Nieuws

Senaat verder met vaststellen verkiezingsuitslag na bestorming Capitool

De zitting van het Congres waarin de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen wordt vastgesteld, is met flink wat vertraging weer van start gegaan. Aanhangers van president Trump bestormden woensdagmiddag (lokale tijd) het Capitool tijdens de zitting en bezetten het gebouw.

Jesper Roele
null Beeld AP
Beeld AP

Wat normaal niet meer dan een formaliteit is, verliep deze keer anders. Zoals de afgelopen vier jaar zoveel anders ging tijdens het presidentschap van Trump. Enkele uren voordat de zitting in het Capitool begon, hield de president een toespraak in Washington in de buurt van het Capitool. In de ruim één uur durende speech viel hij iedereen aan die volgens hem verantwoordelijk was voor het ‘gesjoemel’ met de uitslag van de verkiezingen.

Speech

“Ik zal het nooit aanvaarden, ik zal nooit (mijn nederlaag, red.) toegeven. Je geeft niet toe als er fraude bij betrokken is,” zei Trump. “We zullen de diefstal tegenhouden.” De president bleef volhouden dat hij met een ruime meerderheid de verkiezingen heeft gewonnen.

Na de speech van Trump toog de door Trump opgefokte menigte richting het Capitool. Daarbij bestormden honderden aanhangers van de zittende president het gebouw en wisten zich langs de politie een weg naar binnen te vechten. De zitting van het Congres moest daardoor in allerijl worden afgebroken en Congresleden moesten zichzelf in veiligheid brengen. Ook vicepresident Mike Pence, die de vergadering leidde, moest vluchten. Trump had zijn vicepresident vlak daarvoor op Twitter nog afgevallen omdat hij weigerde de zitting tegen te houden.

De aanwezigheid van Trumpaanhangers in het Capitool leverde bizarre beelden op. Zo gingen er foto’s rond van relschoppers die plaatsnamen op de stoel van Pence in het Congres en zat een relschopper met zijn voeten op het bureau van de voorzitter van Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

Een relschopper poseert in het kantoor van Nancy Pelosi. Beeld EPA
Een relschopper poseert in het kantoor van Nancy Pelosi.Beeld EPA

In de gangen van het Capitool kwam het tot gevechten tussen relschoppers en de politie. Agenten van de secret service stonden met getrokken pistolen voor de gebarricadeerde deuren van de zaal waarin het Congres vergadert. Bij een van die gevechten werd geschoten en werd een vrouwelijke Trumpaanhanger geraakt. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze enkele uren later overleed.

Diverse regeringsleiders spraken hun zorgen uit na het zien van de beelden. Zo sprak premier Rutte van ‘afgrijselijke beelden’ en was het volgens de Engelse premier Johnson ‘belangrijk dat de macht op een vreedzame wijze wordt overgedragen’.

Versterkte politiemacht

Iets voor 18.00 uur (lokale tijd) begon de inmiddels flink versterkte politiemacht met het terugdringen van de menigte die het Capitool was binnengedrongen. Om dezelfde tijd ging een avondklok in die door de burgemeester van Washington was ingesteld. Vicepresident Pence gaf ook de Nationale Garde toestemming om de stad binnen te trekken, zeggen medewerkers van het ministerie van Defensie en het Witte Huis. Een maatregel die normaal wordt genomen door de president als opperbevelhebber.

Onder druk van de grote politiemacht verlieten veel Trumpaanhangers het Capitool en verzamelden zich weer buiten. Tot grote gevechten kwam het niet meer. Om te voorkomen dat het geweld weer zou oplaaien, blokkeerde Twitter het account van Trump en verwijderde Facebook video’s van de president.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Direct nadat het Capitool was vrijgegeven, liet Pelosi weten woensdagavond (lokale tijd) nog bijeen te willen komen om verder te gaan met het vaststellen van de uitslag van de verkiezingen. Ook de leider van de Republikeinen, Mitch McConnell, stemde daarmee in.

‘Jullie hebben niet gewonnen’

Om 20.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) ging de zitting weer van start in het Congres. “Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint,” zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Pence. “We gaan weer aan het werk.”

McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat ‘de demagogische’ Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.

De verwachting is dat er de komende uren gestemd gaat worden. Meerdere senatoren die de verkiezingsuitslag eerder nog betwisten, hebben hun mening inmiddels herzien. Hiermee lijkt niets meer de vaststelling van de uitslag in de weg te staan en daarmee de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten op 20 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden