Studenten in Indonesië massaal in opstand tegen corruptie

Grootschalige studentenprotesten in Indonesische steden zijn dinsdag uitgemond in geweld­dadige ­botsingen tussen de protesterende studenten en de oproerpolitie. Er vielen 300 gewonden.

Studenten uiten hun woede over de volgens hen te slappe aanpak van corruptie en de strengere zedenwetgeving. Beeld ANTARA FOTO/REUTERS

De actievoerders zijn tegen de plannen voor vergaande wetswijzigingen in het Wetboek van Strafrecht. Door de voorgestelde wijzigingen wordt de klok teruggedraaid, vinden de studenten. Zij stellen dat de nieuwe wet het anticorruptie-instituut aantast. De studenten willen doorgaan met hun protest totdat de nieuwe wet wordt teruggedraaid.

Ook willen de demonstranten dat nieuwe wetgeving met betrekking tot zeden­zaken voorlopig wordt opgeschort. De nieuwe regels zouden niet democratisch zijn en minderheden in het land discrimineren. Vrouwen, religieuze minderheden en homoseksuelen zouden in hun rechten worden aangetast.

Meer dan driehonderd studenten en agenten moesten in Jakarta in het ziekenhuis worden behandeld aan soms ernstige verwondingen. Bij de protesten voor het parlement in Jakarta zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen de studenten die met stenen gooiden.

Ook in andere steden kwam het tot gewelddadige botsingen tussen studenten en de politie. Onder meer in Bandoeng, Jogjakarta, Malang, Palembang en Medan werden confrontaties gemeld.

De onlusten over de nieuwe wet bedreigen de geloofwaardigheid van president Joko Widodo, die onlangs werd verkozen voor een tweede termijn. In zijn campagne benadrukte hij de overheid te willen opschonen.

Corruptie is een vooralsnog nauwelijks uitroeibaar probleem in Indonesië, maar het anticorruptie-instituut dat volgens de studenten door de nieuwe wet in zijn mogelijkheden wordt beknot, is een van de weinig effectieve organisaties in het 270 miljoen inwoners tellende land.

Sinds het onafhankelijke instituut in 2002 in het leven werd geroepen, zijn honderden ambtenaren gearresteerd.

Ambtenaren

Volgens de studenten tast de nieuwe wet de slagkracht van ‘een van de krachtigste organisaties in het land’ aan. Door de aanpassingen worden de onafhankelijke medewerkers van het instituut ambtenaren en vallen zij onder het gezag van overheidsmedewerkers die ze moeten controleren.

Bij de protesten in Jakarta zijn voor zover bekend 94 mensen gearresteerd, aldus de politie in de stad. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden