Nieuws

Strengere controle aan Franse grens tegen illegale immigratie en terrorisme

De Franse president Macron wil het vrije reizen binnen de Schengenzone hervormen. Ook gaat hij de controles aan de Franse grenzen flink aanscherpen. Macron wil zo illegale immigratie en terrorisme tegengaan.

Tom Kieft
Protest in Indonesië tegen het beleid van de Franse president Macron, die moslimextremisten wil aanpakken. Beeld AFP
Protest in Indonesië tegen het beleid van de Franse president Macron, die moslimextremisten wil aanpakken.Beeld AFP

“Netwerken rond illegale migratie worden vaak gelinkt aan islamitisch terrorisme,” aldus president Macron gisteren bij de Spaanse grens. “De strengere grenscontroles moeten de illegale immigratie tegengaan. Terrorisme kan uit iedere hoek komen.”

De Franse president zal zijn voorstellen indienen in december bij de Europese Raad. Hij zei vastberaden te zijn de hervorming in de eerste helft van 2022 door te voeren, als Frankrijk de voorzittershamer heeft van EU.

Aanvallen

“Deze beslissingen maken deel uit van het plan van de afgelopen drie jaar, maar we houden ook rekening met de evolutie van de dreiging, de aanvallen die Frankrijk heeft meegemaakt, die Oostenrijk heeft meegemaakt,” zei Macron.

De aankondiging van Macron komt nadat het land in oktober in minder dan twee weken is opgeschrikt door twee terroristische aanslagen. In een voorstad van Parijs werd een docent onthoofd door een leerling nadat hij karikaturen van de Islamitische profeet Mohammed tijdens de les had getoond. In Nice in het zuiden van het land werden drie mensen vermoord in een basiliek. Een moslimextremist opende deze week het vuur op een menigte in Wenen en doodde daarbij zeker vier mensen.

De Franse president zei ook dat het land de controles aan de eigen grenzen zal opvoeren. Frankrijk voert al grenscontroles uit sinds de aanslag in de concertzaal Bataclan in Parijs in 2015, onder een geautoriseerde uitzondering op de Schengenregel. De inzet van agenten en soldaten aan de grens wordt verdubbeld van 2400 eenheden naar 4800.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden