Nieuws

Slotakkoord klimaattop Glasgow na ‘nachtje slapen’ verder besproken

Op de klimaattop in Glasgow wordt vandaag vanaf 11.00 uur verder gesproken over het slotakkoord. Nieuwe versies van de teksten worden vanochtend gepresenteerd door de voorzitter van de top, Alok Sharma.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

De top in Schotland zou eigenlijk vrijdagavond eindigen, maar het lukte niet voor die tijd tot overeenstemming te komen. De landen bleven het tot nu toe oneens over drie hoofdonderwerpen: de financiële hulp aan armere landen, de uitfasering van kolen en het staken van subsidies op fossiele brandstoffen.

Ook staat de vraag open hoe snel landen hun plannen moeten presenteren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Volgens wetenschappers wordt het schema met de doelen van het klimaatakkoord van Parijs, uit 2015, nu niet gehaald. De opwarming van de aarde moet voor het einde van de eeuw worden beperkt tot 1,5 graad Celsius.

Een demonstrant in Glasgow had zich verkleed als premier Johnson en vroeg zich af waar het geld voor klimaatverandering blijft. Geld dat er blijkbaar voor fossiele brandstoffen wel is.

Nachtje slapen

De Britse premier Boris Johnson zei vrijdag dat er een ‘ambitieus resultaat’ in zicht is, na de twee weken durende besprekingen in Glasgow. De voorzitters van de besprekingen braken die tegen de gewoonte in af en spoorden de delegaties aan rust te nemen in plaats van heel de nacht door te gaan.

De onderhandelaars hopen dat een ‘nachtje slapen’ meehelpt bij het sluiten van een overeenkomst waarvan kan worden gezegd dat het een geloofwaardig plan is om een wereldwijde aanpak van het broeikasprobleem te stimuleren. Over de exacte bewoordingen die landen daartoe oproepen, moet flink worden onderhandeld.

Alle landen krijgen zaterdagochtend de kans hun mening te geven over wat er op dat moment op papier staat, tijdens een korte, informele vergadering. Sharma zal dan zelf ook de stand van zaken weergeven. Een formele vergadering met alle 197 landen wordt zaterdagmiddag verwacht.

Weinig fiducie

Dat niet iedereen fiducie in het tempo van de klimaatonderhandelingen heeft, bleek vrijdag opnieuw. Er waren tal van protesten in Glasgow rond de VN-top. De demonstranten lieten luidkeels blijken dat actie geboden is. Actievoerders van Extinction Rebellion overgoten zichzelf buiten met nepbloed, meldde The Guardian.

Het ‘bloed’ stond symbool voor ‘de mensen die zijn gestorven door de klimaatcrisis en de mensen die nog dood zullen gaan vanwege de passiviteit van de onderhandelaars bij de top’. De actiegroep heeft voor vandaag een mars door Londen naar het Britse parlement aangekondigd, meldt Sky News.

Zelfs vrijdagavond laat was er nog een actie in het congresgebouw waar de klimaattop plaatsvindt. Milieubeweging Greenpeace liet midden in het conferentiecentrum een reusachtige ballon op die de aarde moest voorstellen. Op een rood spandoek prijkte de tekst ‘niet te koop’.

Topvervuiler

De top in Glasgow is zelf mogelijk de meest vervuilende van alle VN-klimaattoppen tot nu toe, schrijft The Washington Post. COP26 zal volgens voorlopige berekeningen ongeveer 102.500 ton CO2 en andere broeikasgassen uitstoten. Dat is twee keer zo veel als tijdens de toppen in Madrid in 2019 en in Parijs in 2015.

Een reden voor de relatief hoge uitstoot is dat deze klimaattop groter is dan vorige edities. En dat ondanks de inzet van herbruikbare koffiebekers, zuinige toiletten en zelfs een vegetarische versie van het bekende Schotse gerecht haggis. Ook blijft de verwarming langer branden, omdat de top langer duurt dan voorzien.

Pas na het einde van de top kan de volledige uitstoot van de bijeenkomst worden berekend, meldde de Britse overheid aan de krant. Wel stelt men dat de manier van het berekenen deze keer verschilt van andere jaren. Zo wordt de uitstoot over een groter terrein berekend dan waar de top gewoonlijk wordt gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden