‘Super Mario’ mag Italië gaan leiden

Mario Draghi, het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank, heeft breed gedragen steun van het Italiaanse parlement om de nieuwe premier te worden. Vandaag presenteert hij mogelijk al zijn kabinet bij de president Sergio Mattarella.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

Van de sociaaldemocraten tot de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini – de voordracht van Draghi wordt door vrijwel het gehele Italiaanse parlement gesteund. Gisteren maakte de grootste partij, de Vijf­sterrenbeweging, ook bekend de oud-bankier te steunen, nadat een meerderheid van de leden middels een online enquête zich voor zijn benoeming had uitgesproken.

Geen verkiezingen

Dat de anti-establishmentpartij Draghi zou steunen was geen vanzelfsprekendheid: een hardliner in de partij noemde hem eerder nog ‘een apostel van de elite’. Daartegenover stonden oprichter van de beweging Beppe Grillo en de partijloze demissionaire premier Giuseppe Conte, die brede steun geniet binnen de partij. Zij hebben vermoedelijk een meerderheid van de leden over de streep kunnen trekken, ware het niet van harte: 59 procent van de 72.500 leden stemde voor steun aan Draghi.

Het parlement zal volgende week nog stemmen over het nieuwe kabinet, maar dat geldt als niet meer dan een formaliteit. Draghi volgt Conte op, wiens kabinet vorige maand zijn meerderheid verloor nadat een kleine partij zijn steun voor de regering had ingetrokken. Om verkiezingen midden in de coronacrisis te voorkomen wendde president Mattarella zich tot Draghi om een poging te doen een kabinet te vormen.

Eurocrisis

De 73-jarige Draghi, ook wel Super Mario genoemd, is populair in Europa en Italië om zijn rol bij de redding van de eurozone tijdens de eurocrisis in 2012. Zijn belofte ‘alles op alles’ te zetten om de eenheidsmunt euro overeind te houden bezorgde hem veel lof in eigen land. Nu is de hoop wederom op hem gevestigd om de Italiaanse economie te redden, onder meer met miljardensteun uit het Europese coronafonds.

Al voor de coronacrisis stevende Italië, de derde economie van Europa, af op een recessie. Het bruto binnenlands product is vorig jaar met 8,8 procent gedaald. Sinds vorig jaar maart zijn zo’n 450.000 banen verloren gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden