PlusInterview

Taiwanese vertegenwoordiger in Den Haag hoopt op bezoek Nederland: ‘Niet toegeven aan China’

Hsing Hsing Chen, directeur van de Officiële Vertegenwoordiging van Taipei (Taiwan) in Nederland. Beeld Guus Schoonewille
Hsing Hsing Chen, directeur van de Officiële Vertegenwoordiging van Taipei (Taiwan) in Nederland.Beeld Guus Schoonewille

Ook Taiwan voelt de dreiging en druk van een steeds opdringeriger buurland. Taiwanezen volgen met argusogen de ontwikkelingen in Oekraïne, zegt Hsing Hsing Chen, de vertegenwoordiger van het eiland in Den Haag.

Bob van Huët

Een delegatie Amerikaanse Congresleden reisde vorige week af naar Taiwan, te midden van toenemende spanningen met China. De Taiwanese vertegenwoordiging in Den Haag hoopt dat er spoedig ook Nederlandse Kamerleden zullen komen.

Elk bezoek van een buitenlandse mogendheid aan het eiland wordt door de Chinese regering gezien als provocatie en steun voor de ‘afvallige provincie’. China reageerde na het spraakmakende bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi dan ook met groot militair vertoon rondom Taiwan. Ook nu is Peking weer ‘not amused’.

“China grijpt alles aan om druk te zetten,” zegt Hsing Hsing Chen, directeur van de Officiële Vertegenwoordiging van Taipei in Nederland. “Ik hoop dat we spoedig ook weer een Nederlandse delegatie mogen verwelkomen want je moet nooit toegeven aan een pestkop, anders zal die je alleen maar meer gaan pesten.”

Gevoelig

Hsing Hsing Chen is eigenlijk de ambassadeur van Taiwan, maar formeel mag de hoogste Vertegenwoordiger van Taipei in Nederland die titel niet dragen. Te gevoelig zou dat liggen, de erkenning van haar status. Want alles wat Taiwan en Taipei (de hoofdstad van het eiland) aangaat is voor de regering in Peking al sinds jaar en dag een steen des aanstoots. Het democratische eiland zal volgens Peking vroeg of laat weer in de pas moet lopen.

Desnoods wordt dat afgedwongen met grootschalige intimidatie zoals bleek uit recente militaire oefeningen van China en alleen al in de maand augustus 446 schendingen (een record) van het Taiwanese luchtruim door de Chinese luchtmacht. Vorige week schoot Taiwan nog een Chinese drone neer boven het eiland.

Chen volgt dat alles uiteraard nauwlettend. Het is gevaarlijk en riskant wat China doet, vindt ze. Een misrekening of een foute beoordeling zijn immers niet uitgesloten. En wie weet waartoe een escalatie van incidenten kan leiden. “China moet hiermee stoppen, het is onverantwoord wat ze doen.”

Net zo aandachtig volgt Taiwan de ontwikkelingen in Oekraïne. “Ook een klein democratisch land met een buurman die ten onrechte denkt dat je onderdeel van hem bent,” zegt Chen. Taiwan weet alles van Chinese dreigementen en intimidatie. “Voor ons is het daarom heel belangrijk dat de internationale gemeenschap en zeker de democratische landen ook achter ons staan. China moet weten dat als ze ooit besluiten Taiwan binnen te vallen, de prijs hoger zal zijn dan ze zich kunnen veroorloven.”

Achtereenvolgende presidenten in Peking hebben het Chinese volk altijd voorgehouden dat Taiwan een ‘afvallig eiland’ is en zich dient te onderwerpen aan China. De meeste Chinezen weten niet dat Taiwanezen een eigen identiteit hebben, zegt Chen. “Als ze denken dat wij staan te wachten met bloemen om ze te verwelkomen, moeten ze weten dat dat een leugen is. Als ze dat geloven, zullen ze verbaasd zijn over de ontvangst.”

Overdreven

Het veelbesproken bezoek van Nancy Pelosi aan het eiland heeft gemengde reacties opgeroepen. Chen denkt dat het bezoek goed was. “Pelosi heeft onze situatie nog eens duidelijk gemaakt aan de hele wereld. De Chinese reactie was overdreven. We zijn eerder door een voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden bezocht, dus zo bijzonder was dit nou ook weer niet. Maar ja, China grijpt alles aan om druk te zetten.”

Taiwan heeft – net als Oekraïne met zijn graan – een belangrijke troefkaart in handen: de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), de grootste computerchipfabrikant ter wereld. Taiwanezen hopen dat het ‘siliconenschild van Taiwan’ het eiland zal beschermen tegen een Chinese invasie, omdat de wereld het zich slecht kan veroorloven de belangrijkste en meest innovatieve semiconductorfabrikant op aarde aan China te laten. Negentig procent van de meest geavanceerde chips komt uit Taiwan. Peking zou ermee kunnen spelen zoals Moskou doet met zijn gas. Chen: “Als de export zou worden onderbroken voorzie ik dat wereldwijd heel wat industrieën grote problemen krijgen.”

Het allerergste wat Taiwan kan overkomen is dat China de manier van leven daar ingrijpend zou aantasten, denkt Chen. Zoals eerder gebeurde in Hongkong. “Anders dan China hebben wij democratie, respecteren wij mensenrechten en worden andere humanitaire waarden door ons absoluut omarmd. Als China zegt dat dat vreemde, westerse, waarden zijn, is dat onzin. Dit zijn vrijheden die elke mens ambieert. En Taiwan is bereid te vechten om die waarden te beschermen. Maar het allerbelangrijkste is dat het zover niet komt. Dat al die offers niet hoeven worden gebracht.”

Chen hoopt dat Nederlandse ministers bij Chinese collega’s het punt willen maken dat een aanval op Taiwan grote politieke en economische gevolgen zal hebben. Ze verwacht ook concrete steun als over drie weken de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (Engelse afkorting ICAO) bijeen komt. “Nederland kan daar benoemen dat het belangrijk is Taiwan toe te laten tot die organisatie.”

Ook zou Nederland als belangrijkste investeerder in Taiwan de betrekkingen tussen Taiwan en de EU kunnen aanmoedigen voor een investerings- akkoord. “Dat ligt nu in de ijskast. We weten dat de EU met China onderhandelt over een investeringsakkoord, maar die onderhandelingen zijn opgeschort.”

400 jaar betrekkingen

In 2024 wil Taiwan herdenken dat het 400 jaar geleden is dat de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) een bestuur vestigde op het eiland dat toen nog Formosa heette. De oude banden met Nederland worden naar voren gehaald met culturele programma’s en symposia. Volgens de Taiwanese vertegenwoordiger in Den Haag, Hsing Hsing Chen, was er vóór de komst van de Nederlanders heel weinig Chinese immigratie op het eiland. De herdenking ligt uiteraard gevoelig, weet ze. “Ik verwacht niet dat er in Nederland veel zal gebeuren, maar ik hoop van wel al snap ik ook wel dat de geschiedenis van de VOC ook nog eens gevoelig ligt in Nederland. Maar in dit geval heeft de VOC een goed imago bij de Taiwanese bevolking vanwege de bestuurlijke input. Het is een positiever verhaal dan de VOC elders liet optekenen. De VOC werd overigens verdreven door een Chinese generaal.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden