Nieuws

Schotland voert wet in voor gratis maandverband en tampons

In Schotland is een wet van kracht geworden die lokale overheden en onderwijsinstellingen verplicht gratis menstruatieproducten te verstrekken aan iedereen die aangeeft dat nodig te hebben, maar het niet te kunnen betalen.

Het Parool
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De wet moet ‘menstruatiearmoede’ bestrijden. Voor een deel van de Schotse vrouwen, mogelijk een kwart, zijn maandverband en tampons erg duur of zelfs onbetaalbaar.

Het is voor zover bekend de eerste wet in zijn soort op de wereld. Wel hebben Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland wetten die menstruatieproducten gratis maken op (staats)scholen.

Initiatiefnemer van de wet en Labour-parlementariër Monica Lennon noemt de wet ‘een teken van hoop die laat zien wat er bereikt kan worden als politici samen optrekken voor het welzijn van het volk dat we dienen’.

Lady Business

Een app met de naam ‘PickupMyPeriod’ werd gelanceerd, zodat het makkelijker wordt om de dichtstbijzijnde verdeelpunten te vinden. Al meer dan duizend plaatsen zijn zichtbaar op de app, vertelt Celia Hodson, oprichter van Hey Girls, dat PickupMyPeriod lanceerde.

“Gratis in menstruatieproducten voorzien is van fundamenteel belang voor gelijkheid en waardigheid, en neemt de financiële hindernissen weg om toegang te krijgen tot die producten,” onderstreept de Schotse minister van Justitie Shona Robison in een verklaring. “Dit is des te belangrijker nu mensen moeilijke keuzes maken als gevolg van de crisis rond de kosten van levensonderhoud en we willen niet dat iemand zich in een positie bevindt waarin ze geen toegang hebben tot menstruatieproducten.”

Al sinds 2018 biedt de Schotse regering maandverband en tampons aan op scholen, hogescholen en universiteiten. De eersten die zich in Schotland uitspraken over menstruatiearmoede waren schoolmeisjes, verenigd onder de naam Lady Business. Zij spraken op verschillende scholen en hielden een bijeenkomst voor het Schotse parlement.

Nederland

Menstruatiearmoede speelt ook in Nederland. Volgens onderzoeken van hulporganisatie Plan International en feministisch platform De Bovengrondse in 2019 heeft 9 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar oud te weinig geld voor maandverband of tampons. Naar aanleiding van de onderzoeken werden Kamervragen gesteld, maar tot beleid kwam het niet.

De VU was in 2021 de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die op eigen initiatief besloot gratis menstruatieproducten te verstrekken.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden