Nieuws

Spanje vraagt Nederland onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen

De Spaanse onderzoeksrechter heeft Nederland verzocht het onderzoek naar het doodschoppen van Carlo Heuvelman (27) op Mallorca over te nemen. Het parket Midden-Nederland, dat al een onderzoek naar het geweld was gestart, gaat het onderzoek voortzetten.

Victor Schildkamp
Bloemen op de plek waar het slachtoffer doodgeschopt werd. Beeld EPA
Bloemen op de plek waar het slachtoffer doodgeschopt werd.Beeld EPA

Carlo Heuvelman was met vier vrienden op vakantie toen hij in de nacht van 13 op 14 juli werd aangevallen door een groep van dertien Nederlanders. De aanleiding van die vechtpartij is onduidelijk. Volgens de Spaanse politie op Mallorca viel de groep zomaar toeristen aan, hadden ze al eerder voor problemen gezorgd en waren ze al een café uitgezet.

Carlo werd liggend op de grond nog meerdere keren geschopt. Op beelden is te zien hoe omstanders geschokt reageren en een vrouw daarna naar de roerloze Carlo loopt om te kijken hoe het met hem is. Carlo belandde zwaargewond in het ziekenhuis en overleed enkele dagen later. Bijna alle verdachten stapten halsoverkop in het vliegtuig terug naar Nederland, vlak voordat de Spaanse politie ze kon oppakken. De Spaanse politie had tot nu toe, voor zover bekend, negen van die twaalf jongeren in beeld als verdachten.

Vervolgen in Nederland

Enkele advocaten van de verdachten pleitten er al voor de zaak in Nederland af te handelen. De Spaanse politie leek te werken aan een overleveringsverzoek, maar kiest er nu voor de zaak in Nederland te laten afhandelen. “We zetten het onderzoek nu hier voort en we zullen ze ook hier vervolgen”, aldus Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. “De vraag is alleen: wie heeft precies wat gedaan? Welk aandeel heeft elke betrokkene gehad? Íemand moet die fatale schoppen hebben uitgedeeld.”

De week na Carlo’s dood deden twee Nederlanders in Nederland aangifte van mishandeling op Mallorca. De daders van die mishandelingen zijn waarschijnlijk dezelfde mannen die verdacht worden van het doodschoppen van Carlo. Daarom was justitie Midden-Nederland al een eigen onderzoek gestart. De mishandelingen zullen aan het dossier worden toegevoegd.

Het Spaanse dossier wordt dinsdag naar parket Midden-Nederland gestuurd. Er wordt direct opdracht gegeven dit dossier met voorrang te vertalen naar het Nederlands. Naar verwachting zal het één tot twee weken duren voordat alle stukken zijn vertaald. Een onderzoeksteam met rechercheurs van Politie Midden-Nederland is inmiddels geformeerd en begonnen met het onderzoek.

Hilversum en Bussum

In de vroege ochtend van 14 juli vonden er meerdere geweldplegingen plaats, volgens de Spaanse politie door een groep Nederlandse jongeren in El Arenal, een badplaats dichtbij Palma de Mallorca. Bij de geweldplegingen raakte de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen zo ernstig gewond dat hij op 18 juli in een Spaans ziekenhuis overleed. Op 16 juli hield de Spaanse politie één Nederlandse verdachte aan toen deze de sleutels van een huurhuis kwam inleveren. Die verdachte is later weer vrijgelaten.

De rest van de groep was inmiddels vertrokken naar Nederland. Het gaat om jonge jongens van vermoedelijk 18 tot en met 20 jaar, afkomstig uit Hilversum en Bussum. Voor zover bekend had de Spaanse politie dus negen verdachten in beeld. Justitie in Nederland zegt daar nog niks over.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Op diverse beelden is te zien dat er veel omstanders waren, onder wie andere Nederlanders. Getuigen kunnen zich melden via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Uploaden van beelden kan via politie.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden