Plus

Syriërs liever in Idlib dan in een overvol vluchtelingenkamp

Duizenden Syriërs keren terug naar Idlib, waar het nu iets rustiger is. Daar denken ze corona beter aan te kunnen dan in de volle vluchtelingenkampen.

Pieternel Gruppen
In Kafr Takharim (Idlib) wordt de temperatuur van een kind gemeten. Beeld Ghaith Alsayed/AP
In Kafr Takharim (Idlib) wordt de temperatuur van een kind gemeten.Beeld Ghaith Alsayed/AP

Een lange sliert van busjes en auto’s die uitpuilen met matrassen, dekens, potten en pannen, beweegt zich vanaf de Turkse grens richting de provincie Idlib. Duizenden Syriërs schatten in dat ze tijdens de coronacrisis beter daar kunnen zitten dan in overvolle vluchtelingenkampen. Abu Abdo is een van hen. Tegen persbureau Reuters zei hij met zijn zeven familie­leden naar zijn dorp terug te keren. “Onze levens bewegen zich tussen het ene en het andere gevaar.” Aanvankelijk vluchtte hij voor het geweld naar het noorden, nu drijft de coronacrisis hem weer naar Idlib, waar de lucht volgens hem schoon is en de mensen minder dicht op elkaar zitten. Hij beseft echter ook: “Het is nog steeds een gevaarlijk gebied.”

Operatie Lenteschild

Sinds eind vorig jaar verlieten zo’n miljoen Syriërs de Idlibregio vanwege de explosieve situatie. Damascus probeerde het gebied – het laatste bolwerk dat nog in handen is van de opstandelingen – met hulp van Moskou in te nemen. Turkije, dat in het Syrische conflict de rebellen steunt, probeerde de opmars van Assad te stuiten. In de laatste nacht van februari lanceerden de Turken ‘Operatie Lenteschild’ en claimden zo’n tweeduizend militairen, een honderdtal tanks en enkele helikopters van het Assadregime te hebben uitgeschakeld. Met de operatie dreigde Turkije echter ook rechtstreeks in confrontatie te komen met Rusland.

Zo’n botsing werd afgewend door een staakt-het-vuren dat de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan in maart afspraken. Veel werd daar niet van verwacht; een eerdere wapenstilstand werd al snel aan flarden geschoten. Vooralsnog houdt dit staakt-het-vuren nu ongeveer veertig dagen stand. Turkije en Rusland hebben gezamenlijk al verschillende patrouilles uitgevoerd om de naleving ervan te controleren. Bij die patrouilles, die bij de belangrijke snelweg M4 worden uitgevoerd, is het al verschillende keren tot confrontaties gekomen met groepen Syriërs die protesteerden tegen de aanwezigheid van de Turken en de Russen.

Verder is het nu relatief rustig in ­Idlib. Of de strijdende partijen vorige maand hebben geluisterd naar de oproep van António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om wereldwijd de wapens neer te leggen vanwege de coronacrisis, valt te betwijfelen. Eerdere oproepen van de VN sloegen zij immers ook in de wind. Het coronavirus lijkt wel invloed te hebben op de gevechtspauze. Turkije en Rusland hebben hun handen vol aan de bestrijding van het virus in hun land; een confrontatie in Syrië komt nu slecht uit.

Medische zorg

Ankara kondigde begin april bovendien aan vanwege het coronavirus de bewegingen van de Turkse troepen in Syrië flink te zullen beperken. Het ministerie van Defensie sprak van een ‘minimalisering van de beweging’ van de militairen; alleen met toestemming van het hoofd van het leger mogen ze het operatiegebied in of uit.

Dat de wapens – vooralsnog – zwijgen, geeft de teruggekeerde inwoners van Idlib in elk geval de gelegenheid om zo goed en zo kwaad als het gaat voorbereidingen te treffen voor een uitbraak van het virus. En dat is hard nodig, want de medische zorg ligt na negen jaar oorlog, waarbij zieken­huizen doelbewust werden gebombardeerd, letterlijk in puin.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden