Schotse politiek in de ban van ‘vissenstrijd’

De Schotse oud-premier Alex Salmond heeft een nieuwe onafhankelijkheidspartij opgericht. Hij vist daarmee in dezelfde vijver als zijn voormalige partij, de Scottish National Party (SNP). Oudgediende Salmond ligt overhoop met de huidige SNP-leider, Nicola Sturgeon.

Sam de Graaff
Voormalig premier Alex Salmond, leider van de nieuwe onafhankelijk­heidspartij Alba.  Beeld AP
Voormalig premier Alex Salmond, leider van de nieuwe onafhankelijk­heidspartij Alba.Beeld AP

Ze hebben hetzelfde doel, maar een bondgenootschap lijkt uitgesloten. Sturgeon (50), huidig premier van Schotland, en Salmond (66) zijn elkaars tegenpolen. Zij is bedachtzaam en serieus, hij is de jolige en opportunistische politicus van de oude stempel. Zij volgde hem op nadat de Schotten in 2014 bij een referendum hadden gestemd voor een langer verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Hij bleef zich de afgelopen jaren van ­buiten de politieke arena bemoeien met de Britse politiek.

Nu is Salmond terug met een ­nieuwe partij: Alba, naar de Keltische benaming van Schotland. Salmond benadrukt dat hij uit is op een ‘supermeerderheid’ voor onafhankelijkheidspartijen. Hij zegt geen concurrentiestrijd met de SNP te willen.

‘Misleid, maar niet gelogen’

Tussen Sturgeon en Salmond speelt meer dan alleen hun uiteenlopende ­karakters. Salmond, van 2007 tot 2014 premier van Schotland, werd een jaar geleden vrijgesproken van seksuele intimidatie van tien vrouwen. Hij stelt dat Sturgeon de drijvende kracht vormde achter die beschuldigingen, met als doel een eventuele comeback van Salmond op het politieke toneel in de kiem te smoren.

Hard bewijs daarvoor is nooit gevonden, maar de ‘vissenstrijd’ – Salmon(d) is Engels voor zalm en Stur­geon betekent steur – houdt de Schotse politiek in zijn greep. Stur­geon werd enkele weken geleden een dag lang verhoord. Een commissie van het Schotse parlement oordeelde dat ze het parlement had misleid over uitspraken die Salmond tegen haar had gedaan, maar stelde ook vast dat ze niet opzettelijk heeft gelogen.

Autoritair

Sturgeon kon aanblijven, maar haar partij heeft het moeilijk. De SNP hoopt bij de verkiezingen van 6 mei de absolute meerderheid te behalen. Daarmee zou een nieuw onafhankelijkheidsreferendum mogelijk zijn. De partij ligt echter onder vuur vanwege de volgens veel Schotten wel erg autoritaire manier van besturen. ­Afgelopen week draaide de rechter een beslissing terug om ter bestrijding van corona de kerken te sluiten. Een pijnlijke nederlaag voor Sturgeon en haar partij.

De politieke rentree van Salmond zal het voor de SNP niet makkelijker maken. Enkele parlementsleden zijn al overgestapt naar Alba. Of die partij echt een bedreiging gaat vormen voor de SNP, veruit de grootste partij in het Schotse parlement, is afwachten. ­Salmond zelf omschreef Sturgeon ­ondanks alle persoonlijke twisten als ‘de enige haalbare kandidaat voor Schotse onafhankelijkheid.’ “Dus is ze ook de beste.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden