Talrijke doden bij Iraanse raketoefening op zee

Bij een Iraanse raketoefening in de Golf van Oman zijn talrijke doden gevallen. De Iraanse marine meldt inmiddels negentien dodelijke slachtoffers. Ook zijn er vijftien gewonden. Aanvankelijk was sprake van een dode en meerdere gewonden.

Het Parool
De Konarak. Beeld AFP
De Konarak.Beeld AFP

Het zou gaan om een verkeerd afgelopen raketlancering zondag voor de kust ter hoogte van de Iraanse haven Jask. De raket werd afgevuurd vanaf het schip Jamaran waarbij per ongeluk het schip Konarak werd getroffen in plaats van het beoogde doelwit. Volgens berichten op sociale media zonk de Konarak.

Het elitekorps van het streng islamitische regime, de Iraanse Revolutionaire Garde, wilde een nieuw type raket testen. Het projectiel was gericht op een drijvend doelwit. Maar het zou per ongeluk de Konarak hebben geraakt omdat die nog in de buurt was. De Konarak had het doelwit naar zijn positie getrokken.

In januari schoot de Iraanse Revolutionaire Garde nog een Oekraïens passagierstoestel neer bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Kort daarvoor hadden de Amerikanen een belangrijke commandant van de garde gedood. Ook zijn er internationale spanningen over vermeende Iraanse belemmeringen van de scheepvaart in de regio, die zeer belangrijk is voor olietransporten.

Scheepvaart

Ook zijn er internationale spanningen over vermeende Iraanse belemmeringen van de scheepvaart in de regio, die zeer belangrijk is voor olietransporten. Vorige maand meldde de Amerikaanse marine dat vaartuigen van de Iraanse Revolutionaire Garde zes VS-marineschepen hebben lastiggevallen.

De Iraanse boten kwamen op enig moment dichter bij de Amerikaanse schepen dan tien meter. De Amerikanen waarschuwden de Iraniërs via de scheepsradio en middels gebruik van scheepshoorns. Het risico op een aanvaring was groot en in strijd met internationale voorschriften, verklaarden de Amerikanen.

Olietankers geënterd

Iran enterde vorig jaar een aantal buitenlandse olietankers in de Perzische Golf. Die acties volgden nadat de Britse marine een Iraanse tanker bij Gibraltar aan de ketting legde, wegens overtreding van de Europese sancties tegen Iran. Het land op zijn beurt betichtte de internationale schepen van ‘olie smokkelen naar Arabische staten’.

Op 19 juli werd de Britse tanker Stena Impero door Iran geënterd en meegenomen naar de havenstad Bandar Abbas. Daar lag het schip ruim twee maanden, terwijl 23 bemanningsleden in gijzeling werden gehouden. Iran ontkende dat de actie van doen had met de bij Gibraltar aangehouden tanker Grace 1.

De Britse regering veroordeelde de Iraanse inbeslagname scherp. ‘De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang,’ verklaarde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Pas op 27 september liet Iran de Stena Impero gaan. Een tweede tanker die werd geënterd, mocht al eerder doorvaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden