Tegenslag voor zelfverklaard interim-president Venezuela

De steun van meer dan 61 landen ten spijt begint de invloed die zelfverklaard interim-president Juan Guaidó nog op Venezuela heeft scheurtjes te vertonen.

David Van Unen
Juan Guaidó. Beeld REUTERS
Juan Guaidó.Beeld REUTERS

In de hoofdstad Caracas ondertekende een aantal kleine oppositiepartijen maandag een document dat door de regering van president Nicolás Maduro triomfantelijk als ‘vredesakkoord’ werd aangekondigd. “Iedereen is welkom om ook te komen tekenen,” zei Maduro later op de avond.

In het document is onder meer vastgelegd dat een groep van 55 socialistische leden van het Congres hun plaats in het huis waarvan Guaidó de rechtmatige voorzitter is weer innemen. Het Congres is het enige overheidsorgaan dat wettelijk gezien niet in handen is van de regering-Maduro.

Toen Guaidó zichzelf in januari uitriep tot interim-president, hadden de partijleden van Maduro een eigen parlement uitgeroepen. Door nu toch weer te mengen in het door de oppositie geleide Congres vergroot de regering van Maduro de mogelijkheden voor het uitroepen van verkiezingen waarin een nieuw parlement kan worden gekozen.

Ambitie

De partijen die gisteren de overstap naar Maduro maakten, vormen gezamenlijk nog geen tien procent van de Venezolaanse oppositie. Het feit dát ze zich van Guaidó afscheiden is desalniettemin pijnlijk.

Timoteo Zambrano, een van de ondertekenaars van het pact met Maduro, zei dat hij hoopt dat verloren tijd nu ingehaald kan worden. “Tijd die we zijn kwijtgeraakt aan de ambitie van sommigen van ons.”

De oppositieleider gaf later op de avond een persconferentie. Dat Maduro kleinere partijen aan zich bindt, is volgens hem om af te leiden van de niet aflatende crisis in Venezuela.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden