Tegenstanders en critici Trump keuren ‘overwinningsclaim’ af

Met verbijstering is er gereageerd op de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de verkiezingen al gewonnen heeft en dat er is gesjoemeld met de verkiezingsuitslag. De kritiek komt niet alleen uit het Democratische kamp.

Tom Kieft
Het campagneteam van Joe Biden spreekt van een ongekende, schandalige poging de Amerikaanse burgers hun democratische rechten te ontnemen. Beeld AP
Het campagneteam van Joe Biden spreekt van een ongekende, schandalige poging de Amerikaanse burgers hun democratische rechten te ontnemen.Beeld AP

Terwijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog altijd onbeslist zijn, beweerde president Trump rond half 3 vannacht (lokale tijd) de verkiezingen al te hebben gewonnen. “Eerlijk gezegd hebben we deze verkiezingen gewonnen.” Zonder verder met bewijs te komen, zei hij dat er verkiezingsfraude had plaatsgevonden. “Het is een schande voor ons land,” zei hij. Hij voegde daaraan toe van plan te zijn de uitslag voor het Hooggerechtshof aan te vechten.

Het was wat Democraten al hadden aangekondigd. Zij vreesden dat de president bij een spannende verkiezingsstrijd de legitimiteit in twijfel zou gaan trekken van stemmen die per post zijn uitgebracht, omdat die vorm van kiezen vooral bij Democratische kiezers in trek is. Zij zijn meer geneigd de richtlijnen tegen de verspreiding van het coronavirus op te volgen.

‘Ongekend’

Verwacht of niet, de verbijstering is groot. Het campagneteam van Joe Biden spreekt van een ongekende, schandalige poging de Amerikaanse burgers hun democratische rechten te ontnemen. ‘Ongekend omdat nooit eerder in onze geschiedenis een president heeft geprobeerd Amerikanen hun stem af te pakken in een nationale verkiezing,’ schrijft de manager van het campagneteam van de Democratische uitdager. ‘En onjuist omdat het niet gaat gebeuren. Het tellen zal niet stoppen. Het gaat door totdat elke geldige stem is geteld. Want dat is wat onze wet voorschrijft.’

Wie zich de nieuwe president van de Verenigde Staten mag noemen, hangt af van de uitslagen in een vijftal swingstaten, met als belangrijkste Pennsylvania, Wisconsin en Michigan. Bij elkaar hebben die staten pakweg 40 kiesmannen te verdelen, maar een deel van de stemmen is er nog niet geteld.

De Democratische gouverneur van Pennsylvania, Tom Wolf, verzekerde op Twitter dat alle stemmen in de staat geteld zullen worden. ‘Laten we duidelijk zijn: dit is een partijdige aanval op de verkiezingen in Pennsylvania, onze stemmen en de democratie.’ Volgens Wolf moeten nog zo’n 1 miljoen stemmen geteld worden. ‘Pennsylvania zal eerlijke verkiezingen hebben en we zullen elke stem tellen.’

Chris Christie

Niet alleen vanuit het andere team klinkt kritiek op Trumps boude bewering. Ook binnen de eigen gelederen is er ongenoegen over de claim, die door Facebook overigens als ‘ongefundeerd’ is aangemerkt.

In een toespraak op ABC News noemde de voormalige gouverneur van New Jersey en Trumpadviseur Chris Christie de toespraak van de president de verkeerde zet. “Het is een slechte beslissing, strategisch en politiek,” aldus Christie.

Rick Santorum, voormalig Republikeinse senator uit Pennsylvania, zei dat hij ‘zeer bedroefd’ was over de opmerkingen van Trump. “Het woord fraude gebruiken, ik denk dat het verkeerd is,” zei hij op CNN. Ben Shapiro, een conservatieve commentator en Trumpcriticus noemde de opmerkingen op Twitter ‘zeer onverantwoordelijk’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden