PlusAchtergrond

Statistici geloven niks van ‘massale inenting’ in Rusland

Rusland is deze week overgeschakeld van een ‘grootschalige’ vaccinatie tegen Covid-19 naar ‘massale’ inenting. Russische statistici geloven er geen moer van.

Joost Bosman
null Beeld AP
Beeld AP

Vorige week sommeerde president Vladimir Poetin ’s lands klinieken van ‘grootschalige’ naar ‘massale’ vaccinatie over te schakelen. Volgens vicepremier Tatjana Golikova waren de autoriteiten klaar om die inentingscampagne te beginnen. Maar is het niet vooral spierballengerol?

Epidemioloog Vasili Vlasov van de Hogere School voor de Economie in Moskou vermoedt van wel. “De wens is de vader van de gedachte, want er zijn te weinig vaccins voorhanden en nog minder mensen willen worden ingeënt.” Uit recente opiniepeilingen blijkt immers steevast dat 60 procent van de Russen geen prik tegen het conoronavirus gaat halen.

Vlasov zegt dat de informatie die hij krijgt tamelijk tegenstrijdig is en schat dat er in Moskou, de grootste besmettingshaard ‘hooguit honderdduizend mensen zijn gevaccineerd’.

De scepsis van Vlasov wordt bevestigd door een rapport van denktank Peterboergskaja Politika, dat stelt dat de Russische vaccins Spoetnik V en het nieuwe EpiVacCorona lang niet voldoende voorradig zijn. In bijna de helft van de regio’s is er een tekort of zijn ze er überhaupt niet. Spoetnik V zou alleen vrij verkrijgbaar zijn in Moskou en de afgelegen regio’s Sachalin, Nenets en Tsjoekotka.

Productieproblemen

De massale inenting in andere regio’s loopt gevaar door gebrek aan coördinatie tussen regionale autoriteiten en ongelijke toegang tot het vaccin voor lokale bewoners, aldus het rapport. “De eerste resultaten van het vaccinatieproces zijn tegenstrijdig.”

Nikolaj Kroetsjkov, hoofd van medisch onderzoeksbedrijf Clinical Excellence Group, vertelde The Moscow Times ook over productieproblemen. Hij betwijfelt of de meerderheid van de Russen de prik wel zal krijgen. Veel hangt af van de productielocaties van Spoetnik V in het buitenland, zoals India. “Ik denk dat we ten minste een capaciteit van 20 miljoen doses per maand moeten bereiken. Dat zit er op dit moment helaas niet in.”

Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat ook andere landen Spoetnik V hebben besteld. Een van die landen is Hongarije, terwijl de Europese Unie het vaccin niet heeft geregistreerd. De Russische financier van Spoetnik V heeft afgelopen week een aanvraag daartoe ingediend in Brussel.

Officieel heeft Rusland al 1,5 miljoen mensen ingeënt, maar ook dat cijfer staat ter discussie. Verschillende Russische statistici hebben de afgelopen weken de getallen bekeken en zijn onafhankelijk van elkaar tot de conclusie gekomen, dat er hooguit 400.000 prikken zijn gezet.

Geen prik voor Poetin

Landelijke cijfers zijn er niet, dus begonnen de statistici kengetallen van de individuele regio’s te verzamelen (ongeveer 172.000 toegediende vaccins). Moskou voegt daar nog 120.000 prikken aan toe. Daarnaast zijn er al van het voorjaar maatschappelijk belangrijke figuren (politici, grote zakenmensen) ingeënt (ongeveer 100.000) en werden er toen ook al 50.000 militairen (vrijwillig) getest.

Alles bij elkaar opgeteld, missen er dus nog zo’n 1,1 miljoen uitgedeelde vaccins en de vraag is hoe de Russische overheid komt aan het getal van 1,5 miljoen. In het beste geval rekent het ministerie van Volksgezondheid de geproduceerde vaccins, in het slechtste geval roept het maar wat om het volk aan de spuit te krijgen.

Want de Russen blijven wantrouwig. Veelzeggend vinden ze ook, dat president Vladimir Poetin nog steeds geen injectie heeft gehaald. Waarom is dat? Vertrouwt hij de eigen vaccins soms niet? Vlasov vermoedt dat dat niet het geval is: “Hij is in de omstandigheden dat hij gewoon geen coronabesmetting hoeft te krijgen.”

Rusland staat op de coronawereldranglijst derde met ruim 3,5 miljoen geïnfecteerden en bijna 70.000 doden. Maar dat laatste cijfer schatten statistici drie keer hoger. Dagelijks komen er ruim 21.000 besmettingen bij, maar de groei van die aanwas neemt gestaag af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden