Suriname stuit op lucratieve oliebron voor de kust

Voor de Surinaamse kust is voor de derde keer dit jaar een olieveld gevonden, het grootste tot nu toe.

David van Unen
De nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi. Beeld REUTERS
De nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi.Beeld REUTERS

De Amerikaanse maatschappij Apache stuitte op een reservoir van 278 meter – de eerste boring onder de nieuwe president Chan Santokhi.

Voor de Surinaamse kust zoeken Apache en het Franse Total met een regeringsconcessie al jaren naar olie. Het veld waar Apache nu op heeft geboord, is in omvang 3,5 keer zo groot als putten die in januari en april werden gevonden. De aangetroffen olie is bovendien de beste tot nu toe, zegt Apache-ceo John Christmann opgetogen. Het bedrijf heeft in de om­geving nog meer potentiële bronnen op het oog, zegt de Amerikaan.

Het land zal echter geduld moeten oefenen, want het zal nog zeker vijf jaar duren voor exploitatievormen in werking zijn gesteld. De staat krijgt sowieso royalty’s en kan belastingen heffen. Daarnaast kan staatsmaatschappij Staatsolie zich voor 20 procent inkopen op het veld en krijgt het in ruil voor een bedrag van 800 miljoen euro standaard 20 procent van de olie.

Met het oog op de eerste twee vondsten van dit jaar riep president Santokhi tijdens de formatie van zijn kabi­net voor het eerst een ministerie van Olie en Gas in het leven.

Het vooruitzicht van inkomsten uit oliewinning is meer dan welkom in Suriname, dat onder voormalig president Desi Bouterse de staatsschuld zag groeien tot dik 2,2 miljard euro.

Bouterse riep zijn land na de eerste olievondst al optimistisch uit tot het Dubai van Zuid-Amerika. Het trackrecord van zijn regering wat betreft corruptie baarde veel Surinamers zorgen.

Oud-minister gevlucht

Een kopstuk uit de regering-Bouterse was minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Die ontliep in mei vervolging voor elf strafbare feiten – onder meer corruptie, overtreding van de Surinaamse bankwet, oplichting en ambtsverduistering. Het toenmalige Boutersegezinde parlement sprak een veto uit over vervolging.

De door Santokhi aangewezen nieuwe procureur-generaal kondigde vorige week aan het onderzoek toch te willen heropenen. Dat wordt nog een hele uitdaging. Hoefdraad blijkt in weerwil van een uitreisverbod de benen te hebben genomen. Volgens de laatste berichten is hij in buurland Guyana. Lokale journalisten herkenden hem te midden van een Nederlands sprekend gezelschap dat in een supermarkt alcohol kocht.

Suriname en Guyana hebben in verband met het coronavirus de grenzen gesloten. De oversteek zou dus strafbaar feit nummer twaalf betekenen voor Hoefdraad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden