Shutdown: Democraten steken stokje voor State of the Union

Een groeiende groep eist dat de overheid weer opengaat. Beeld AP
Een groeiende groep eist dat de overheid weer opengaat.Beeld AP

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dreigt president Trump de State of the Union te ontzeggen, het jaarlijkse podium om te gloriëren.

AP

De Democraten dreigen met een blokkade van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president in het Congres, die met pracht en praal gepaard gaat. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, schrijft president Trump in een brief dat vanwege de sluiting van een deel van de federale overheid de veiligheid van alle verzamelde politici niet gegarandeerd kan worden. Ze oppert de voor 29 januari geplande toespraak te verschuiven, schriftelijk af te doen of voor de camera uit te spreken vanuit het Oval Office in het Witte Huis.

Met haar brief druk Pelosi Trump met de neus op het feit dat de Democraten nu de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, waar de toespraak altijd wordt gehouden. De president wil de prestigieuze bijeenkomst dit jaar aangrijpen om de Democraten de schuld te geven van de shutdown, die al 26 dagen duurt en steeds meer onderdelen van de overheid lam legt.

De jaarlijkse speech voor zowel de senatoren als de afgevaardigden kent een lange traditie, maar nergens in de wet wordt Pelosi verplicht de president uit te nodigen in het Congres.

Ongepast

Republieken reageren verbolgen op Pelosi’s brief. Kevin McCarthy, leider van de partij in het Huis van Afgevaardigden, noemt het ‘ongepast voor een voorzitter’. Anderen stellen dat ze de State of the Union welbewust in politiek vaarwater trekt.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen twitterde dat haar ministerie en de geheime diensten wel degelijk de beveiliging kunnen verzorgen tijdens de State of the Union, ondanks de shutdown.

Donald Trump. Beeld AFP
Donald Trump.Beeld AFP

Trump staat onder groeiende druk om de impasse rond de shutdown te doorbreken. De voorzitter van de Amerikaanse Orde van advocaten, Bob Carlson, waarschuwde gisteren dat er volgende week geen geld meer beschikbaar zal zijn om de federale rechtbanken open te houden. In een verklaring wijst hij erop dat rechtbanken die zich bezighouden met immigratieverzoeken al kampen met een achterstand van 800.000 zaken. Meer dan 42.000 geplande zittingen zijn inmiddels uitgesteld.

Verwaarloosbaar

De overheidssluiting is een gevolg van Trumps wens om de bouw van grensmuur met Mexico te financieren, waarvoor 5,7 miljard dollar moet worden vrijgemaakt. Op het totaal van de Amerikaanse begroting is dat een verwaarloosbaar bedrag. Maar de Democraten weigeren te praten over extra grensbewaking zolang Trump wetgeving niet ondertekent waarmee de financiering van de overheid weer op gang komt. Inmiddels roepen ook Republikeinse Congresleden Trump op de shutdown te beëindigen.

Niet in wet opgenomen

De Amerikaanse Grondwet gebiedt de president ‘van tijd tot tijd het Congres te informeren over de state of the union’, aldus artikel 2. Maar de moderne State of the Union - het ceremonieel, de tv-uitzending en het uit de doeken doen van regeringsplannen - is een recentere traditie die niet in de wet is vastgelegd.

Zo hoeft de tekst niet te worden uitgesproken; Trumps voorgangers Jimmy Carter, Dwight Eisenhower en Harry Truman beperkten zich ooit tot het vrijgeven van een schriftelijke tekst. Evenmin is het verplicht de State of the Union elk jaar te houden. In 1986 werd de toespraak van Ronald Reagan uitgesteld vanwege de ontploffing van het ruimteveer Challenger. Trump zelf en een aantal recente voorgangers zagen af van de toespraak in hun eerste jaar, omdat deze anders vlak na hun beëdiging zou plaats vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden