Syrische staatsmedia: staakt-het-vuren bereikt in Idlib

Volgens Syrische staatsmedia is er een staakt-het-vuren bereikt in Idlib, de laatste regio van het land waar rebellen de overhand hebben.

David van Unen
De stad Ariha werd vorige week gebombardeerd door het regime. Beeld AFP
De stad Ariha werd vorige week gebombardeerd door het regime.Beeld AFP

De niet bij naam genoemde regeringsbron die wordt opgevoerd, zegt dat de regering eist dat rebellen zich ten minste twintig kilometer terugtrekken van de frontlinies. Wat de regering daartegenover stelt, is nog niet duidelijk. Daarom worden vooralsnog de nodige vraagtekens gezet bij de aankondiging.

Min of meer dezelfde voorwaarde stond al in een akkoord dat in september vorig jaar werd gesloten. Dat was medeondertekend door regeringsbondgenoot Rusland en door Turkije, dat de rebellen in het gebied steunt. Toen was de eis dat strijders zich 25 kilometer terugtrokken; die eis is toen niet ingewilligd.

De Syrische regering heeft niet bekendgemaakt of ook is afgesproken op welke termijn de rebellen zich moeten terugtrekken.

Syrisch Observatorium

Eind april laaide het geweld weer op, met de zwaarste regeringsbombardementen in tijden. Het regime van Bashar al-Assad nam belangrijke infrastructuur, zoals ziekenhuizen, onder vuur, in de rug gesteund door Rusland. Honderden burgers kwamen om het leven en bijna een half miljoen mensen sloegen op de vlucht.

In het gebied zijn verschillende jihadistische bewegingen actief, waarvan er niet een nadrukkelijk de boventoon voert.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de strijdende partijen monitort, zag vanochtend een ‘voorzichtige kalmte’ boven het gebied ontstaan. Ook oppositieactivisten zeggen dat al een paar uur geen luchtaanvallen meer zijn uitgevoerd boven de regio.

Vannacht en vanochtend werden aan de zuidgrens van Idlib nog wel stevige confrontaties waargenomen, liet de organisatie weten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio kondigde donderdag– een paar uur voor de bekendmaking van de wapenstilstand – aan dat er op verzoek van tien lidstaten een onderzoek komt naar de bombardementen op scholen en ziekenhuizen in het gebied. Tegelijkertijd zijn in de Kazachstaanse hoofdstad Noersoeltan, in aanwezigheid van Rusland, Turkije en Iran, donderdag gesprekken hervat tussen de strijdende partijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden