PlusAchtergrond

Telefoongegevens Trump tijdens bestorming Capitool spoorloos: houdt hij iets achter?

Trump stond erom bekend graag te bellen met vrienden en kennissen buiten het Witte Huis.  Beeld The Washington Post via Getty Im
Trump stond erom bekend graag te bellen met vrienden en kennissen buiten het Witte Huis.Beeld The Washington Post via Getty Im

De gespreksverslagen van cruciale telefoontjes van oud-president Trump zijn zoek. Houdt hij iets achter in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool, of gebruikte hij misschien heimelijk wegwerpmobieltjes?

Karlijn van Houwelingen

Het waren zeven spannende uren, op 6 januari 2021, toen extremisten en aanhangers van Donald Trump het gebouw waar het Amerikaanse Congres zetelt aanvielen. Maar de commissie die onderzoek doet naar die dag kan in de presidentiële archieven niets terugvinden over telefoontjes van de man waar het allemaal om draaide. Er zijn verwijzingen naar telefoongesprekken die Trump voerde in de ochtend en de avond, maar tussen 11.17 en 18.54 uur staat er niets in het officiële telefoonlogboek van het Witte Huis, onthulden de The Washington Post en CBS News deze week.

Het gaat precies om de uren waarin de bestorming plaatsvond en Trump geen actie ondernam. De commissie in het Huis van Afgevaardigden die bestudeert hoe de aanval op het democratisch proces tot stand kwam, heeft talloze vragen. Heeft Trump met andermans telefoon gebeld zonder dat zijn team daarvan – zoals het hoort – een logboek bijhield? Of heeft hij zich bewust proberen te onttrekken aan toezicht van het Congres door papieren achter te houden of zelfs heimelijk een wegwerptelefoon te gebruiken?

Telefoonverslaafd

Trump stond erom bekend graag te bellen met vrienden en kennissen buiten het Witte Huis. Hij werd door bekenden zelfs ‘telefoonverslaafd’ genoemd. Wel vaker gebruikte hij telefoons van zijn stafmedewerkers, beveiligers of een eigen mobieltje, bleek eerder. Het is bekend dat de president tijdens de bestorming van het Capitool communiceerde met de buitenwereld. Enkele Congresleden lieten weten dat ze contact met hem hadden terwijl ze zich verschuilden voor de indringers.

Een woordvoerder zegt dat Trump zelf niets te maken had met de archivering van zijn communicatie en dat hij ervan uitging dat alles netjes geregistreerd werd. Het is overigens bekend dat Trump vaker documenten verscheurde die volgens de Amerikaanse wet bewaard moeten blijven in presidentiële archieven.

Trump zegt in reactie op het nieuws over de ontbrekende ­telefoonlogboeken dat hij nog nooit heeft gehoord van zogeheten burner phones, een Amerikaanse benaming voor goedkope prepaidtelefoons die kort worden gebruikt om niet traceerbaar te zijn, bijvoorbeeld door criminelen.

Fraude

Justitie en het Congres leggen de voormalig president het vuur aan de schenen. Trump houdt nog altijd zonder enig bewijs vol dat hij de verkiezingen van november 2020 niet verloren heeft. Een rechter oordeelde deze week in een gerelateerde zaak dat Trump waarschijnlijk een misdrijf heeft gepleegd toen hij probeerde met valse aantijgingen van fraude de verkiezingswinst van opponent Joe Biden te blokkeren.

Trump doet al langer veel moeite om toe te dekken wat hij op de januaridag dat zijn retoriek tot geweld leidde precies deed. Hij vocht de overdracht van een deel van zijn archieven aan tot aan het hooggerechtshof, maar kon niet voorkomen dat onder meer verslagen, telefoonlogboeken, e-mails, bezoekerslijsten en handgeschreven briefjes naar de onderzoekscommissie gingen.

Een van de belangrijkste vragen in het onderzoek gaat over de rol van Trump zelf. Was hij op enige manier betrokken bij het organiseren of coördineren van het protest en de bestorming die erop volgde? Gespreksverslagen kunnen helpen om antwoord te geven op die vraag. Mogelijk kan de commissie via telefoongegevens van mensen om hem heen toch achterhalen met wie Trump in die uren sprak. Een complicerende factor is de weerstand onder Trump en zijn bondgenoten: velen weigeren om mee te werken aan het parlementaire onderzoek.

De commissie hoopt vóór de Congresverkiezingen van november met een rapport te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden