SOS-signaal om aandacht te vragen voor vluchtelingenkampen

Het Amsterdamse Concertgebouw, de Stadsschouwburg, Tivoli Vredenburg in Utrecht, de Oude Kerk in Amsterdam en tal van andere gebouwen, bedrijven en instellingen in Nederland zenden zaterdagavond om 21.00 uur met licht en geluid het SOS-noodsignaal uit.

Het Parool
Kinderen aan het spelen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland. Beeld ANP
Kinderen aan het spelen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland.Beeld ANP

Het signaal is tevens te zien op meer dan 380 digitale abri’s, billboards en bushokjes door het hele land heen. Ook burgers worden opgeroepen mee te doen met het ‘thuisprotest’. Het doel is de Nederlandse overheid te overtuigen direct vluchtelingen uit de Griekse eilanden te evacueren en zo een medische en humanitaire ramp te voorkomen.

Het SOS-noodsignaal werd vrijdag voor het eerst uitgezonden op het Malieveld in Den Haag. Zaterdagavond volgt de rest van Nederland. De oproep luidt: zend met licht of geluid ene SOS-signaal uit. Kort, kort, kort - lang, lang, lang - kort, kort, kort. Filmpjes worden online gedeeld met de hashtag #SOSMoria. Ook in onder andere Tsjechië, Frankrijk en Denemarken wordt het noodsignaal uitgezonden.

Het SOS-noodsignaal is een initiatief van Europese artsen om zo snel mogelijk de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren, voordat het coronavirus daar om zich heen grijpt. Acht Europese lidstaten hebben al aangegeven bereid te zijn vluchtelingen op te nemen, maar Nederland blijft achter.

Humanitaire ramp

Staatssecretaris van Gezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) noemde vrijdagavond bij talkshow Op1 de situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden ‘een humanitaire ramp van de buitencategorie’. Volgens hem zit er ‘beweging’ in de Tweede Kamer maar heerst er in het kabinet verdeeldheid over hoe dit soort kwesties op te pakken. Hij riep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol (VVD) op met ‘een mooi voorstel’ te komen voor de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden.

Tot nog toe heeft de staatssecretaris toegezegd geld vrij te maken om de omstandigheden op het eiland te verbeteren. Dit is echter geen oplossing, vinden de initiatiefnemers. Preventieve maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen zijn volgens hen een illusie omdat er teveel mensen op een klein oppervlak leven.

#SOSMoria

​Gynaecologe Sanne van der Kooij, een van de initiatiefnemers van #SOSMoria, benadrukte in Op1 de hoge nood in die kampen. “Het is niet de vraag of de epidemie uitbreekt, maar wanneer,” aldus Van der Kooij. “Bijna alle vluchtelingen zijn al ziek, verzwakt en getraumatiseerd.” Ze riep de overheid met klem op om vluchtelingen per direct naar Nederland en andere lidstaten te halen, voor het te laat is.

De druk om vluchtelingen op te nemen uit de overbevolkte kampen op de Griekse eilanden voordat daar corona uitbreekt, neemt toe. In een week tijd werd de noodoproep van twee Nederlandse artsen (Sanne van der Kooij en Steven van de Vijver) door meer dan 6000 Europese artsen en 40.000 burgers ondertekend.

Ook riepen dertien grote hulporganisaties, waaronder Stichting Vluchteling, Artsen zonder Grenzen en Vluchtelingenwerk, het kabinet op tot steun bij de onmiddellijke evacuatie van de eilanden. Een groeiende groep van inmiddels 32 Nederlandse gemeenten is bereid om minderjarige kinderen van de eilanden op te vangen.

In Amsterdam steunen onder andere Mediamatic, theatergroep Orkater, Sociëteit Sexylandd, Tolhuistuin, Pakhuis De Zwijger, Sant Egidio (kerk) en Nemo het noodsignaal. In Alkmaar is het signaal te zien op onder andere Stadsstrand De Kade en bij Filmhuis Alkmaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden