers dinsdag op tot om 5894, melden de autoriteiten. In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en hulpverleners inmiddels zeker 2270 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 34.810 mensen gewond, in Syrië minstens 3700.


  ANP / AFP - Luchtfoto van het door de aardbeving getroffen Besnia (Syrië).
 169. 22:39 7-2-2023

  Biden belooft Erdogan in telefoongesprek 'alle denkbare hulp'

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan beloofd "alle hulp" te sturen die nodig is om te herstellen van de verwoestende aardbevingen. De twee leiders spraken elkaar maandagavond (Nederlandse tijd) telefonisch.

  "Biden bevestigde in dat gesprek de bereidheid van de Verenigde Staten om alle hulp te bieden aan onze NAVO-bondgenoot Turkije", liet het Witte Huis in een verklaring weten. Eerder op de dag zei Biden op Twitter al "diep bedroefd" te zijn over "het verlies aan mensenlevens en de verwoesting die de aardbeving in Turkije en Syrië heeft veroorzaakt".

  Volgens de verklaring van het Witte Huis worden Amerikaanse teams spoedig ingezet om Turkse zoek- en reddingsteams te ondersteunen. Vanuit Nederland is zo'n team van 65 mensen en 8 reddingshonden al gearriveerd in het Turkse Adana om te helpen zoeken naar overlevenden van de aardbevingen.

  via REUTERS - Recep Tayyip Erdogan.
 170. 19:12 7-2-2023

  Nederlands reddingsteam haalt 3 mensen levend onder puin vandaan

  Drie mensen zijn in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar, meldt het reddingsteam.

  Lees hier meer over wat Usar doet. 

  REUTERS - Mensen warmen zich op bij een vuurtje in Antakya, in de provincie Hatay in Turkije, 7 februari 2023
 171. 18:05 7-2-2023

  Amsterdammers zamelen hulpgoederen in voor slachtoffers aardbevingen: 'Die jongen die net wegrijdt: zijn opa ligt onder het puin'

  Op verschillende plekken in Amsterdam zijn inzamelingsacties opgezet voor Turkije. Kleren, dekens, luiers, maandverband; alles waar behoefte aan is wordt bijeengebracht. ‘Dit is het minste wat we kunnen doen.’

  Lees hier meer over de acties van Amsterdammers voor mensen in nood. 

  Joris van Gennip - Inzamelpunt bij Turkse notenzaak Tataroğlu Kuruyemiş op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam.
 172. 16:50 7-2-2023

  Giro555 opengesteld voor slachtoffers van aardbevingen

  De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie gestart en hebben Giro555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers. "Er is dringend noodhulp nodig, op zowel korte als langere termijn. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp," aldus Giro555.

  Op woensdag 15 februari is een Nationale Actiedag voor de slachtoffers. Hoe die er precies uitziet, is nog niet bekendgemaakt. Giro555 staat ook nog open voor de slachtoffers van het conflict in Oekraïne. Ook daarvoor kunnen mensen nog doneren. Eerder opende het Rode Kruis al een rekeningnummer vanwege de aardbevingen. Binnen 24 uur werd al meer dan 2 miljoen euro opgehaald.

  EPA - Een man met een uit de puinhoop gered kind in zijn armen in Hatay, Turkije.
 173. 16:16 7-2-2023

  Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar 8

  Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

  Er is nog geen bevestiging van de Turkse autoriteiten van Nederlandse doden of gewonden. Door het natuurgeweld zijn in Turkije meer dan 3500 mensen om het leven gekomen. De vrees bestaat dat er nog veel mensen onder het puin liggen.

 174. 16:07 7-2-2023

  Nederlandse hulpverleners zijn in Turkije: 'Ieder uur telt'

  Maandagavond is vanuit Nederland het Usar-team (Urban Search and Rescue-team) vertrokken te helpen in Turkije. Het specialisme van het team? Het bevrijden van mensen die bij een ramp bedolven zijn geraakt onder puin.

  “Onze speurhonden en technologische innovaties zoals een gasdetector of een infraroodcamera lokaliseren waar iemand ligt. Op die plek gaan we aan de slag met bouwkundigen om puin weg te halen,” zegt Jop Heinen, teamlid van Usar.

  Lees hier meer over hoe dit team helpt in rampgebieden. 

  REUTERS - Een speurhond aan het werk in Adana in Turkije 6 februari 2023.
 175. 14:01 7-2-2023

  Amsterdam en Rotterdam doneren 1 euro per inwoner

  Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp. We leven mee met de getroffenen en alle Turkse, Koerdische en Syrische Nederlanders die op dit moment in angst en onzekerheid leven," twitteren de steden dinsdag.

  Amsterdam laat weten als stad 905.000 euro te geven. In Rotterdam wonen iets meer dan 664.000 mensen, maar de gemeente noemt geen specifiek bedrag. Als beide steden het verwachte bedrag doneren komt dat in totaal neer op ruim 1,5 miljoen euro.

  Het Rode Kruis opende maandag Giro 7244 voor hulp aan de getroffen gebieden. Rond 14.00 uur was in iets meer dan 24 uur al meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldde een woordvoerder van het Rode Kruis.

  AFP - Hatay, in het getroffen gebied in Turkije, 7 februari 2023
 176. 13:34 7-2-2023

  Unesco: oude stad Aleppo en Turks fort beschadigd

  Twee plaatsen in Turkije en Syrië die door Unesco aangemerkt zijn als werelderfgoed, zijn beschadigd door de verwoestende aardbevingen die daar maandag plaatsvonden. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van de VN-organisatie. Unesco staat klaar om hulp te bieden, zegt directeur-generaal Audrey Azoulay.

  Het gaat om de oude stad van Aleppo in Syrië en het fort van Diyarbakir in Turkije. Volgens Unesco lopen nog minstens drie andere plaatsen die op de werelderfgoedlijst staan risico om schade op te lopen als gevolg van de aardbevingen.

  Unesco maakt zich met name zorgen om Aleppo, dat sinds 2013 bedreigd werelderfgoed is vanwege de oorlog in Syrië. "De citadel is aanzienlijk beschadigd. De westelijke toren van de oude stad is ingestort, en meerdere gebouwen zijn verzwakt," aldus Unesco. Voor de oorlog was Aleppo het commercieel centrum van Syrië.

  Bij het fort van Diyarbakir zijn volgens Unesco verschillende gebouwen ingestort. Het fort en de omliggende Hevsel-tuinen zijn al sinds de Hellenistische tijd een belangrijk centrum.

  Unesco is bezig experts te mobiliseren om de schade verder in kaart te brengen. Het doel is om het werelderfgoed in gevaar zo snel mogelijk veilig te stellen en te stabiliseren.


  AFP - De beschadigde citadel van Aleppo.
 177. 13:00 7-2-2023

  Ruim 2 miljoen euro op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

  Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. Het Rode Kruis helpt onder meer mensen onder het puin vandaan te halen, zorgt voor eerste hulp en vervoert slachtoffers naar het ziekenhuis. Ook worden mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt voorzien van bijvoorbeeld tenten, dekens en eten.


  AFP - Kinderen in noodopvang van het Rode Kruis in Idlib, Syrië.
 178. 12:27 7-2-2023

  Turkije kondigt noodtoestand af voor aardbevingsgebied

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag. 

  Met de noodtoestand wil Erdogan ervoor zorgen dat de zoek- en reddingsoperaties in het land snel kunnen worden uitgevoerd, evenals het werk dat daarop volgt. Hij maakte het besluit op televisie bekend.

  De president vertelde ook dat zeventig landen hulp hebben aangeboden bij de zoek- en reddingsacties. De overheid wil getroffenen tijdelijk opvangen in hotels in de populaire badplaats Antalya.

 179. 12:00 7-2-2023

  Grote brand in Turkse haven na aardbevingen

  In de haven van de Turkse stad Iskenderun woekert een grote brand na de zware aardbevingen van maandag. De brandweer is druk bezig met het blussen van het vuur en ook een schip van de kustwacht is ingezet om de vlammen onder controle te krijgen.

  Het is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Volgens Turkse media begon het vuur op maandag. Op beelden is te zien dat veel containers in de haven zijn omgevallen en in brand staan. Boven de haven is een dikke donkere rookwolk ontstaan.

  De Turkse autoriteiten melden maandagochtend al snel na de eerste bevingen dat de haven beschadigd was geraakt en daarom voorlopig dicht zou blijven.

 180. 10:30 7-2-2023

  'Een crisis bovenop een crisis'

  Zo'n 13,5 miljoen mensen zijn volgens de Turkse en Syrische autoriteiten getroffen door de aardbeving van maandag en de ruim 200 naschokken. In Turkije gaat het om een gebied dat zich grofweg uitstrekt van ongeveer 450 km van Adana in het westen tot Diyarbakir in het oosten, en 300 km van Malatya in het noorden tot Hatay in het zuiden.

  In Syrië strekt het gebied zich uit tot het zuiden van de centraal gelegen provincie Hama, zo'n 100 kilometer van het epicentrum van de aardbeving.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WJO) schat dat mogelijk meer dan 23 miljoen Turken en Syriërs zijn getroffen door de natuurramp. Onder hen zijn ongeveer 5 miljoen kwetsbaren en 1,4 miljoen kinderen.

  Turkije heeft volgens een hoge WHO-functionaris een sterk vermogen om op de crisis te reageren, in tegenstelling tot Syrië. Zij zegt dat vooral Syrië op de korte en middellange termijn hulp nodig heeft. Beide landen krijgen van de internationale gemeenschap hulp aangeboden. Ook de WHO levert hulp.

  Hulporganisatie Rode Halve Maan staat klaar om in Syrië hulp te verlenen aan alle regio's van het land, inclusief door de oppositie gecontroleerde gebieden, en dringt er bij de Verenigde Naties op aan om dit te faciliteren, zei het hoofd van de organisatie dinsdag.

  "We maken geen onderscheid tussen het Syrische volk. Wij zijn de Syrisch-Arabische Rode Halve Maan voor het hele Syrische volk," zei Khaled Hboubati dinsdag op een persconferentie.

  In Syrië brak twaalf jaar geleden een burgeroorlog uit en dat heeft niet alleen een humanitaire crisis veroorzaakt, maar ook grote problemen voor de economie. De verwoestende bevingen worden in het geval van Syrië omschreven als 'een crisis bovenop crises'. 

  Alae Fatravi / Getty Images - Idlib, Syrië.
 181. 10:29 7-2-2023

  Zes Nederlanders als vermist opgegeven in aardbevingsgebied

  Zes Nederlanders zijn door hun naasten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist opgegeven in Turkije, dat maandag is getroffen door zware aardbevingen. "We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden," meldt het ministerie.

  Het ministerie heeft nog geen bevestiging of er Nederlandse slachtoffers zijn, maar staat voortdurend in contact met de Turkse autoriteiten ter plaatse.

 182. 09:48 7-2-2023

  Save the Children: 1,8 miljoen euro noodhulp slachtoffers beving

  Hulporganisatie Save the Children maakt 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) vrij uit haar internationale noodhulpfonds om de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië te helpen. In Turkije is een team opgericht dat 'nauw zal samenwerken met de overheid en andere aanwezige hulporganisaties'.

  De focus ligt volgens de hulporganisatie op het opereren vanuit Gaziantep en de Turkse provincie Hatay. Ook in het noordwesten van Syrië wordt de hulpverlening opgestart.

  Save the Children zal onder meer winterkleding, dekens en spullen voor het creëren van tijdelijk onderdak uitdelen. Hierbij moet gedacht worden aan dekzeil en touw.

  Save the Children Nederland is momenteel ook aanwezig in Syrië en Turkije om noodhulp te bieden. 

 183. 09:17 7-2-2023

  WHO: zorgen om getroffen gebieden waar we niets van horen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich extra zorgen om de gebieden in Turkije en Syrië waar geen informatie vandaan komt sinds de dodelijke aardbevingen. De organisatie meldt dat het in kaart brengen van de schade nog altijd aan de gang is, om te kunnen bepalen waar de meeste aandacht naartoe moet.

  "Het is een race tegen de klok. Iedere minuut die voorbijgaat, worden de kansen om slachtoffers levend te vinden kleiner," zegt de directeur-generaal van de organisatie. Het netwerk van medische noodteams is ingezet om de nodige zorg te kunnen leveren. De WHO stuurt ook drie chartervluchten naar beide landen met medische benodigdheden, onder andere voor traumachirurgie.

 184. 09:09 7-2-2023

  Dodental in aardbevingsgebied Syrië opgelopen tot boven 1600, in Turkije nu bijna 3400 doden

  Het dodental in het aardbevingsgebied in Syrië is opgelopen tot boven de 1600. De overheid maakt melding van zeker 812 doden, aldus staatspersbureau Sana, en hulpverleners in het door rebellen bezette noordwesten hebben zeker 792 doden geteld.

  Bij de aardbevingen zijn meer dan 3600 gewonden gevallen. Van die meldingen komen er meer dan 1400 uit het gebied waar de Syrische overheid de controle heeft. In de gebieden waar rebellen het voor het zeggen hebben, zijn volgens hulporganisatie Witte Helmen 2200 mensen gewond geraakt.

  De aardbevingen hebben in Turkije aan zeker 3381 mensen het leven gekost, meldt de Turkse rampendienst Afad. Het geregistreerde aantal gewonden is opgelopen tot zeker 20.426.

  AP - Reddingswerkers aan de slag in de Turkse stad Adana.
 185. 08:04 7-2-2023

  Turkse minister: 13,5 miljoen burgers geraakt door aardbevingen

  Tien Turkse provincies en 13,5 miljoen burgers zijn direct getroffen door de aardbevingen. Dat melden Turkse media op basis van uitspraken van de Turkse minister voor milieu en verstedelijking, Murat Kurum. Hij bezocht dinsdagochtend de zwaar getroffen stad Gaziantep.

  De minister noemde de aardbeving de grootste ramp voor het land in de afgelopen eeuw, sinds de grote beving van 1939. Hulpverlening wordt bemoeilijkt door winters weer en naschokken. Daar zijn er tot nu toe al zo'n 285 van waargenomen. Dinsdagochtend werd nog een aardbeving met een kracht van 5.7 gemeld door het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC).

 186. 07:59 7-2-2023

  Voormalig Vitesse-speler Christian Atsu levend onder het puin gehaald

  Voormalig Vitesse-voetballer Christian Atsu is in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald. Dat bevestigt Mustafa Özat, persvoorlichter van Hatayspor, de club waarvoor Atsu speelt. De afgelopen dagen werd gevreesd dat de 31-jarige Ghanees mogelijk een van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije was. 

  Atsu, die tegenwoordig in de Süper Lig voor Hatayspor speelt, maakte zondag in de Turkse competitie nog de winnende goal in de thuiswedstrijd tegen Kasimpasa (1-0). In de blessuretijd schoot hij raak uit een vrije trap. 

  Een dag later was iedereen bij de club uit het zuidoosten van Turkije, het gebied dat zwaar is getroffen, in rouw na de verwoestende beving. Verschillende spelers van Hatayspor konden worden gered, maar naar Atsu en sportief directeur Taner Savut waren de reddingsteams nog op zoek. Atsu is nu gevonden en hij maakt het naar omstandigheden goed. Naar Savut wordt nog gezocht.

 187. 07:37 7-2-2023

  Witte Helmen: honderden mensen zitten nog vast onder puin Syrië

  Honderden mensen in Syrië zitten na de zware aardbevingen van maandag nog vast onder het puin van ingestorte gebouwen, zeggen de Witte Helmen. Volgens de hulporganisatie, actief in de door rebellen bezette gebieden in het noordwesten, begint de tijd te dringen.

  Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Internationale organisaties worden opgeroepen materiële hulp te leveren en steun te bieden aan organisaties die ter plaatse zijn. Ook 24 uur na de eerste beving vinden nog zoek- en reddingsoperaties plaats. "Onze teams leveren grote inspanningen, maar zijn niet in staat om op de volledige omvang van de ramp te reageren," aldus de hulporganisatie.

 188. 07:30 7-2-2023

  Reddingsteam in Turkije mogelijk 'over enkele uren' aan de slag

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar dat in het Turkse Adana is, hoopt 'over enkele uren' aan de slag te kunnen. "Het is moeilijk te zeggen wanneer we precies beginnen. Dit hangt bijvoorbeeld ook af van de omstandigheden op de weg," aldus Jop Heinen, een van de teamleden.

  Nadat het grootste deel van het team op maandagavond al in Adana was geland, kwam dinsdagochtend een vrachtvliegtuig aan met materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

  Dinsdagochtend is het reddingsteam, dat bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden, bezig het materieel over te laden op bussen en vrachtwagens. Met lokale autoriteiten wordt overlegd waar het team aan de slag zal gaan. Vanaf Adana zal het team oostwaarts trekken richting het gebied dat door de bevingen is getroffen.

  In het team zitten mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. Usar wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

  De sfeer in het team is goed, zegt Heinen dinsdagochtend. "Vannacht hebben we nog een paar uurtjes rust kunnen pakken op het vliegveld, in afwachting van het materieel dat nog onderweg was. We zijn blij dat het team compleet is en dat de spullen er zijn."

  ANP - Het Nederlandse reddingsteam Usar wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn.
 189. 07:14 7-2-2023

  Al bijna 1,2 miljoen euro gedoneerd voor slachtoffers beving

  Op Giro 7244 is tot nu toe bijna 1,2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. 

  De hulporganisatie heeft Giro 7244 maandag geopend. "Hartverwarmend dat mensen zo betrokken zijn." De hulporganisatie heeft berekend dat zeker 70 miljoen euro aan noodhulp nodig is.

  Het Rode Kruis helpt onder meer mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp en het vervoeren van slachtoffers naar het ziekenhuis. Ook worden mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt voorzien van bijvoorbeeld tenten, dekens en eten. In het rampgebied is het koud, op veel plekken ligt sneeuw.

 190. 06:07 7-2-2023

  Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

  Van over de hele wereld zijn reddingswerkers en hulpgoederen onderweg naar de getroffen regio's in Turkije en Syrië. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanboel dinsdagochtend 13.000 reddingswerkers en vrijwilligers vertrokken richting de Turkse provincie Hatay.

  Op beelden op sociale media zijn grote groepen mensen op de luchthaven van Istanboel te zien. Het zou gaan om deels vrijwillige hulpverleners die volgens de gouverneur op weg zijn naar de provincie Hatay.

  Intussen groeit de lijst landen die steun toezegt in de vorm van financiële hulp of reddingsteams. Zo zijn reddingswerkers en speurhonden vanuit onder andere Griekenland, Hongarije, Zwitserland, Mexico, Zuid-Korea en Duitsland onderweg naar Turkije.

  De Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en tientallen andere landen beloofden Turkije maandag al hulp te sturen. 

  Australië, Nieuw-Zeeland en China leveren een financiële bijdrage van respectievelijk 6,5 miljoen, 1 miljoen en 5,5 miljoen euro. In Syrië zijn dinsdagochtend vroeg hulptoestellen met voeding, medische voorzieningen en dekens aangekomen uit Iran en Irak. Iran heeft Syrië ook humanitaire hulp beloofd.

 191. 04:59 7-2-2023

  Opnieuw zware naschok in Turkije

  Dinsdagochtend is Turkije opnieuw opgeschrikt door een zware naschok met volgens het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC) een kracht van 5.3. Sinds de zware bevingen maandag met een kracht van 7.8 en 7.5 volgden ruim honderd naschokken. Maandagavond was er ook al een beving met een kracht van 5.3.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde maandag voor het gevaar van de naschokken. Die kunnen beschadigde gebouwen doen instorten.

 192. 03:52 7-2-2023

  Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

  Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden. Volgens een verslaggever van de BBC in de Turkse stad Osmaniye, niet ver van het epicentrum, ging de zoek- en reddingsoperatie er 's nachts ondanks de stromende regen toch door.

  De Britse omroep meldt dat er in de stad geen elektriciteit is. Op beelden is te zien hoe een familie, ondanks temperaturen onder het vriespunt, de nacht op straat doorbrengt. Vanwege de kans op zware naschokken zijn mensen volgens de BBC-verslaggever te bang om in een gebouw te slapen. Er zijn volgens buitenlandse media in Syrië en Turkije duizenden mensen die om deze reden in auto's of buiten slapen.

  De komende dagen wordt in het rampgebied naast meer regenval ook sneeuw verwacht, schrijft The New York Times op basis van Turkse weerbureaus. De temperatuur blijft rond de zwaar getroffen Turkse stad Gaziantep 's nachts onder het nulpunt.

  AFP
 193. 02:32 7-2-2023

  Dodental stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

  Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4.361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2.316 een paar uur eerder naar 2.921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1.440 doden, waardoor in totaal meer dan 4.300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt ook 15.834 gewonden.

  Reddingswerkers zijn ondanks moeilijke omstandigheden ook in de nachtelijke uren druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. 

 194. 00:31 7-2-2023

  WHO: dodental aardbevingen kan nog verachtvoudigen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan verachtvoudigen. Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa, zei dat tegen persbureau AFP op het moment dat het dodental in beide landen op 2600 stond. Ze sluit niet uit dat het dodental nog verder zal oplopen tot voorbij de 20.000.

  "Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen; na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant", aldus Smallwood. "Ook is er een kans op verdere instortingen van beschadigde gebouwen." 

  REUTERS
 195. 22:29 6-2-2023

  Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3700

   Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn zeker 1440 doden, waardoor in totaal minstens 3756 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.

  Turkije spreekt over meer dan 13.000 gewonden en ook in Syrië zijn duizenden mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. De verwachting is dat het dodental de komende uren blijft oplopen. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken.

 196. 22:13 6-2-2023

  Ruim 700.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

   Op Giro 7244 is inmiddels ruim 7 ton binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

  Door de aardbevingen zijn meer dan 3000 doden gevallen in het zuidoosten van Turkije en over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

  Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.

  De aardbevingen hebben zeker tien provincies getroffen in Turkije en in Syrië stortten gebouwen in onder meer Hama, Aleppo, Latakia en Tartous in. Aangezien het momenteel erg koud is in de regio, er op veel plekken sneeuw ligt en er zware stormen zijn, is het lastig om hulpteams en goederen op locatie te krijgen.

 197. 21:13 6-2-2023

  Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

  In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen. De zwaarste bevingen hadden een kracht van 7.8 en 7.5.

  Maandag zijn al meer dan honderd naschokken geweest, die de hele dag doorgaan. In Turkije en Syrië zijn al zeker 3500 mensen om het leven gekomen door de natuurramp.

 198. 20:33 6-2-2023

  Zelf naar Turkije om te helpen: 'Ik kan niet hier blijven zitten'

  De Turks-Nederlandse Taner Can, eigenaar van restaurant Caña IJburg, heeft een inzamelingsactie opgezet. Hij is van plan om zelf naar Turkije te reizen om hulp aan te bieden in Hatay, waar hij vandaan komt. “Ik kan niet hier blijven zitten, ik wil naar de mensen toe en ze helpen.”

  Hatay ligt in het zuiden van Turkije. Het is één van de meest getroffen gebieden, maar de hulpdiensten zijn hier nog niet aan de slag, zegt Can. “Misschien omdat het moeilijk te bereiken is, of ze zijn eerst in andere steden begonnen. Ik weet het niet, maar mensen bellen mij huilend op en vragen om hulp." De luchthaven van Hatay is gesloten, omdat de startbaan schade heeft opgelopen. 

  Zijn plan is om per vliegtuig naar een deel van Turkije te vliegen dat niet is getroffen door de aardbeving, daar een vrachtwagen te huren en zoveel mogelijk spullen in te slaan waarmee hij hulp kan aanbieden in Hatay.  Via zijn GoFundMe-pagina vraagt hij om donaties om zijn hulpactie mogelijk te maken.

  Hij heeft intensief contact met bekenden en familie. Zijn ouders hebben de beving overleefd, maar van zijn oom en tante heeft hij niets meer vernomen sinds hun huis is ingestort. “Het is koud, het regent, duizenden mensen kunnen hun huis niet in en er zijn nog steeds naschokken. De schade is echt enorm. Ik weet zelf ook niet precies hoeveel ik kan doen als ik daar ben; ik ben chefkok, dus misschien kan ik koken voor de mensen daar. Ik wil alles proberen wat ik kan.” 

  Anadolu Agency via Getty Images - Hatay, Turkije
 199. 17:16 6-2-2023

  Halsema: Turken, Koerden en Syriërs in Amsterdam in onzekerheid

  Veel Turkse, Koerdische en Syrische Amsterdammers verkeren op dit moment in grote onzekerheid over het lot en welzijn van hun dierbaren, zegt burgemeester Femke Halsema. "Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte."

  Halsema zegt in een verklaring op sociale media dat ze geschokt is door het nieuws van de zware aardbeving in Turkije en de omliggende landen. Het dodental in Turkije en Syrië is opgelopen tot meer dan 2600. "Wat een verschrikkelijk leed en verdriet voor alle mensen die dit overkomt. Mijn medeleven gaat uit naar iedereen die door de aardbeving is getroffen."

  De nachtelijke aardbeving in de buurt van de Turkse stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

  ANP - Moslims in gebed in de Blauwe Moskee in Amsterdam waar een extra gebed is gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.
 200. 16:56 6-2-2023

  Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar is rond 19.20 uur vanaf Eindhoven Airport met een vliegtuig van Corendon vertrokken naar het Turkse Adana. 65 mensen en 8 reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 2600 mensen overleden.

  Om 20.00 uur vertrekt nog een vrachtvliegtuig vanuit Eindhoven naar Turkije, met 15 ton materieel. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

  In het team zitten mensen van politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. Usar wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

  ANP - Leden van het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar.
 201. 16:53 6-2-2023

  Dodental opgelopen tot 2651, zeker 13.500 gewonden

   Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2651 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

  Er zijn alleen in Turkije volgens de autoriteiten al 11.000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. In Syrië zijn tot nu toe zijn 2500 gewonden bekend. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Ook zijn in Turkije meer dan 3400 gebouwen ingestort. 

 202. 16:48 6-2-2023

  Dodental in Turkije op 1651, zeven dagen van nationale rouw

  Bij de zware aardbevingen zijn in Turkije minstens 1651 mensen omgekomen en meer dan 11.000 gewond geraakt. Veel mensen liggen nog onder het puin.

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de bevingen. De vlaggen blijven tot zondag zonsondergang halfstok hangen, staat in een overheidsdecreet.

  Eerder werd bekend dat alle scholen in Turkije een week dicht blijven. Alle onderwijsinstellingen worden gebruikt om inwoners van het aardbevingsgebied van onderdak en voedsel te voorzien.

 203. 16:22 6-2-2023

  Turkse gemeenschap in Amsterdam geschokt door aardbeving: ‘Dit voelt ook als mijn familie’

  Het nieuws over de twee zware aardbevingen in Turkije en Syrië maandag komt hard aan bij de Turkse gemeenschap in Amsterdam. Op straat, in winkels en bij ontmoetingscentra is de ramp het gesprek van de dag. ‘Dit is erger dan de beving in 1999.’ Lees hier verder.

 204. 16:12 6-2-2023

  Zal Russische en Israëlische noodhulp Syrië wel kunnen bereiken?

  Van de Navo tot Rusland en van Oekraïne tot Iran: vanuit de hele wereld wordt noodhulp aan Turkije en Syrië aangeboden. De steun legt ook enkele ingewikkelde geopolitieke relaties bloot. Lees hier verder.

 205. 15:02 6-2-2023

  Twee Amerikaanse reddingsteams onderweg naar Turkije

  Twee Amerikaanse zoek- en reddingsteams van elk 79 mensen zijn onderweg naar Turkije om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers na de zware aardbevingen waardoor meer dan 2500 mensen in Turkije en Syrië zijn omgekomen. 

  Ook Nederland en landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd maandag reddingsteams te sturen. Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar vliegt met 65 personen en 8 reddingshonden naar Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76. Tientallen andere landen hebben ook positief gereageerd op het Turkse verzoek hulp te sturen.

 206. 14:16 6-2-2023

  Dodental opgelopen tot 2500

  Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2509 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1541 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 968, met 538 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

  De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. Er zijn zeker 9000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Turkije en Syrië krijgen internationaal veel noodhulp aangeboden. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

  Anadolu Agency via Getty Images
 207. 13:55 6-2-2023

  Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen

  De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft onmiddellijke hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.

  Ondanks de spanningen heeft Griekenland maandag een eerste team van 21 reddingswerkers en twee speurhonden naar het rampgebied gestuurd. Het parlement zou al akkoord zijn met het sturen van het reddingsteam en Athene is klaar om hulpmiddelen te sturen, zoals dekens, tenten en medische benodigdheden. Waarschijnlijk stijgt maandag nog een militair transportvliegtuig op om dat te leveren.

  Turkije en Griekenland liggen vaak overhoop, bijvoorbeeld over de status van eilanden in de Egeïsche Zee of over migranten die de grens oversteken of via boten proberen Griekenland te bereiken. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen, zoals in 2020 en 1999.

 208. 13:50 6-2-2023

  Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp

  De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap om hulp nu het land is getroffen door de zware aardbevingen in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet een beroep op leden van de Verenigde Naties, het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties.

  Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties 'alle benodigde faciliteiten' aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Steeds meer landen en hulporganisaties zeggen hulp toe na het natuurgeweld van maandag, aan zowel Turkije als Syrië.

  In heel Syrië zijn zeker meer dan 850 doden en 2300 gewonden gevallen. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. "Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed," zei de WHO eerder op maandag.

 209. 13:43 6-2-2023

  Turkse vicepresident: dodental gestegen naar 1541

  Bij de nieuwszender Al Jazeera meldt de Turkse vicepresident Fuat Oktay dat het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen naar 1541. Het aantal gewonden is toegenomen tot 9733, zegt hij, en het aantal ingestorte gebouwen is toegenomen tot 3471. 

  ANP / EPA
 210. 13:43 6-2-2023

  Ongeloof en verdriet bij Turkse Amsterdammers: 'De eerste 48 uur zijn cruciaal, ze moeten zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan zien te halen'

  Bij de Turkse organisatie en ontmoetingsplaats HTIB aan het Eerste Weteringsplantsoen heeft een handjevol mensen zich verzameld. Sommigen hebben hun hand voor de mond geslagen, anderen schudden driftig met hun hoofd. Verslagen kijken ze naar het nieuws op een televisie die boven de bar hangt. “Ik ben hierheen gekomen om dit samen te delen,” zegt de 63-jarige Muzaffer Gulsen. De ramp doet hem denken aan de aardbeving in 1999, toen hij naar Turkije werd uitgezonden in het kader van de heropbouw. “Maar deze aardbeving is zodanig groot dat er veel meer hulp nodig is. Bovendien is het winter, de laatste twee weken was het weer op veel plekken slecht en was het koud.”

  Volgens voorzitter Mustafa Ayranci leeft het nieuws enorm onder de Turkse gemeenschap in Amsterdam. Velen proberen familie en kennissen in het getroffen gebied te bereiken. “Ik heb zelf geen familie, maar mijn leden wel,” zegt Ayranci. Hij krijgt het even te kwaad, excuseert zich. “Dat voelt ook als mijn familie,” zegt hij.

  Mensen druppelen binnen, omhelzen elkaar. Een van de aanwezigen loopt emotioneel weg: zijn 82-jarige moeder ligt hoogstwaarschijnlijk onder het puin, hij kan haar niet bereiken. “Kijk,” zegt Gulsen. Hij krijgt net wat appjes binnen van een kennis met foto’s van de ravage. Gulsen: “De eerste 48 uur zijn cruciaal, ze moeten zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan zien te halen. Er moeten dekens geregeld worden, water, eten.”

 211. 13:32 6-2-2023

  Turkse Amsterdammers geraakt door ramp: 'Het is vreselijk'

  Voor de Turkse supermarkt Ozyildiz in de Javastraat praat een eigenaar met twee bezoekers over de ramp. “Iedereen is geschokt,” zegt een 69-jarige man uit Kayseri, die liever anoniem wilt blijven. “Ik heb mijn familie gesproken vanochtend, in hun woonplaats valt de schade mee. Maar het is vreselijk, vooral door de heftige sneeuw die is gevallen.”

 212. 13:29 6-2-2023

  Guterres: VN-personeel ter plaatse in aardbevingsgebied

  VN-personeel is ter plaatse in Turkije en Syrië, meldt VN-secretaris-generaal António Guterres in een verklaring. Zij zullen hier hulp bieden en bekijken welke behoeften er zijn na de verwoestende aardbevingen van maandag. Bij de VN-vergadering van maandag is een minuut stilte gehouden.

  "We rekenen op de internationale gemeenschap om de duizenden families te helpen die door deze ramp zijn getroffen, van wie velen al dringend humanitaire hulp nodig hadden in gebieden waar toegang een uitdaging is," voegde Guterres eraan toe.

  Op Twitter schrijft Guterres dat hij 'diep bedroefd' is door het nieuws over 'de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië'.

 213. 13:09 6-2-2023

  Het Parool komt graag in contact met Turkse Amsterdammers

  Bent u een Amsterdammer en hebt u familie of kennissen in het aardbevingsgebied in Turkije of Syrië? Gaat u hulp verlenen aan slachtoffers? Wij komen graag in contact met u. Stuur een bericht naar onze tiplijn.

 214. 13:08 6-2-2023

  Aantal dodelijke slachtoffers stijgt naar ruim 2200

  Al Jazeera meldt dat het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen naar 2280. In Turkije zijn volgens de nieuwsorganisatie 1498 mensen omgekomen en in Syrië 783. 

  De Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD zegt dat er in het land 8544 gewonden zijn gevallen en dat 2834 gebouwen zijn ingestort. Ook zijn er 120 naschokken gemeten door AFAD.

 215. 11:48 6-2-2023

  Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

   Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie.

  Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.

  Door de zware aardbevingen zijn honderden doden en gewonden gevallen in het zuidoosten van Turkije en over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

  De aardbevingen hebben zeker tien provincies getroffen in Turkije en in Syrië stortten gebouwen in in onder meer Hama, Aleppo, Latakia en Tartous, meldt het Rode Kruis. Aangezien het momenteel erg koud is in de regio, er op veel plekken sneeuw ligt en er zware stormen zijn, is het lastig om hulpteams en goederen op locatie te krijgen.

  ANP
 216. 11:30 6-2-2023

  Turkije vraagt Navo om medische teams en veldhospitalen

  Turkije heeft zijn Navo-bondgenoten formeel gevraagd te helpen bij de nasleep van de krachtige aardbevingen. Medische teams en uitrusting voor noodgevallen, zoek- en reddingsteams en 'extreem weerbestendige, volledig uitgeruste veldhospitalen' worden vermeld op de hulpvraag die het militaire bondgenootschap op zijn website heeft geplaatst.

  Het coördinatiecentrum voor rampenbestrijding van de Navo is betrokken bij de reactie op de bevingen.

 217. 11:15 6-2-2023

  Duizenden reddingswerkers zoeken naar slachtoffers beving Turkije

  Zo'n 9000 reddingswerkers zijn in Turkije bezig met de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving die maandagochtend plaatsvond op de grens met Syrië. Dat melden Turkse media na een persconferentie van president Recep Tayyip Erdogan en vicepresident Fuat Oktay.

  De reddingsteams komen vanuit het hele land naar het aardbevingsgebied. Erdogan zegt dat er al 2470 mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

  Er worden niet alleen reddingswerkers naar de getroffen regio gestuurd. Ook dekens en voedsel gaan richting het aardbevingsgebied en er wordt psychologische hulp geboden.

  Turkije krijgt ook veel steun van buitenaf. Erdogan laat weten dat Turkije van 45 landen hulp aangeboden heeft gekregen. Zo stuurt de EU meer dan tien Urban Search and Rescue Teams, onder meer vanuit Nederland. Het Europese satellietsysteem Copernicus is ingeschakeld om het getroffen gebied zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen.

  Anadolu Agency via Getty Images
 218. 10:52 6-2-2023

  Beving in Turkije en Syrië: ‘Ongekende omvang, sinds er gemeten wordt hebben we nooit zoiets gezien’

  De aardbeving in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië is er een van ‘ongekende omvang’. Geoloog Rob Govers: ‘Ik wou dat ik woorden had om de zwaarte ervan te omschrijven.’ Lees hier verder.

 219. 10:44 6-2-2023

  Tweede beving live op televisie te zien

  Een verslaggever van de Turkse tv was live op het moment dat de tweede zware aardbeving het land trof. Op de beelden is te zien hoe reddingswerkers door de nieuwe schok verrast werden en gebouwen instortten. 

 220. 10:42 6-2-2023

  Aardbevingen Turkije en Syrië waargenomen tot in Groenland

  De aardbevingen die Zuid-Turkije en Syrië hebben getroffen, zijn tot in Groenland waargenomen. "De grote aardbevingen in Turkije zijn duidelijk vastgelegd op de seismografen in Denemarken en Groenland," zei seismoloog Tine Larsen van het Deense geologische instituut.

  AFP - De aardbevingen die Zuid-Turkije en Syrië hebben getroffen, zijn tot in Groenland waargenomen.
 221. 10:38 6-2-2023

  Dodental verder opgelopen

  In Turkije is het dodental na de zware aardbeving van maandagochtend opgelopen tot 1014, aldus de rampendienst. Het aantal geregistreerde gewonden ligt op ongeveer 5400.

  In het land vinden volop zoek- en reddingsacties plaats. Er zijn al enkele duizenden mensen onder het puin vandaan gehaald.

  In Syrië zijn voornamelijk in het noordoosten bijna zeshonderd mensen om het leven gekomen door de aardbeving. Volgens staatspersbureau Sana was de meeste schade in Aleppo, Idlib en Latakia. Daar vielen ook de meeste slachtoffers.

  De autoriteiten in Damascus spreken van circa 370 doden en duizend gewonden in de gebieden die de regering controleert.

  Hulpverleners in het rebellerende noordwesten, waar Idlib ligt, spreken in die provincie van circa 220 doden en 420 gewonden. Het land is sinds het begin van de burgeroorlog verscheurd en in de provincie Idlib hebben voornamelijk radicaal soennitische strijdgroepen nog een bolwerk tegen de troepen van dictator Bashar al-Assad. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade en slachtoffers er zijn in gebieden in het noorden van Syrië die door Koerden worden bestuurd.

 222. 10:23 6-2-2023

  Hulporganisaties actief in getroffen gebieden Turkije en Syrië

  Verschillende hulporganisaties hebben hulpverleningsacties opgestart in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandagochtend. Het Syrische Rode Kruis is ter plekke om hulp te verlenen aan slachtoffers en ook Save the Children heeft hulpteams in beide landen.

  Op Twitter laat het Syrische Rode Kruis weten dat het haar best doet levende mensen onder de puinhopen van verwoeste gebouwen vandaan te halen. De organisatie is met vrijwilligers aanwezig in onder meer Hama, Aleppo en Latakia. Het Internationale Rode Kruis heeft geld uitgetrokken voor medische hulp en noodhulp aan de slachtoffers. Ook Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de getroffen Syrische regio en heeft noodkits gedoneerd. De organisatie ziet een toestroom van het aantal gewonden in de ziekenhuizen in Idlib. 'We werken met man en macht om zoveel mogelijk mensen te helpen,' laat Artsen zonder Grenzen weten op Twitter.

  Dokters van de Wereld heeft in Noord-Syrië negen klinieken en ziet ook daar 'de hele ochtend al slachtoffers binnenstromen'. Ook stuurt de organisatie noodhulpteams naar de getroffen regio en worden overlevingspakketten met onder meer dekens, water, voedsel en medicijnen uitgedeeld. Dokters van de Wereld laat weten een inzamelingsactie te zijn gestart voor de slachtoffers van de aardbevingen.

  Save the Children inventariseert momenteel welke hulpgoederen nodig zijn. "De komende uren en dagen zijn cruciaal voor het redden van de personen die zich onder het puin bevinden. Tegelijkertijd zal er ook aandacht moeten komen voor psychosociale- en traumazorg voor de nabestaanden en de volwassenen en kinderen die door de ramp zijn geraakt," laat een woordvoerder van de organisatie weten.

  Volgens Stichting Vluchteling is het getroffen gebied in Syrië voor hulporganisaties moeilijk toegankelijk vanwege 'geweld door gewapende groeperingen'.

  AFP
 223. 10:14 6-2-2023

  Nederlands reddingsteam met 65 personen en 8 honden naar Turkije

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar vliegt met 65 personen en acht reddingshonden naar Turkije. Naar verwachting vertrekt maandag aan het einde van de middag een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven. Maandag om 18.30 uur vertrekt een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven en om 19.00 uur volgen het team en de honden.

  Het vrachtvliegtuig vervoert materieel, zoals zogenoemd redgereedschap, met een gewicht van 15 ton.

  ANP
 224. 09:44 6-2-2023

  Nieuwe krachtige aardbeving gemeld in Turkije

  In Turkije wordt een nieuwe zware aardbeving gemeld. Die heeft een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, weet het wetenschappelijke centrum EMSC. Het epicentrum daarvan ligt volgens de eerste berichten in Centraal-Turkije, bij Elbistan. Dat is iets minder dan 200 kilometer ten noorden van Gaziantep, waar de eerste grote schok vanmorgen vandaan kwam.

  Deze beving is zwaarder dan de vele naschokken die in de regio te voelen zijn. Uit onder meer Damascus (Syrië) en Erbil (Irak) komen berichten over kleinere naschokken. 

 225. 09:31 6-2-2023

  Turkse Nederlanders zamelen geld in na aardbeving

  Turkse Nederlanders gaan geld inzamelen voor de getroffenen van de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije. Volgens Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB), zijn er veel zorgen onder Turkse Nederlanders en gaat de organisatie zo snel mogelijk geld inzamelen.

  "We kijken nu met andere organisaties wat we op korte termijn kunnen doen. We willen geld inzamelen zodat er daar spullen kunnen worden gekocht die nodig zijn." De aardbeving, die aan honderden mensen het leven heeft gekost, leeft volgens de voorzitter 'gigantisch' onder de Nederlandse Turken. "Ik sprak net iemand die oorspronkelijk uit Pazarcik komt wiens familieleden onder het puin liggen. Een ander vertelde dat zijn twee broers zoek zijn in Iskenderun."

  De aardbeving heeft volgens Ayranci een 'gigantisch groot gebied' getroffen, met veel grote steden waar veel mensen wonen.

 226. 09:16 6-2-2023

  Erdogan meldt 912 doden en bijna 5400 gewonden in Turkije na aardbeving

  Zeker 912 mensen zijn in Turkije door de aardbeving van maandagochtend om het leven gekomen, meldt president Recep Tayyip Erdogan. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5400. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939.

  Ook het aantal doden in Syrië is naar boven bijgesteld. De autoriteiten daar gaan nu uit van 371 omgekomen mensen en 1000 gewonden. 

  AFP - Erdogan.
 227. 08:50 6-2-2023

  Europese landen beloven hulp aan aardbevingsgebied

  Verscheidene Europese landen en de Europese Unie zeggen hulp toe voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië.

  De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schrijft op Twitter dat de eerste Europese hulp al onderweg is dat en dat de Europese landen 'klaar staan om te blijven helpen op elke manier die we kunnen'. Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel brengt zijn condoleances over en zegt dat 'de EU volledig solidair is'.

  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat Duitsland 'natuurlijk' hulp stuurt en zegt 'te rouwen met de nabestaanden'. Ook Frankrijk staat klaar om noodhulp te bieden, zegt president Emmanuel Macron, die spreekt van 'verschrikkelijke beelden' uit Turkije en Syrië.

  De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt 'diep bedroefd' te zijn over de situatie en 'onmiddellijk' hulp te bieden aan de getroffen gebieden. Griekenland en buurland Turkije staan op gespannen voet met elkaar.

  Verder gaat een team van Roemeense reddingswerkers naar het getroffen gebied. De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren.

 228. 08:44 6-2-2023

  Turkish Airlines komt met extra vluchten voor reddingsteams

  Turkish Airlines bereidt extra vluchten voor om zoek- en reddingsteams naar de door de zware aardbeving getroffen regio in Turkije te sturen. Met de extra vluchten stelt de luchtvaartmaatschappij ook mensen in staat om dierbaren in het zuidoosten van het land te bezoeken, laat Turkish Airlines weten in een verklaring.

  Mensen die een vlucht geboekt hebben naar de door de aardbeving getroffen gebieden kunnen deze kosteloos wijzigen of annuleren.

  Getty Images
 229. 08:37 6-2-2023

  Luchthaven van Gaziantep open voor noodhulp

  De luchthaven van Gaziantep is bereikbaar en wordt vandaag volledig gebruikt voor noodhulp aan het getroffen gebied. Het burgerluchtverkeer is stilgelegd.

  Het ministerie van Defensie kondigt een luchtbrug aan met het aardbevingsgebied, zodat binnen- en buitenlandse hulp snel in de regio terecht kan. "We mobiliseren onze vliegtuigen om medische teams, zoekteams en hun voertuigen naar het gebied te brengen," aldus defensieminister Hulusi Akar. 

 230. 08:15 6-2-2023

  Historische kasteel van Gaziantep volledig verwoest

  Het historische kasteel van Gaziantep is volledig verwoest. Het kasteel dat uit de tweede eeuw stamt en tussen 527 en 565 uitgebreid en gerenoveerd werd door de Romeinen, was een grote toeristische trekpleister.

 231. 08:03 6-2-2023

  In Turks Malatya is onder meer groot hotel volledig verwoest

  Een groot hotel in de Turkse stad Malatya is door de zware aardbeving van maandag volledig verwoest, berichten lokale media. Het Avsar Hotel stond op een van de drukste plekken in de stad. Veel panden in het centrum zijn ingestort. 

  Media melden ook een ingestort hotel 90 kilometer zuidelijker in Adiyaman. Er worden beelden van het hotel getoond en een foto van een meisjes-schoolvolleybalteam dat er verbleef en waar niets meer van is vernomen.

  De beelden van verwoesting komen uit talrijke plaatsen in een straal van zeker 200 kilometer rond het epicentrum bij Gaziantep. Maar zelfs in Diyarbakir, 280 kilometer van het epicentrum verwijderd, is een gebouw van acht verdiepingen volledig ingestort.

  REUTERS - Malatya.
 232. 08:00 6-2-2023

  Turkse haven dicht na schade door aardbeving

  De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving in het zuidoosten van het land. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.

  Turkije werd in de vroege maandagochtend opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Gaziantep. Iskenderum ligt ten zuidwesten van die stad aan de Middellandse Zee.

 233. 07:55 6-2-2023

  Circa 150 doden door aardbeving in gebied rebellen Syrië

  In het gebied dat door Syrische rebellen wordt beheerst in het noordwesten van Syrië zijn volgens hulpverleners circa 150 doden gevallen door de aardbeving. Het epicentrum van de zware aardbeving lag in Turkije, circa 150 kilometer ten noorden van Idlib. De Syrische plaats geldt als het hoofdkwartier van de voornamelijk jihadistische rebellen.

  De stad en provincie Idlib vormen vrijwel het laatste bolwerk van overwegend radicale soennitische strijdgroepen, die sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten.

  AFP - Zardana in Syrië.
 234. 07:50 6-2-2023

  Turkije vraagt om hulp

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei op Twitter dat hij diverse zoek- en reddingsteams naar de getroffen gebieden heeft gestuurd. 'We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade door deze ramp heen komen,' schreef hij. Ook heeft het land internationale hulpverleners om bijstand gevraagd.

  Onder meer de Verenigde Staten, Israël en Oekraïne hebben al hulp aangeboden.

 235. 07:50 6-2-2023

  Europese landen beloven hulp aan aardbevingsgebied

  Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe aan in de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt 'onmiddellijk' hulp te bieden aan de getroffen gebieden.

  REUTERS - Adana in Turkije
 236. 07:40 6-2-2023

  Noodhulp gauw nodig

  In Syrië vraagt de burgerdefensie-organisatie Witte Helmen om internationale actie na de ‘catastrofale’ aardbeving. De organisatie heeft de noodtoestand uitgeroepen. ‘We drukken de internationale gemeenschap op het hart om noodmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de situatie nog verder verslechtert.’

  Ze hopen ook dat internationale leiders president Assad en zijn Russische bondgenoten kan overtuigen dit gebied niet te bombarderen. In Noord-Syrië is nog altijd een oorlog gaande.

  De weersomstandigheden maken noodhulp hard nodig. Het is erg koud in de regio, met komende week nachten van rond de -5 graden Celsius. Ook ligt er in delen van het gebied sneeuw. Veel mensen die dakloos zijn geworden, zullen snel nieuw onderdak nodig hebben.

  REUTERS - Azaz in Syrië.
 237. 07:40 6-2-2023

  Aardbeving in Turkse regio Gaziantep zwaarste sinds 1999

  De aardbeving met een kracht van 7.4 in de regio Gaziantep in het zuidoosten van Turkije was er de zwaarste sinds 1999. Dat zei professor Haluk Ozener van het Kandilli Observatorium en Aardbevingsonderzoek Instituut in Istanbul tegen CNN Türk. Er zijn al bijna tachtig naschokken geregistreerd en de zwaarste had een kracht van 6.6. Volgens het instituut kunnen de naschokken tot wel een jaar aanhouden.

 238. 07:00 6-2-2023

  Epicentrum 26 kilometer ten noordwesten van Gaziantep

  In het zuiden van Turkije is vannacht een zware aardbeving geweest, die veel schade heeft aangericht, zowel aan de Turkse als Syrische kant van de grens. Daarbij zijn veel slachtoffers gevallen. De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

  Het epicentrum lag zo’n 26 kilometer ten noordwesten van Gaziantep, een stad met ruim 2 miljoen inwoners in het zuiden van Turkije. De beving vond rond 04.17 uur lokale tijd (02.17 uur in Nederland) plaats op een diepte van 18 kilometer. Een sterke naschok van 6,7 volgde ongeveer 10 minuten later.

 239. 07:00 6-2-2023

  Tektonische platen

  Aardbevingen komen relatief vaak voor in Turkije, omdat verschillende aardplaten aan elkaar grenzen onder het land. Als die langs elkaar schuiven, ontstaat een aardbeving. In de zomer van 1999 vielen er 17.000 doden bij een beving in Izmit en nog eens bijna 900 bij een aardbeving in Düzce drie maanden later. Bij twee verschillende aardbevingen in 2020 kwamen meer dan 150 mensen om.

  De beving van vanochtend is een van de zwaardere van de afgelopen jaren. De schok was te voelen tot op Cyprus en in delen van de Palestijnse gebieden. De autoriteiten aan de overkant van de Middellandse Zee, bij Italië, waren maandagochtend vroeg bang voor een mogelijke tsunami. Er werd een alarm uitgestuurd, dat rond 07.00 uur werd afgezwakt. Voor zover bekend is er geen vloedgolf ontstaan.

  AP - Adana.
 240. 07:00 6-2-2023

  Dodental Turkije loopt verder op

  De Turkse vicepresident Fuad Oktay meldt dat het aantal dodelijke slachtoffers in dat land momenteel staat op 284. In Turkije raakten zeker 2323 mensen gewond. Duizenden gebouwen zijn ingestort. Gevreesd wordt voor een nog groter aantal slachtoffers.

  Hij heeft cijfers uit verschillende provincies. Zo zijn in Kahramanmaras, vlakbij Gaziantep, zeker 70 mensen omgekomen. 

 241. 07:00 6-2-2023

  Luchthaven van Hatay gesloten

  Turkije heeft de luchthaven van Hatay gesloten, omdat de startbaan grote schade heeft opgelopen. Op een foto van CNN Turk is te zien hoe een deel van de baan omhoog is gekomen door de beving.

  Ook op de luchthaven van Gaziantep gaat vandaag geen burgerluchtvaart. Mogelijk houdt Turkije de landingsbaan vrij voor noodhulp. 

 242. 07:00 6-2-2023

  Nederland stuurt hulpteam naar Turkije

  Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije. Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). 

  Premier Mark Rutte heeft met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gebeld om zijn condoleances over te brengen. Rutte spreekt van 'verschrikkelijke berichten'. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten 'geschokt' te zijn door het natuurgeweld dat ook schade heeft veroorzaakt in Syrië.

  Het Usar-team wordt vaker ingezet bij rampen over de hele wereld. Zo waren de hulpverleners ook actief in Beiroet, nadat een explosie in de haven enorme schade aanrichtte. 


  ANP
 243. 07:00 6-2-2023

  Nederlanders in het gebied kunnen zich melden bij ministerie van BZ

  Nederlanders in het gebied die hulp nodig hebben kunnen contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Het is de vraag of hier veel Nederlanders zijn. Voor een groot gedeelte van het gebied geldt al tijden een rood negatief reisadvies. Dat geldt voor heel Syrië en de grensstreek in Turkije.

  Nederland sloot vorige week het consulaat in Istanboel uit veiligheidsoverwegingen, nadat westerse landen doelwit werden vanwege boosheid over koran-verbrandingen. De ambassade in Ankara is wel gewoon open. 

 244. 07:00 6-2-2023

  Meer dan 175 doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving

  Een aardbeving met het epicentrum in het zuiden van Turkije heeft maandagochtend aan zeker 100 mensen in Syrië het leven gekost. Eerder meldden de Turkse autoriteiten al dat in dat land 76 doden te betreuren vielen.

  In het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië zijn tientallen gebouwen verwoest. Vrijwilligersbrigade Syrian Civil Defence, ook bekend als de Witte Helmen, meldt dat er nog tientallen Syriërs onder het puin liggen.

  De aardbeving met een kracht van 7.8 op een diepte van 17,9 kilometer, vond plaats om 04.17 uur lokale tijd. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Vijftien minuten later volgde een naschok met een kracht van 6.7.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden