Plus

Taliban: Er komt geen wraak, wel amnestie

Er komt geen bijltjesdag in Kabul. Op hun eerste persconferentie maakten de Taliban gisteren bekend dat ze tot een ‘amnestie’ hebben ­besloten voor heel het land. Ambtenaren en anderen die voor de ver­dreven regering werkten hoeven niet te vrezen, zo werd aangekondigd. ­Afghaanse vrouwen zouden evenmin reden tot ongerustheid hebben.

Namens de Taliban beloofde Zabihullah Mujahid tijdens een drukbezochte persconferentie een vreedzame periode voor Afghanistan. Beeld EPA
Namens de Taliban beloofde Zabihullah Mujahid tijdens een drukbezochte persconferentie een vreedzame periode voor Afghanistan.Beeld EPA

Dat en meer goeds beloofde Zabihullah Mujahid op zijn eerste persconferentie ten overstaan van de wereldpers. Jarenlang was Mujahid een schimmige figuur die verklaringen aflegde namens de opstandelingen. De Taliban hebben het beste voor met het land, maakte hij duidelijk. Alle buitgemaakte wapens zouden worden geregistreerd en de smokkel van drugs langs de grenzen zou aan banden worden gelegd. Er werd geen wraak gezocht en ‘iedereen is vergeven’. En over vrouwen: “Het islamitische emiraat Afghanistan is klaar om Afghaanse vrouwen een werk- en studieomgeving te bieden. De aanwezigheid van vrouwen in verschillende overheidsstructuren is toegestaan volgens de islamitische wet en in overeenstemming met onze culturele waarden,” aldus Mujahid.

Schrikbewind

Veel Afghanen reageerden in de trant van: eerst zien, dan geloven. De laatste keer dat de Taliban de baas waren (1996-2001) waren zij namelijk allerminst vergevingsgezind. Velen ontvluchtten het aartsconservatieve en meedogenloze regime, waarin met name vrouwen alle rechten werden ontnomen. Onder de Taliban waren er openbare stenigingen van vrouwen die overspel zouden hebben gepleegd en amputaties bij veroordeelde dievegges. Het schrikbewind eindigde toen de Taliban werden verdreven door de door de VS geleide invasie na de aanslagen van 11 september 2001.

De hoofdstad Kabul bleef gisteren relatief rustig, terwijl de Taliban in de straten patrouilleerden en veel in­woners thuisbleven. Op straat was te zien hoe de Taliban ‘provocerende’ reclames met afbeeldingen van vrouwen overschilderden en op tv zijn veel presentatrices vervangen. In plaats van soaps worden er nu religieuze programma’s uitgezonden, melden westerse achterblijvers. Een BBC-verslaggever merkte dat de muziek in eethuizen was uitgezet en dat ook automobilisten geen muziekzenders op hadden staan. Intussen onderhandelen de Taliban nog steeds met politieke leiders van de gevallen regering over een formele machtsoverdracht. Volgens de zegsman zullen ‘vreedzame’ betrekkingen met andere landen worden voortgezet.

Represailles

De vrees in Afghanistan is dat de ­Taliban de komende tijd meerdere gezichten zullen tonen. In Kabul – waar de internationale gemeenschap scherp naar kijkt – zou men zich ­gematigder opstellen dan elders; van het platteland komen wel degelijk verhalen van represailles. In Kabul gaat ook het verhaal dat Talibanstrijders lijsten hebben van mensen die met de regering hebben samen­gewerkt en naar hen op zoek zijn. Inmiddels is de internationale luchthaven van Kabul, voor velen de enige uitweg, weer open voor militaire ­evacuatievluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden