PlusAchtergond

Stoplichtsysteem lockdown maakt veel Italianen woedend

Italië heeft nieuwe maatregelen genomen om de coviduitbraak in het land te beteugelen. Veel Italianen zijn er niet blij mee.

Pauline Valkenet
Het Piazza di Trevi in Rome, normaal een toeristische trekpleister vanwege de daar aanwezige fontein, is nu uitgestorven. Beeld Lorenzo Di Cola/Getty Images
Het Piazza di Trevi in Rome, normaal een toeristische trekpleister vanwege de daar aanwezige fontein, is nu uitgestorven.Beeld Lorenzo Di Cola/Getty Images

De Italianen werden kort na de zomer nog geprezen omdat ze het gevreesde virus er zo goed onder leken te houden, maar die koppositie zijn ze allang weer kwijt. Het dodental en de ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 groeien alweer enige tijd gestaag. Op dit moment liggen er meer dan 2000 covidpatiënten op een Italiaanse ic-afdeling en in sommige plaatsen kunnen de ziekenhuizen de patiëntentoestroom niet meer aan. De regering van premier Giuseppe Conte grijpt daarom opnieuw in met maatregelen die voorlopig een maand gelden.

Schadebeperking

In heel Italië is sinds gisteren tussen tien uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends een avondklok van kracht. Tot gisteren was dat alleen in enkele regio’s het geval. Musea en gokhallen gaan dicht. Theaters, sportscholen en bioscopen waren vorige maand al gesloten. Winkelcentra mogen alleen nog doordeweeks open zijn en scholieren in de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs moeten hun lessen weer thuis via de computer volgen.

Om de fragiele Italiaanse economie – die dit jaar 9 procent lijkt te krimpen – zo min mogelijk verder te schaden, probeert premier Conte een landelijke lockdown te vermijden. Daarom heeft de regering een soort stoplichtsysteem bedacht waarbij de twintig regio’s van het land rood, oranje of geel kleuren, afhankelijk van hoe nijpend de situatie er is.

In een rode regio moeten veel bedrijven dicht; deze gewesten zijn bovendien verboden gebied voor de inwoners van oranje of gele gewesten. In een oranje regio is de bewegingsvrijheid wat groter en blijven meer winkels open, maar ook hier mogen mensen hun woonplaats niet uit. In een gele regio zijn de maatregelen het mildts; daar mogen bars en restaurants open blijven, tot zes uur ’s avonds.

Andere stemming

Elke week wordt aan de hand van 21 criteria – waaronder het aantal beschikbare ziekenhuisbedden, het besmettingspercentage en de testcapaciteit – besloten welke kleuren de gewesten krijgen. Het lijkt erop dat Lombardije en ­Piëmont in het Noorden en Calabrië in het Zuiden als eerste op rood gaan. Lazio, rondom hoofdstad Rome, is geel.

Tijdens de superstrenge lockdown in het voorjaar reageerden de Italianen opvallend rustig en gedwee op alle beperkingen en sluitingen. Ze hingen opbeurende tekeningen met ‘Alles komt goed’ aan hun balkons en maakten daar ’s avonds muziek.

De stemming is nu drastisch anders. Veel Italianen zijn woedend dat de regering haar zaakjes in de zomer niet op orde heeft weten te krijgen, waardoor nu met kracht een tweede golf over het land heen spoelt en winkels en bedrijven opnieuw dicht moeten. Hier en daar lopen hun demonstraties uit op rellen.

Ook de gouverneurs van de twintig gewesten zetten deze keer hun hakken in het zand. Ze vinden het stoplichtsysteem ondoorzichtig en eisen inspraak bij het bepalen van de kleur. Bovendien willen de gouverneurs dat de minister van financiën snel met miljarden over de brug komt om de sociale onrust zo veel mogelijk te bezweren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden