Strijd voor de Democratische nominatie begonnen

Een kleine twee jaar voor de presidentsverkiezingen is de strijd voor de Democratische nominatie begonnen. Julian Castro maakte zijn opwachting in New Hampshire.

Bas den Hond
Julian Castro Beeld AP
Julian CastroBeeld AP

Zeker vijftig keer onderwerpt Julian Castro zich aan hetzelfde ritueel. Een hem onbekende man of vrouw komt naast hem staan en beiden lachen ze breed naar een camera. Een flits, een handdruk, en hun wegen scheiden zich weer. Het gezicht van Castro gaat even in de ruststand en de onbekende loopt door. Vaak glunderend, alsof hij of zij net een prijs heeft gewonnen.

En wie weet is het over een kleine twee jaar ook wel de hoofdprijs: een foto van jezelf met de nieuwe president van de Verenigde Staten. Want afgelopen zaterdag stelde Castro zich officieel kandidaat. En dus maakte de 44-jarige Democraat, voormalig burgemeester van San Antonio in Texas en minister van volkshuisvesting in de regering-Obama, woensdag zijn opwachting in New Hampshire. Traditiegetrouw is dat een van de eerste staten waar voorverkiezingen worden gehouden.

Op het St. Anselm College in Manchester verzamelden enkele honderden Democratische partijactivisten, bestuurders en ondernemers zich voor ‘Politics and Eggs’, een serie bijeenkomsten waarbij je tijdens een ontbijt met eieren met spek een gegadigde voor de - in dit geval Democratische - nominatie voor het presidentschap zijn campagnespeech hoort afsteken.

Kwinkslag

Christine Bik uit Worcester, in de buurstaat Massachusetts, hoeft hij al niet meer te overtuigen, vertelt ze na afloop van de fotosessie. “Hij intrigeert me, ik volg hem al een paar jaar. Als burgemeester van een grote stad begrijpt hij goed wat de mensen nodig hebben.”

In zijn toespraak geeft Castro dat handen en voeten. Eerst moet hij de zaal voor zich winnen, een Latino uit Texas op bezoek bij mensen die, zoals dat in de VS omfloerst heet ‘er anders uitzien dan hij’. “Dank u wel, gracias. Ik weet dat jullie in New Hampshire politiek net zo serieus nemen als wij in Texas onze barbecue.”

Een kwinkslag ten koste van jezelf gaat er ook altijd in: “Jullie kennen misschien mijn broer Joaquin, lid van het Huis van Afgevaardigden. Mijn tweelingbroer, hij zegt altijd dat ik één minuut lelijker ben dan hij.”

Terwijl de huidige president zijn verkiezingen won met de algemene belofte het land ‘weer groots’ te maken, gaat Castro voor een concrete toppositie op vier vlakken: “We worden het slimste, gezondste, welvarendste en rechtvaardigste land ter wereld.” Dat wil hij bereiken door veel schooltypen gratis te maken, het staatsziekenfonds voor ouderen voor iedere Amerikaan open te stellen, klimaatverandering aan te pakken en het strafrecht te hervormen.

Het juiste midden

Hij krijgt er een gul applaus voor, maar meteen daarna de vraag hoe hij dat allemaal denkt te betalen. “Ik kijk er naar uit daarvoor de komende tijd de plannen te presenteren,” zegt hij.

Dat vindt toehoorder Andrew Smith wel wat vaag. Maar als politicoloog, die aan de Universiteit van New Hampshire college geeft over voorverkiezingen, kan hij Castro dat nu nog wel vergeven. “Hij moet het juiste midden zoeken. Als je te veel vertelt, gaan je tegenstanders hameren op de zwakke plekken. Te weinig is ook niet goed, dan word je gezien als een windbuil.”

De komende maanden kan Castro met concretere antwoorden komen en zijn toespraken bijslijpen. Volgens politicoloog Smith hoorde het verwachte applaus bij het beloofde klimaatbeleid, niet bij het nationale ziekenfonds. “Hij heeft zichzelf niet in de problemen gebracht, dat is het belangrijkste. Wat me wel opviel, is hoe klein hij is. De VS hebben volgens mij geen kleine president meer gekozen sinds James Madison in 1808.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden