Update

Spanje en Duitsland gaan risicogroepen inenten tegen apenpokken

Spanje begint met het vaccineren van volwassenen die nauw in contact zijn geweest met bevestigde gevallen van apenpokken, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook mensen die een vergroot risico lopen om apenpokken te krijgen, kunnen zich laten vaccineren. Door een tekort aan vaccins kunnen alleen die twee groepen gevaccineerd worden, aldus het ministerie.

ANP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Eerder op de donderdag raadde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse zusterorganisatie van het RIVM, alle volwassenen in Duitsland die in een risicogroep vallen aan om zich preventief te laten inenten tegen apenpokken. Het gaat om mensen die meer kans dan gemiddeld lopen om het te krijgen, zoals mensen die in laboratoria met infectieziekten werken en mannen met wisselende contacten met andere mannen. Ook degenen die mogelijk contact hebben gehad met besmette mensen kunnen een inenting krijgen.

Het RKI adviseert mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon zo snel mogelijk een inenting te halen. Dat moet binnen veertien dagen na het contact. Het advies voor homoseksuele mannen wordt gedaan omdat alle gevallen in Duitsland in die gemeenschap zijn vastgesteld. Voor zover bekend hebben zij geen hoger risico om apenpokken te krijgen dan andere mensen.

Het RKI zegt dat de vaccinatiestof beperkt beschikbaar is, omdat een inenting tegen de pokken niet meer standaard wordt gegeven. Mensen die worden gevaccineerd krijgen twee prikken, met zeker 28 dagen ertussen. Het is volgens de gezondheidsorganisatie vooral belangrijk om de regels na te leven. De belangrijkste regel is dat mensen direct in isolatie gaan als ze (mogelijk) besmet zijn.

In Nederland worden mensen gevaccineerd die in een hoogrisicogroep zitten én zich rondom inmiddels bevestigde gevallen van apenpokken bevinden, aldus het RIVM.

Knaagdieren

Tot woensdag zijn er meer dan 1100 gevallen van besmetting met apenpokken gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), buiten de Afrikaanse landen waar uitbraken van de ziekte vaker voorkomen. Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus is het risico dat het virus ingeburgerd raakt in deze niet-endemische landen reëel, maar te voorkomen. Hij liet woensdag op Twitter weten zich vooral zorgen te maken om kwetsbare groepen, onder wie kinderen en zwangere vrouwen.

Sinds de eerste infecties begin mei werden geconstateerd, zijn er in 29 landen, waaronder veel Europese, gevallen gerapporteerd. Nederland gaf op 20 mei het eerste geval door en heeft er inmiddels tot 7 juni 54 bevestigd. De WHO-chef zei dat het plotseling opduiken van het virus in landen waar de aandoening normaal nooit voorkomt, erop wijst dat het misschien al enige tijd ongemerkt wordt doorgegeven.

Het apenpokkenvirus verspreidt zich door nauw contact en werd voor het eerst ontdekt bij makaken in een Deens onderzoekslaboratorium. In West- en Centraal-Afrika zijn vooral knaagdieren de dragers en steekt de ziekte met enige regelmaat de kop op. Buiten die regio gebeurt dat zeer sporadisch.

Vaccin

De Europese Unie besloot eind mei tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Nederland heeft nog voldoende doses Imvanex op voorraad en doet niet mee aan de groepsaankoop. De vaccins zijn vooral bedoeld voor bijvoorbeeld hulpverleners die met patiënten in aanraking komen.

Imvanex is een vaccin tegen pokken, waaraan de apenpokken nauw verwant zijn. Het vaccin is in de VS goedgekeurd voor de preventie van zowel pokken als apenpokken. In de EU is Imvanex alleen goedgekeurd voor de bestrijding van pokken, hoewel artsen het ook kunnen voorschrijven voor apenpokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden