PlusAchtergrond

Situatie passagiers cruiseschip wordt steeds nijpender

Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt.

Marcia Nieuwenhuis
Ambulances staan te wachten bij de Diamond Princess om besmette passagiers van boord te halen. Beeld EPA
Ambulances staan te wachten bij de Diamond Princess om besmette passagiers van boord te halen.Beeld EPA

Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.

Met de 355 vastgestelde besmettingen is dit het grootste cluster van het dodelijke virus buiten China. Volgens gezondheidsexperts bevestigt wat er nu gebeurt op The Diamond Princess de gedachte dat het virus zich goed kan verspreiden in kleine ruimtes. Cruises zorgen er zo voor het virus zich verder verspreidt via druppeltjes in de lucht of besmette oppervlakten.

Hoogste infectiegraad ter wereld

Met die 355 vastgestelde besmettingen bereikt het schip de hoogste infectiegraad ter wereld. Van de 1219 geteste mensen bleken 355 personen het coronavirus te hebben, bijna 30 procent. Een Brits koppel, David en Sally Abel, doet aan boord verslag van wat ze meemaken. Zo is te zien dat ambulances bij het schip staan, mogelijk om passagiers van boord te halen. De omstandigheden aan boord zijn volgens hen goed, maar niet makkelijk. “Een oudere dame huilde ’s nachts urenlang in haar hut,” licht David Abel toe. “Ze hield andere passagiers wakker.” Zijn vrouw Sally Abel vult aan: “We zijn hier nu bijna twee weken en het wordt steeds moeilijker. Het lijkt een eeuwigheid.”

Het echtpaar roept niet alleen de Britse minister-president maar ook zakenman Richard Branson op om hen te hulp te komen. Het stel wil graag gerepatrieerd worden met hulp van de oprichter van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. “Richard Branson, als u en uw familie in deze situatie zou zitten, wat zou u dan doen?” vraagt de Brit David Abel zich in zijn video hardop af. “Ik zou jou ook wel eens willen zien in deze situatie, maat,” geeft David de Britse premier Boris Johnson fijntjes mee.

Tot 19 februari mogen passagiers aan boord van Diamond Princess hun hut niet verlaten. Passagiers mogen alleen af en toe naar het buitendek voor frisse lucht. Zij moeten dan een mondkapje op en voldoende afstand tot elkaar bewaren.

David en Sally Abel maken filmpjes van hun hachelijke avontuur aan boord van het schip. Zij zijn zelf ook nog niet getest op het virus, maar zouden liever duidelijkheid hebben over hun lot.

Infectiegraad in Wuhan 0,5 procent, op cruiseschip Diamond Princess bijna 10 procent

Het 290 meter lange schip heeft de hoogste infectiegraad ter wereld. Daar is besmetting bij 355 mensen vastgesteld, van de in totaal 3711 mensen aan boord. Dat komt neer op een kleine 10 procent. In het Chinese Wuhan, de stad waar de ziekte begon, zijn er intussen ruim 56.000 besmettingen bevestigd, blijkt uit een laatste telling van Johns Hopkins University. De verspreiding over de bevolking van ruim 11 miljoen inwoners komt daarmee neer op een infectiegraad van ongeveer 0,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden