Surinaamse minister ontloopt vervolging voor elf strafbare feiten

De Surinaamse minister van Financiën Gillmore Hoefdraad ontloopt vervolging voor elf strafbare feiten, met dank aan het parlement.

David Van Unen
Gillmore Hoefdraad, sinds 2015 minister van Financiën onder Desi Bouterse. Beeld Privebeeld
Gillmore Hoefdraad, sinds 2015 minister van Financiën onder Desi Bouterse.Beeld Privebeeld

De Surinaamse procureur-generaal had een lijvig rapport opgesteld over Hoefdraad, een partijgenoot van president Desi Bouterse en voor zijn ministerschap president van de Centrale Bank van Suriname. De minister werd onder meer corruptie, overtreding van de Surinaamse bankwet, oplichting en ambtsverduistering ten laste gelegd. Hij zou zonder overleg overheidsgebouwen hebben verkocht en royalty’s van bedrijven in de goudindustrie hebben misbruikt.

Omdat de Surinaamse wet voorschrijft dat een bewindspersoon alleen met goedkeuring van het parlement kan worden vervolgd, stond de vordering tegen Hoefdraad gisteren op de agenda in De Nationale Assemblée (DNA).

Diefstal

Dat de positie van de minister daar overeind zou blijven, was vorige week al duidelijk. Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) heeft met 26 van de 51 zetels de absolute meerderheid. Zij kondigde vorige week al aan de aanklacht tegen Hoefdraad af te zullen wijzen omdat die ‘onvolledig, eenzijdig en misleidend’ zou zijn.

Hoefdraad was, zo klonk het, al ‘gecriminaliseerd’ voor het parlement zich goed en wel over zijn zaak had gebogen.

De oppositie stelde dat een inhoudelijk oordeel over het dossier niet aan het parlement was, maar aan de rechter.

Uiteindelijk stemden 28 DNA-leden tegen vervolging en 14 voor. Daarmee is een strafzaak in theorie nog niet helemaal van de baan: een nieuw parlement kan opnieuw stemmen over het document.

Maandag zijn er parlementsverkiezingen in Suriname, maar de verwachting is niet dat die de samenstelling van de Assemblée zodanig zullen veranderen dat Hoefdraad zich dan wél zorgen dient te maken.

De feiten die Hoefdraad ten laste worden gelegd, staan los van een ander groot financieel schandaal dat ­Suriname dit jaar in zijn greep houdt. In februari bleek dat voor omgerekend 90 miljoen euro aan particulier spaargeld was weggenomen uit de kas­reserves van de Centrale Bank van ­Suriname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden