Somalië gaat toch nieuwe president kiezen na onrust en dreigende sancties

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed heeft woensdag bekendgemaakt zijn ambtstermijn niet met twee jaar te verlengen. Hij buigt daarmee voor druk uit binnen- en buitenland, nadat veiligheidstroepen zondag tijdens botsingen in de hoofdstad Mogadishu deels waren overgestapt naar de oppositie.

Het Parool
Inwoners van Somalië demonstreren tegen president Mohamed Abdullahi Mohamed in Mogadishu. Beeld AFP
Inwoners van Somalië demonstreren tegen president Mohamed Abdullahi Mohamed in Mogadishu.Beeld AFP

Enkele uren daarvoor had premier Mohamed Hussein Roble de voorgestelde verlenging van de presidentstermijn gehekeld. De eerste minister riep juist om te beginnen met voorbereidingen voor nieuwe presidentsverkiezingen.

Commandanten van zowel de politie als het leger waren overgelopen naar de oppositie en beide partijen hadden versterkte posities in het centrum van Mogadishu ingenomen. De vrees ontstond dat al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaeda, dit moment zou uitbuiten om de macht te grijpen in omliggende gebieden. De islamistische beweging probeert via bomaanslagen de macht over te nemen in het straatarme land in de Hoorn van Afrika en de sharia in te voeren. Nu al zijn delen van het land in handen van de fundamentalistische groepering.

Dreigende sancties

De president prees de inspanningen van de premier en andere politieke leiders en zei de verklaringen die ze over verkiezingen aflegden te verwelkomen. Hij kondigde aan dat hij zaterdag in het parlement zal verschijnen om te bespreken hoe en wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden.

De huidige crisis in Somalië ontstond nadat de ambtstermijn van de president in februari was verstreken zonder uitzicht op nieuwe verkiezingen. Terwijl de spanningen in het land toenamen, ondertekende Abdullahi Mohamed eerder deze maand een omstreden wet om zijn mandaat te verlengen en beloofde hij verkiezingen binnen twee jaar. Zijn rivalen verklaarden die stap als ongrondwettelijk en westerse geldschieters dreigden met sancties als de president niet opnieuw naar de onderhandelingstafel zou terugkeren.

Zondag braken er in Mogadishu botsingen uit tussen regeringstroepen en troepen die de oppositie steunden.

Mohamed Abdullahi Mohamed op de dag dat hij werd beëdigd als president. Beeld AP
Mohamed Abdullahi Mohamed op de dag dat hij werd beëdigd als president.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden