Steun van 130 landen voor Amerikaans plan tegen belastingparadijzen

Een Amerikaans belastingplan voor multinationals heeft de steun gekregen van 130 landen, waaronder Nederland. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt.

Het Parool/ANP
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid. Beeld ANP
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.Beeld ANP

Volgens het Amerikaanse plan gaan ondernemingen voortaan belastingen betalen in alle landen waar ze daadwerkelijk actief zijn, niet alleen waar ze een kantoor of brievenbusmaatschappij hebben. Ook komt er een minimale winstbelasting van 15 procent.

‘Kolossale vooruitgang’

Dat betekent ook dat bedrijven minder belasting gaan betalen in het thuisland, omdat een groter deel gaat naar de landen waar de winst behaald is. Naar verwachting gaat het jaarlijks om ruim 100 miljard dollar aan winst. De verhoging van de wereldwijde minimumbelasting naar 15 procent levert elk jaar naar verwachting zo’n 150 miljard dollar aan extra belastinginkomsten op wereldwijd.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei te hopen dat de details van het akkoord in oktober al zijn uitgewerkt. De deal, die begin deze maand tijdens een G7-top al werd voorgekookt, moet nu wel verder worden uitgewerkt. Zijn Franse collega Bruno Le Maire noemde de afspraken ‘de belangrijkste internationale overeenkomst over belastingen van de afgelopen honderd jaar’.

Ook Duitse collega Olaf Scholz repte van ‘kolossale vooruitgang’ en ‘de grootste doorbraak in decennia’. “De race naar de bodem van steeds lagere belastingtarieven houdt hiermee op,” zei Scholz in een reactie na het overleg in Washington. “Dit verandert alles.’’

Belastingparadijsen

De belastingontduiking door vooral grote techbedrijven als Google en Facebook is vele landen al jaren een doorn in het oog. Via ingewikkelde belastingconstructies proberen grote bedrijven belastingheffing zoveel mogelijk te beperken. Dat komt doordat de belastingwetgeving nog is gebaseerd op het belasten van bedrijven met een fysieke vestiging en een hoofdkantoor.

Techbedrijven hebben wereldwijd klanten, maar zijn lang niet overal fysiek aanwezig. De winst die Facebook maakt op een Franse gebruiker wordt in de VS, of misschien Ierland, belast. Daar willen de landen een einde aan maken. Nu maken grote bedrijven nog veelvuldig gebruik van fiscale constructies, vaak via belastingparadijzen als Bermuda of de Kaaimaneilanden, om zo min mogelijk belasting af te dragen.

Slechts negen landen die bij de OESO aangesloten zijn, steunen het plan niet. Het gaat onder meer om Ierland, Hongarije, Estland en Barbados. Ook Kenia, Nigeria, Peru, Saint Vincent en de Grenadines en Sri Lanka staan niet achter het plan.

Net als Nederland wordt Ierland gezien als een belastingparadijs door andere landen. De Ierse regering wil vasthouden aan het belastingtarief van 12,5 procent voor grote bedrijven, waarmee de Ieren veel Amerikaanse techbedrijven als Apple en Facebook wisten te lokken.

Minister van Financiën Paschal Donohoe verklaarde wel achter het grootste deel van het akkoord te staan. “Ik heb de bedenkingen van Ierland kenbaar gemaakt, maar blijf me inzetten voor een resultaat dat Ierland kan steunen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden