Plus

Seperatisten en regering in Jemen in conflict

In het door burgeroorlog verscheurde Jemen woedt een nieuw conflict. Tot voor kort trokken de regering en separatisten in Zuid-Jemen nog gezamenlijk op tegen de Houthi­rebellen, maar vorige week zijn ze ook onderling slaags geraakt.

Ghassan Dahhan
null Beeld EPA
Beeld EPA

De separatisten van de Zuidelijke Transitie Raad (STC) hebben bezit genomen van belangrijke overheids­gebouwen, waaronder het presiden­tieel paleis in Aden.

Er zijn al langer spanningen tussen de regering van premier Mansour Hadi (hij verblijft sinds 2015 in Saoedi-Arabië) en de zuidelijke separatisten. Zo is de STC fel tegen de samenwerking tussen Hadi en enkele islamistische groeperingen, die onder meer de opkomst van Al Qaida zouden faciliteren.

Toen de STC woensdag tijdens een militaire parade werd aangevallen door islamisten, hield deze de Hadiregering daarvoor verantwoordelijk. Kort daarna braken gevechten uit, met meer dan 70 doden. De STC verkreeg zaterdag de controle over de regeringsgebouwen en over de belangrijke havenstad Aden.

De strijd tussen de separatisten en de regering leidt ook tot een groeiende verdeeldheid binnen de militaire coalitie, die gedomineerd wordt door buurland Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De twee landen steunen verschillende Jemenitische partijen in de strijd tegen de Houthirebellen. Saoedi-Arabië steunt de regering, de Emiraten vooral de zuidelijke separatisten.

Ergernis bij bondgenoten

De scheurtjes binnen de coalitie waren al eerder zichtbaar. De Emiraten trokken in juli plotseling veel militairen terug uit Jemen, waardoor Saoedi-Arabië er grotendeels alleen voor kwam te staan.

De Saoedische koning Salman sprak gisteren met de kroonprins van Abu Dhabi, Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nayhan, over de situatie in Jemen. Het lijkt erop dat de bijeenkomst vooral bedoeld was om te voorkomen dat de spanningen tussen de bevriende landen verder oplopen.

Saoedi-Arabië blijft intussen de Jemenitische regering steunen. De Saoedische luchtmacht voerde de afgelopen dagen aanvallen uit op de separatisten in de buurt van het presidentieel paleis in Aden.

De separatisten zeggen bereid te zijn om met de Saoediërs aan tafel te zitten, maar niet ‘onder bedreiging’. De STC streeft naar een onafhankelijk Zuid-Jemen, volgens de oude grenzen van 1990, toen Noord- en Zuid-Jemen nog niet herenigd waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden