Suriname: de ene ‘boef’ gaat, de andere ‘boef’ komt, zeggen critici

Desi Bouterse draagt deze week de macht over aan de nieuwe president Chan Santokhi. Oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk wordt vicepresident. Met hem heeft Suriname weer een man aan de top met een strafblad, maar ook de eerste marron op zo’n belangrijke positie.

Tonny van der Mee
Ronnie Brunswijk. Beeld ANP
Ronnie Brunswijk.Beeld ANP

De ene ‘boef’ gaat, de andere ‘boef’ komt ervoor in de plaats, zeggen critici. Waar de vertrekkende president wordt verguisd vanwege veroordelingen voor drugshandel en zijn rol bij de Decembermoorden, fronsen anderen nu de wenkbrauwen bij de benoeming van Brunswijk tot de op een na belangrijkste man van Suriname.

Ronnie Brunswijk (59) won met zijn Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) 9 zetels bij de Surinaamse verkiezingen eind mei. De Abop gaat een regering vormen met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van Chan Santokhi, met 20 zetels de grote winnaar. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse, die sinds 2010 aan de macht was, werd weggevaagd.

Maandag koos het parlement Santokhi en Brunswijk tot president en vicepresident. Twee weken geleden werd Brunswijk nog benoemd tot parlementsvoorzitter. Een partijgenoot neemt dat stokje over. Brunswijk had zich voor de zekerheid ook voor deze post kandidaat gesteld, omdat hij vermoedde dat zijn cv nog voor problemen zou kunnen zorgen bij een benoeming tot vicepresident.

Bij verstek veroordeeld

Brunswijk is in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel vanwege cocaïnehandel. Ook in Frankrijk is hij veroordeeld voor drugshandel. Hij staat om die reden op de opsporingslijst van Interpol. Daardoor is internationaal de bewegingsruimte van Brunswijk aan banden gelegd.

Brunswijk en Bouterse waren ooit gezworen vijanden. Na de staatsgreep van Bouterse in 1980 sloot Brunswijk zich eerst aan bij het leger. Hij volgde een commando-opleiding in Cuba en werd lijfwacht van de legerleider. In 1984 nam hij na een ruzie ontslag.

Brunswijk leidde een junglecommando en kwam in verzet tegen Bouterse, met financiële en materiële steun van Nederland. Na de Binnenlandse Oorlog verzoende hij zich wel met Bouterse. Hij steunde de NDP zelfs na de verkiezingswinst in 2010 en stemde vóór de omstreden amnestiewet die verdachten van de Decembermoorden vrijpleitte.

Als eigenaar van een profvoetbalclub bedreigde hij tijdens een wedstrijd ooit de voorzitter van een tegenstander met een vuurwapen. De voetbalbond schorste hem.

Bovenal groeide Brunswijk uit tot een succesvol zakenman in de goudindustrie. In 2012 noemde tijdschrift Parbode hem de machtigste en invloedrijkste man in de goudwereld. Die belangen moet Brunswijk volgens de grondwet nu afstaan. Sommigen twijfelen of hij dat doet.

Alle coalitiepartners staan achter de keuze voor Brunswijk. De oppositie heeft geen tegenkandidaten voorgedragen. Santokhi voerde onlangs op een persconferentie aan dat Bouterse tien jaar president is geweest, ondanks een veroordeling.

Trots op afkomst

De aankomende president vindt dat men niet in het verleden moet blijven hangen. “Laten we kijken wat voor ons ligt. De grote kansen en de grote uitdagingen. Het volk wacht dat we de problemen gaan oplossen, het uit de armoede gaan halen, de verschillende crises gaan aanpakken. Het enige wat ik vraag is een kans. Hebt u vertrouwen, het komt goed.”

Brunswijk wordt vooral in het binnenland op handen gedragen onder de marrons, nazaten van vrijgevochten slaven. Brunswijk is de eerste marron op zo’n belangrijke positie. Omdat hij opkomt voor de rechten van de armere bevolking in het binnenland wordt hij ook wel de ‘Robin Hood van Suriname’ genoemd.

Hij is trots op zijn afkomst. “Het is kennelijk moeilijk om een marron te accepteren,” beet Brunswijk onlangs van zich af. “Het volk heeft gesproken en dat moeten we respecteren.”

Chan Santokhi is de nieuwe president van Suriname. Beeld ANP
Chan Santokhi is de nieuwe president van Suriname.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden