Stembusfraude? De Amerikaanse staten hebben er niets van gemerkt

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft grootschalige fraude hem vorige week de overwinning gekost. Bij een rondgang langs alle staten en hun lokale kiescommissies blijkt er voor Trumps claim nergens bewijs te zijn.

David van Unen
null Beeld AFP
Beeld AFP

In een aantal staten hebben zich inderdaad incidenten voorgedaan, kregen journalisten van The New York Times te horen. Van technische mankementen tot een enkele, illegaal uitgebrachte, dubbele stem. Zulke gevallen zijn echter gebruikelijk bij Amerikaanse verkiezingen en hebben de uitkomst niet beïnvloed, is het algemene beeld.

Waarnemers en functionarissen van zowel Democratische als Republikeinse zijde zijn een week na de door Joe Biden gewonnen verkiezingen blij met het verloop ervan. ‘In Kansas zijn geen wijdverspreide en systematische problemen van stembusfraude of intimidatie geregistreerd’, aldus een verklaring van het bestuur van de Republikeinse staat. De Democratische gedeputeerde Steve Simon uit Minnesota: “Ik ken niet een geval van een getelde stem die niet geteld had mogen worden.”

The New York Times schreef alle vijftig staten en het District of Columbia aan. Uit 45 staten kwam een directe reactie: ‘Nee, hier geen grootschalige fraude’. Voor vier staten baseerde de krant zich op verklaringen die de lokale autoriteiten zelf hadden verspreid. Alleen uit Texas kwam niets. Harris County, met bijna vijf miljoen inwoners het grootste kiesdistrict van de staat, reageerde wel. Op een paar kleine incidenten na waren de verkiezingen probleemloos verlopen.

Groeiende marge

Eén van de verdachtmakingen van Trump, was dat in de staat Nevada gestemd was door duizenden mensen die daar helemaal niet meer woonden. The Wall Street Journal en Fox News zochten uit hoe dat kon: het bleek om stemmen te gaan van daar gestationeerde maar overgeplaatste militairen.

Joe Biden, de Democratische president elect, zag zijn marge intussen verder uitlopen naar bijna vijf miljoen stemmen. Hij noemde Trumps weigering om zijn verlies te erkennen een schande.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden