Nieuws

Tel Aviv is de duurste stad ter wereld, Amsterdam daalt op ranglijst

Tel Aviv is de duurste stad ter wereld om in te wonen. De Israëlische kuststad verdringt dit jaar Parijs van de koppositie op de ranglijst die wordt samengesteld door onderzoekers van het Britse blad The Economist.

Hans Nijenhuis en Het Parool
Restaurant in shuk hapishpeshim, Tel Aviv. Beeld Corbis via Getty Images
Restaurant in shuk hapishpeshim, Tel Aviv.Beeld Corbis via Getty Images

De oorzaak moet niet worden gezocht in meer luxe in de stad die bekend staat om de stranden, de horeca en het uitgaansleven. Volgens de onderzoekers is de gestegen koers van de Israëlische sjekel de boosdoener. Zoals de koers van de Zwitserse frank dat land duurder maakt dan andere Alpenlanden, maakt de opmars van de sjekel Israël duurder. In Tel Aviv zijn verder de kosten voor boodschappen en transport gestegen.

Amsterdam is een van de grootste dalers op de lijst en staat op de veertigste plaats, dat is acht plaatsen lager dan vorig jaar. Dit is vooral te verklaren door de prijzen die in andere steden sneller stegen, aangezien de stad met een indexscore van 78 hoger scoorde dan vorig jaar: toen was de score 77. Amsterdam is wel een van de duurste steden op het gebied van benzineprijzen. Een liter benzine kost omgerekend 1,93 euro; alleen Hongkong is duurder met een literprijs van omgerekend 2,20 euro.

Levensonderhoud

Het is voor het eerst dat Tel Aviv bovenaan de ranglijst staat. Vorig jaar stond de stad op plek 4. Parijs staat nu samen met Singapore op een gedeelde tweede plaats. Daarna komen Zürich, Hongkong, New York, Genève, Kopenhagen, Los Angeles en Osaka.

De onderzoekers van The Economist stellen dat in veel steden de kosten voor levensonderhoud zijn toegenomen door de hogere brandstofprijzen en verstoringen bij de levering van producten als gevolg van de coronacrisis. Er werd bij de studie gekeken naar 173 wereldsteden en de prijzen van meer dan 200 producten en diensten. De enige Nederlandse stad op de lijst is Amsterdam. Van Zwitserland en Spanje zijn twee steden opgenomen, van de Verenigde Staten twaalf.

Teheran de grootste stijger

Grootste ‘stijger’ in de lijst is Teheran: van 79 naar 29. Amerikaanse sancties hebben daar geleid tot een tekort aan alles. Grootste daler is Rome: die ging van 32 naar 48. Met name kleding is daar minder duur geworden doordat de inwoners van de Italiaanse hoofdstad thuiswerkten en, volgens de onderzoekers, minder geld over hadden voor nieuwe outfits.

Tot de goedkoopste steden horen Damascus (173) en Tripoli (172). Maar, zo schrijven de onderzoekers bij wijze van (eufemistische) waarschuwing: “Beide kampen met enkele politieke en economische uitdagingen.”

De lijst met dure steden wordt ook gebruikt door bedrijven en overheden die medewerkers in het buitenland stationeren, om te zien of die een toeslag moeten krijgen voor de kosten van levensonderhoud.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden