Nieuws

Strijd om Nagorno-Karabach escaleert

Het gewapende conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach is dit weekend verder geëscaleerd. Over en weer is met raketten geschoten en de kampen betichten elkaar ervan burgerdoelen te hebben geraakt.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De tweede stad van Azerbeidzjan, Ganja, is volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie door Armeniërs onder vuur genomen. Armeense separatisten in de regio Nagorno-Karabach hebben laten weten dat ze in Ganja, vlak ten noorden van de ­regio, een ­militair vliegveld hebben vernietigd. Daarbij zijn volgens Azerbeidzjaanse bronnen burgerdoelen getroffen.

Andersom claimt de regionale leider Arajik Haroetjoenjan van Nagorno-Karabach dat in hoofdstad Ste­panakert burgerdoelen zijn geraakt door Azerbeidzjaanse beschietingen.

De vijandelijkheden betekenen, als de berichten kloppen, een belangrijke escalatie van de strijd in de al jaren omstreden gebieden in de zuidelijke Kaukasus en het einde lijkt allerminst in zicht. De president van het rijkere en militair sterkere Azerbeidzjan, dat ruggensteun geniet van Turkije, stelde gisteren als voorwaarde voor een stopzetting van de gevechten volle­dige terugtrekking van Armeense troepen uit Nagorno-Karabach. Zoals verwacht legde Armenië dat voorstel naast zich neer.

Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 ruziën het chris­telijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach die internationaal erkend wordt als Azerbeidzjaans grondgebied maar waar een etnische Armeense meerderheid woont en die de facto ­onafhankelijk wordt geregeerd.

Tussen de twee landen geldt sinds 1994 een broze wapenstilstand, maar die is al vaker geschonden. De twee landen beschuldigen elkaar er over en weer van de jongste vijandelijk­heden te zijn begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden