Achtergrond

Steeds meer landen en steden maken excuses voor slavernijverleden

Burgemeester Halsema maakt donderdag excuses voor de rol die het stadsbestuur speelde bij de slavernij. Daarmee is Amsterdam de eerste Nederlandse stad. Buiten de landsgrenzen gebeurde dit al vaker.

Marlie van Zoggel
Burgemeester Femke Halsema tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden.Beeld ANP

Demissionair premier Rutte was er afgelopen winter nog heel duidelijk over: dit kabinet ging echt geen excuses maken voor het slavernijverleden. Dit zou de tegenstelling in het land namelijk ‘verder aanjagen’.

Ook vanuit het koninklijk huis zijn nooit excuses gemaakt voor de rol van Nederland in de wereldwijde slavenhandel. Asscher betuigde in 2013 als minister van Sociale Zaken wel ‘diepe spijt en berouw’ namens het kabinet. Minister Ollongren herhaalde diezelfde woorden zes jaar later nog eens, maar excuses bleven uit.

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Femke Halsema zal tijdens Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, wél excuses maken. De burgemeester heeft meermaals aangegeven ‘een verantwoordelijkheid te voelen om de gevolgen van het slavernijverleden van de stad te bestrijden’.

Amsterdam is de eerste stad in Nederland die deze stap zet, maar is zeker niet de eerste. Liverpool en Londen hebben in respectievelijk 1999 en 2007 hun excuses aangeboden voor hun aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij. Ook de Amerikaanse stad Charleston ging Amsterdam voor.

Het Afrikaanse land Benin maakte in 1999 excuses tegenover de eigen bevolking en de rest van de wereld voor de rol die het land heeft gespeeld in de slavenhandel. Buurland Ghana deed een paar jaar later hetzelfde.

Geen excuses, wel spijtbetuiging

Formele excuses van Europese landen zijn vooralsnog uitgebleven, wel hebben verschillende Europese regeringsleiders en staatshoofden afgelopen jaar spijt betuigd voor de misstanden uit het verleden. De Duitse regering deed dat voor de genocide in Namibië. De Belgische koning Filip betuigde in een brief ‘de diepste spijt’ voor de gruweldaden in Congo.

Koning Willem-Alexander bood vorig jaar als eerste Nederlandse staatshoofd ooit excuses aan voor het Nederlandse geweld in Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden